Connect with us

Društvo

UP: Dogovoren nastavak aktivnosti za kvalitetniji nadzor mora, rijeka i jezera

Published

on

Foto: UP

Zajednički operativni tim, koji čine predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane, granične policije, Mornarice i Uprave pomorske sigurnosti, dogovorio je nastavak aktivnosti koje će doprinijeti kvalitetnom nadzoru mora, rijeka, jezera, luka i priobalnog dijela, saopšteno je iz Uprave policije.

Iz policije su kazali da je u utorak održan sastanak operativnog tima, shodno Tehničkom sporazumu o mogućim zajedničkim aktivnostima.

Na sastanku je, kako se navodi, analiziran zajednički rad organizacionih cjelina koje čine Zajednički operativni tim tokom prošle godine, kada je nadzor mora, rijeka, jezera, luka i priobalnog dijela u pitanju.

Konstatovano je da su Sektor granične policije, Mornarica Vojske Crne Gore i Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, realizovali veliki broj preventivnih i represivnih zajedničkih aktivnosti.

„Poštujući mjere zdravstvenih vlasti, zajedničke aktivnosti su realizovane sa visokim stepenom profesionalnosti, pa je uz blagovremenu reakciju pri realizaciji konkretnih radnji, ostvaren kvalitetan rezultat održavanja povoljnog stepena sigurnosti i bezbjednosti na moru u okviru pomorske plovidbe i zaštite mora“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je konstatovano da je ostvarena saradnja kroz zajednički nadzor mora, jezera i rijeka doprinijela većoj efikasnosti granične policije u slučajevima sprečavanja pokušaja nezakonitih aktivnosti duž državne granice.

Istaknuto je da se od 14. oktobra, po Sporazumu Ministarstva unutrašnjih poslova i Agencije FRONTEX, sprovodi zajedničko pomorsko-operativno djelovanje na Jadranskom moru, koje je, iako u kratkom vremenskom periodu, krajem godine dalo i kvalitetne rezultate u suzbijanju krijumčarenja ljudi i plovila.

Navodi se da su lučke kapetanije i Inspekcija sigurnosti i bezbjednosti na moru, u saradnji sa službenicima Sektora granične policije ostvarile značajan broj kontrola na moru koje su imale za cilj i utvrđivanje poštovanja propisa iz oblasti pomorske i unutrašnje plovidbe.

„Primjena ovog Sporazuma doprinijela je i efikasnijem sprovođenju nacionalnih planova, što se ogleda u uspješno sprovedenim akcijama, koje su za rezultat imale spašavanje ljudskih života i imovine na moru, kao i sprečavanje zagađenja mora sa plovnih objekata“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je, na osnovu analiza rizika i dosadašnjih aktivnosti postojećih resursa, a u cilju podizanja efikasnosti na još viši nivo, za ovu godinu dogovoren nastavak zajedničkih aktivnosti na operativnom i taktičkom nivou.

„Koje će bez sumnje doprinijeti kvalitetnom nadzoru mora, rijeka, jezera, luka i priobalnog dijela“, dodaje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije