Povežite se sa nama

Društvo

UČESTVOVAO NA EKONOMSKOM SAMITU: Bečiću u Istanbulu uručeno priznanje za mir, nacionalnu i vjersku toleranciju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Kao predsjednik Skupštine, trudio sam se i trudiću se da na svakom koraku dajem doprinos borbi protiv podjela, protiv ekstremizma, protiv polarizacije odnosno, borbi za afirmaciju mira, stabilnosti, pomirenja, sloge i zajedništva među ljudima, vjerama i nacijama”, rekao je Bečić

Predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću uručeno je u Turskoj priznanje za mir, nacionalnu i vjersku toleranciju.

Šef crnogorskog parlamenta učestvovao je na Petom istanbulskom ekonomskom samitu koji je, pored brojnih panela koji su se vodili na temu unaprjeđenja zelenih politika i funkcionisanja ekonomskog sistema u doba pandemije koronavirusa, na samom kraju radnog dana obilježila dodjela nagrada i priznanja.

Bečić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, na samitu učestvovao na poziv izvršnog direktora događaja i bivšeg ministra u turskoj vladi, Kursada Tuzmena. Iz Skupštine navode da je samit od značajne važnosti, posebno imajući u vidu mogućnosti koje bliska ekonomska saradnja sa Turskom i njeno jačanje može donijeti Crnoj Gori.

Tuzmen je uručio Bečiću priznanje, rekavši da mu predstavlja izuzetnu čast što je tako značajno priznanje udijelio najmlađem predsjedniku parlamenta u Evropi.

“Dozvolite da izrazim ogromnu zahvalnost i zadovoljstvo što mi je pripala ta privilegija da primim prestižnu nagradu za doprinos miru, međuvjerskom i međunacionalnom skladu i toleranciji. Kao predsjednik Skupštine, trudio sam se i trudiću se da na svakom koraku dajem doprinos borbi protiv podjela, protiv ekstremizma, protiv polarizacije odnosno, borbi za afirmaciju mira, stabilnosti, pomirenja, sloge i zajedništva među ljudima, vjerama i nacijama”, kazao je Bečić.

On je pozvao na “ujedinjenje ljudi svih vjera i nacija u jedan tim” i da se te vrijednosti odbrane.

Nagrada za poseban doprinos turske ekonomije i promocije zelenih politika, pripala je turskoj firmi “Zorlu energija“, koja se već 25 godina bavi različitim oblastima u sektoru koji se bavi proizvodnjom električne energije i njenom distribucijom. Ono po čemu su posebno prepoznatljivi, kako je saopšteno iz Skupštine, jeste izrada solarnih panela i održavanje mrežnih stanica za punjenje elektičnih vozila.

Tuzmen je, “imajući u vidu doprinos koji Parlament Crne Gore daje zelenim politikama”, dodaje se u saopštenju, zamolio Bečića da upravo on toj kompaniji uruči priznanje i nagradu.

“Imajući u vidu da je Skupština Crne Gore prva institucija u regionu koja će na svom krovu imati postavljene solarne panele i samim tim uštedjeti gotovo 50 odsto električne energije, doprinos koji dajemo zelenoj ekonomiji je velik”, konstatovao je Bečić.

Iz Skupštine su naveli da je učešće na Samitu još jedna potvrda da ima prostora za bližu i jaču saradnju između dvije, posebno kada je u pitanju otvaranje novih turskih preduzeća u Crnoj Gori, kao i investicija.

“Sagovornici su zaključili da je ovo dovoljan razlog za ponovni susret zaključivši porukom ‘Živjelo prijateljstvo Crne Gore i Turske’,” zaključuje se u saopštenju Bečićevog kabineta.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije