Connect with us

Društvo

UMJESTO DA DAJU PRIJEMJER: Zvaničnici mašu antitijelima

Published

on

Iako je masovna imunizacija u Crnoj Gori počela nedavno, većina predstavnika državnog vrha još se nije vakcinisala i time dala primjer građanima kao što su to učinili lideri u evropskim i zemljama regiona, koji su, u nemalom broju, primili i Astra Zeneka vakcinu kako bi odagnali sumnje u efikasnost cjepiva tog proizvođača, piše Pobjeda.

Vakcinu protiv korona virusa do sada su iz Vlade primili potpredsjednik Dritan Abazović (Astra Zeneka), ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović (Sputnjik V) i prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić koja je vakcinisana Sinofarmom.

Sa druge strane, to nisu učinili ni predsjednik države Milo Đukanović, ni premijer Zdravko Krivokapić, kao ni predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, a kao opravdanje, između ostalog, navode antitijela.

U Vladi, kako su Pobjedi kazali, vjeruju da će se shodno njihovim zdravstvenim stanjima u datom trenutku, još članova Vlade odlučiti na vakcinaciju.

Intimna stvar

“Iako je primanje vakcine lična i intimna stvar, kojoj možda i nije prijatno pristupiti pred kamerama, sigurni smo da će članovi koji se budu vakcinisali, to uraditi javno, kako bi dali dobar primjer ostalim građanima”, kazali su iz Vlade uz napomenu da su ponosni na uspjeh brzine nabavke vakcine, kao i na broj vakcinisanih proteklih dana.

Krivokapić je tokom nedavne posjete evropskog komesara za proširenje i susjedsku politiku Olivera Varheljija na pitanje novinara kada će se vakcinisati odgovorio da za sada to “nema potrebe”, jer ga, sudeći prema izjavama koje je davao u proteklom periodu, antitijela drže odavno.

Pod istim izgovorom u ranijem periodu nije previše revnosno upotrebljavao ni masku, dok je kršenje mjera bio njegov manir, što je priznao u više navrata, obećavajući da će se popraviti.

“Ne bježim od vakcinacije. Ali, za sada imam dovoljno antitijela, pa nema potrebe. I to je možda sloboda koju ja ispoljim, a ona nekad sigurno pređe mjeru pristojnog. Nadam se da se to više neće dešavati, kao što se nije dešavalo u skorije vrijeme”, rekao je Krivokapić prije nekoliko dana nakon susreta sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje.

I predsjednik Đukanović je, na pitanje novinara o imunizaciji protiv korona virusa, kazao da snažno podržava vakcinaciju, ali da je preporuka ljekara da, zbog velikog broja antitijela, treba da sačeka sa vakcinacijom.

“Svjedoci smo da korona nije nimalo jednostavno pitanje, vidjeli smo visok nivo smrtnosti i da ugrožava mnoge. Kojom vakcinom se vakcinisati, to je stvar individualnog izbora i nadam se da ćemo uskoro imati širok izbor vakcina u Crnoj Gori”, kazao je ranije Đukanović.

Skupština

Iz Skupštine nijesmo dobili odgovor da li je i ko je je sve od potpredsjednika, generalnih sekretara i predsjednika poslaničkih klubova vakcinisan. Oni su naveli da to nije učinio Bečić, te da je on još ranije iznio stav u dijelu medija, “da kao mlad čovjek pripada manje ugroženoj grupi i da će sačekati da se vakcinišu građani koji su ugroženiji od njega”.

“Takođe, vakcinu će primiti uz prethodno upoznavanje sa brojem antitijela, kako bi se utvrdio i stepen potrebe za vakcinacijom. Predsjednik Skupštine podržava da se proces njegove imunizacije obavi u prisustvu predstavnika medija”, kazali su Pobjedi iz Skupštine.

Imajući u vidu da svako donosi individualnu odluku o postupanju u procesu imunizacije, kako su dodali, vjeruju da će predstavnici svih građana u Parlamentu, kao i zaposleni u Službi Skupštine, svojim primjerom pokazati odgovornost.

Region i Evropa

Sa druge strane, u regionu i evropskim zemljama državni vrh se među prvima vakcinisao kako bi dodatno motivisao građane za imunizaciju. Tako je u Srbiji premijerka Ana Brnabić to učinila još u decembru prošle godine. Ministri odbrane i zdravlja Nebojša Sefanović i Zlatibor Lončar vakcinisali su se u januaru. Vakcinu je primio i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, te predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

To je nedavno učinio i predsjednik Aleksandar Vučić.

Slična situacija je i u Hrvatskoj gdje su se početkom januara vakcinisali predsjednik te zemlje Zoran Milanović, kao i deset ministara u Vladi. Dva mjeseca kasnije to su uradili i premijer Andrej Plenković i ministar zdravlja Vili Beroš.

Tokom januara premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je “jednak sa drugima i da će dati lični primjer da se svi što prije vakcinišu”.

U martu su vakcinu protiv kovida-19, kompanije Astra Zeneka, primili i predsjednik Slovenije Borut Pahor, premijer Janez Janša, kao i predsjednik parlamenta Igor Zorčić i predsjednik državnog vijeća Alojza Kovšc.

I u evropskim zemljama državni vrh je primjer ostalim građanima. Vakcinisana je njemačka kancelarka Angela Merkel i vicekancelar Olaf Šolc.

Vakcinu Astra Zeneka primio je i francuski premijer Žan Kasteks, u namjeri da uvjeri Francuze u tu vakcinu poslije kratkog povlačenja iz upotrebe. Vakcinu Astra Zeneka primili su i britanski premijer Boris Džonson i premijer Italije Mario Dragi.

Imunizacija

Masovna imunizacija u Crnoj Gori počela je u utorak, a prvog dana vakcinisano je skoro 10.000 ljudi. Prema dostupnim podacima, do sada, rekorder je bila Njemačka koja je vakcinisala milion stanovnika u jednom danu, što je 1,2 odsto cjelokupne populacije. Crna Gora je, međutim, prvog dana vakcinisala 1,5 odsto stanovništva. Do petka veče, kako su saopštili iz Ministarstva zdravlja dato je 102.853 doze vakcina protiv kovid-19 i to 72.824 prve i 30.029 drugih doza. Sl.RADONJIĆ

Od tamjana do vakcine

Prije dva dana vakcinu je primio i episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije Mićović.

On je, kako je objašnjeno, s obzirom da je prema zdravstvenom kartonu svrstan u prioritetnu grupu za davanje pristigle Fajzer Biontek vakcine, primio cjepivo tog proizvođača. Nije precizirano zašto je vakcinu primio u manastiru, ali je posredno i ta činjenica ukazala na evoluciju stavova u pogledu korone koji su stizali sa adresa SPC tokom pandemije.

Joanikije je u javnosti u više navrata svojim izjavama i poslanicama proteklih mjeseci pozivao na poštovanje medicine i zdravstvenih dostignuća i pregnuća radnika u zdravstvu.

Kako je ranije saopšteno iz eparhije na čijem je čelu, Joanikije je prebolovao koronu.

Treba li podsjećati da je prethodno virus bio fatalan po mitropolita Amfilohija, a potom i patrijarha srpskog Irineja koji je prisustvovao sahrani mitropolita u Podgorici. Od korone je preminuo i vladika Atanasije. Sigurno da su ovi ishodi i smrt visokih crkvenih velikodostojnika uticali i na zaokret u zvaničnim stavovima SPC koja je lani „tamjan“ i pričešće promovisala kao liniju preko koje korona ne može preći…

Ipak, u praksi, naročito tokom obilježavanja Vaskrsa, masovno su kršene mjere koje je u pogledu vjerskih obreda propisala Krivokapićeva Vlada, uključujući i odredbu o zabrani korišćenja predmeta od zajedničke upotrebe.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije