Connect with us

Društvo

UDVARANJE U DOBA KORONE: Šetnja zvana “ti samo budi dovoljno daleko”

Published

on

Gleda li ti stori: Tijana i Martina

Kako je korona uticala na naše živote? O tome kako se odrazila na jedan od veoma važnih aspekata, kao što je udvaranje, razgovaramo sa mladim Podgoričankama, Tijanom, Martinom i Jovanom.

Zaključak? Teško ga je dati. Počelo se od sasvim deprimirajuće konstatacije o minimalnim šansama da se u doba pandemije i raznih restrikcija sretne neko „bitan“, da bi se zaključilo kako je ipak sve ovo doprinijelo vraćanju romantike i „tradicionalnog“, odnosno “usporenog“ udvaranja.

Prijateljice su saglasne da komunikacija i riječ uvijek nađu svoj put, bez obzira što je susret poznanika na ulici, koji je u Crnogoraca vrlo srdačan, počeo da liči kao da smo negdje u Skandinaviji.

Poruke, poruke

„To samo tako izgleda jer, virus nam može oduzeti čulo mirisa i ukusa, ali ne i moć govora. Istina, komunikacija se još više prenijela na društvene mreže, jezik smo prilagodili pisanoj formi. Ali, kako drugarice da ne podijele ono što im se vrzma po glavi? To je po nekom prirodnom zakonu, teško spriječiti“, objašnjavaju djevojke.

„Slabo se srijećemo i sastajemo. Kakvog ima smisla gatanje u šolju, omiljena razbibriga? Ko mogu biti ‘likovi’ koji ti se prikažu u njoj? Uža rodbina? Virtuelni poznanici?“, komentarišu uglas, smijući se.

Susret u kafiću. Prijateljice ovoga puta i ne piju kafu, mogu se zadržati do 18 časova.  Komentarisanje političkih dešavanja, situacije na poslu, uz konstataciju da je ljubavnih tema sve manje, kao i onih mističnih susreta i pogleda, u koje nikad nijesmo sigurne kojoj iz društva su upućeni.

Dosta je bilo “čežnjivih pogleda preko police sa celerom i porim lukom

Nije na sve to uticala samo pandemija, već duže vrijeme smo svjedoci sve češćih „susreta“ na društvenim mrežama. Tijana i Martina potvrđuju da je pitanje: „gleda li ti stori?“ odavno dio uobičajene konverzacije. Ono čuveno: “Gleda te“, postalo je: “Gleda ti stori.“ Je li to dovoljno? Naravno da nije.

Pa, da li je uopšte moguće govoriti o udvaranju u postojećim okolnostima? „A kako drugačije? Da pričamo o ašikovanju?“ šali se Tijana. To je svakako bolje nego “startovati“, “flertovati“ ili “muvati“, osim kada su neki „dosadni kao muve kad muvaju“, što kaže Tijana. Sada je najbitnije pitanje o izlascima i mjestima gdje se uglavnom udvara.

Najviše nam nedostaje ono što izgubimo. Koliko je važan taj noćni izlazak za udvaranje? Koliko znaju ljubavnih priča koje su se rodile iz noćnih izlazaka?

„Pomišljamo da je gotovo nemoguće upoznavanje u 2020. godini. Nemam đe upoznati nekoga kad ne izlazim iz kuće“, kaže Martina. „Noćni izlazak i jeste i nije važan“, dodaje  Tijana. U ženskom društvu za stolom ne prašta se neutralnost. Nema toga „i jeste i nije“. „Ma, važan je. To je jedna od rijetkih prilika  kad su ljudi, da li zbog alkohola,  glasne muzike, ili generalno, atmosfere, manje uplašeni kakav će utisak da ostave“, nastavlja Tijana.

„Ovo me je podsjetilo na onu priču, koja se potencirala tokom tinejdžerskih dana. Znate – o tome da se ‘prava’  đevojka upoznaje samo u biblioteci. A možda ja i ne čitam uopšte, nego mi je knjiga modni detalj. Zato, apel nadležnima da pootvaraju noćne klubove, dosta je bilo čežnjivih pogleda preko police sa celerom i porim lukom u samoposluzi“, zaključuje ona.

Razgovor emotikonima

Jovana skreće pažnju na „gurmanske parove“. Smatra da noćni klubovi takvim parovima nijesu mnogo važni, ali jesu restriktivne mjere vezane za restorane.

„Atmosfera nije kao ranije, nije ni sigurno izlaziti, sve to ubija magiju“. Ona smatra da je jedna od mjera koje najteže padaju šetnja zvana „ti samo budi dovoljno daleko“. „Mada, prava ljubav sve preživi“, zaključuje.

Stiže se i do teme virtuelne komunikacije, dominatne u trenutnim okolnostima.  „Da, povećala se virtuelna komunikacija ali, ima čari i u pričanju emotikonima. Svakako, naučili smo i da pametnije koristimo momente neposredne komunikacije, koji su nezamjenjljivi,“ kaže Jovana.

Društvene mreže su glavne u doba korone. Bilo kako bilo, držimo se istine o nemogućnosti preka ljudske komunikacije pa, kako kaže Martina „nije sve tako crno“.

„Korona mijenja udvaranje i na neke pozitivne načine. Tačno je da je lakše stupiti u kontakt u onlajn svijetu ali, čini mi se da se vraća i značaj romantike i udvaranja. Korona nas primorava da se vratimo tradicionalnom udvaranju – postepenom upoznavanju nekoga, prije samog susreta“.

A da li je to uticalo da se dodatno smanji smjelost za direktno i neposredno udvaranje?

„Ne bih rekla. Štaviše, imam utisak da usljed ove pandemije ljudima čak i nedostaje direktna interakcija, pa su pozivi na kafu češći nego kad smo se mogli sastati kad god i gdje god“, smatra Tijana.

Definitivno više cijenimo vrijeme. Već je šest sati, da popijemo ovo i idemo.

M.R.

 

 

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije