Connect with us

Društvo

UPRAVA POLICIJE: Protjerano osam državljana Srbije

Published

on

Osam državljana Srbije, koji su imali turističku prijavu boravka, ali nijesu posjedovali dozvole za privremeni boravak i rad i potvrde o prijavi rada, moraće napustiti teritoriju Crne Gore 1. februara pri čemu im je izrečena zabrana ulaska do 1. maja 2021, saopšita je Uprava policije.

Kako navode, danas su pripadnici Centra bezbjednosti Nikšić u sklopu aktivnosti “Stranac” izvršili kontrolu boravka osoba u apartmanima “Krsmanović” kojom prilikom je zatečeno više stranih državljana.

U navedenim apartmanima su zatečeni: V.V. (38), J.D. (41), O.Đ. (38), J.N. (41), A.S. (26), B.D. (22), V.M. (23) i N.A. (35) sva lica državljani Srbije.

“Prilikom kontrole utvrđeno je da navedena lica, kao izvršioci posjeduju ugovore o djelu političke partije u Crnoj Gori ‘Nove srpske demokratije’ iz Podgorice kao naručioca posla, a koji se odnose na unapređenje organizacije stranke u smislu uređenja podataka i elektronske obrade baze članstva kroz primjenu novih tehnoloških rješenja radi nesmetanog i efikasnog funkcionisanja, pri čemu je definisan period angažovanja stranih državljana, od 25. januara 2021. do 10. februara 2021.”, navode u saopštenju.

Ističu da iz razloga neposjedovanja dozvola za privremeni boravak i rad stranih državljana kao i potvrde o prijavi rada, navedenim licama su od strane Inspektora za strance Stanice granične policije i Nikšić uručeni pozivi za obavljanje informativnog razgovora u službenim prostorijama ove stanice, a u vezi pojašnjavanja obavljanja radne djelatnosti bez neophodnih dozvola.

“Daljom kontrolom od strane Inspektora za strance utvrđeno je da su državljani Republike Srbije nakon ulaska u Crnu Goru u zakonom predviđenom roku prijavili boravak u apartmanima ‘Krsmanović’. Takođe je uvidom u navedene ugovore o djelu, utvrđeno da je iste kao naručioc planiranih radnih aktivnosti ‘Nove srpske demokratije'”, ističu u saopštenju.

Dalje navode da su te osobe prilikom prikupljanja obavještenja izjavile da nijesu bili upoznati sa odredbama člana 39, koji precizira postupak izdavanja dozvole za privremni boravak, člana 40 koji definiše postupak izdavanje dozvole za privremni boravak i rad kao i člana 85 Zakona o strancima kojim je preciziran postupak izdavanja potvrde o prijavi rada, a što im je predočeno i pojašnjeno od strane inspektora za strance Stanice granične policije I Nikšić.

“Obzirom da su lica izvršila turističku prijavu boravka u apartmanima ‘Krsmanović’, kao i da ne posjeduju dozvole za privremeni boravak i rad i potvrde o prijavi rada, te shodno članu 35 Zakona o strancima, je utvrđeno da boravak ne koriste u svrhu radi koje im je odobren, od strane Inspektora za strance Stanice granične policije I- Nikšić, protiv navedenih lica na osnovu člana 36 Zakona o strancima donešena su rješenja o otkazu boravka do 90 dana kojima je određeno da lica moraju napustiti teritoriju Crne Gore 1. februara pri čemu im je izrečena zabrana ulaska u Crnu Goru do 1. maja 2021.”, zaključili su u saopštenju.

Podnijeće krivičnu prijavu zbog protjerivanja srpskih državljana

Nova srpska demokratija (NSD) podnijeće krivičnu prijavu protiv načelnika Centra bezbjednosti (CB) Nikšić i predsjednika opštine Milutina Simovića zbog, kako su naveli, ponovnog brutalnog miješanja policije u izbore u tom gradu, prenosi agencija MINA.

Predsjednik NSD, Andrija Mandić, kazao je da je protjerivanje njihovih prijatelja iz Srbije, koje je ta partija angažovala da im pomognu oko baza podataka, unapređenja stranačke infrastrukture i obuke stranačkih aktivista, “samo još jedna siledžijska akcija Demokratske partije socijalista (DPS) i njihovih poslušnika iz represivnog aparata.”

“Zbog ponovnog brutalnog miješanja policije u izbore u Nikšiću, NSD će podnijeti krivičnu prijavu protiv načelnika CB Nikšić i njegovog nalogodavca Simovića”, napisao je Mandić na Tviteru.

On se izvinio protjeranim srpskim državljanima zbog, kako je naveo, neprijatnosti koju su im priredili gradonačelnik Nikšića i tamošnji šefovi policije.

“Dragi Nikšićani, očigledno da naš posao nije završen 30. avgusta i u vašem gradu će se rješavati budućnost Crne Gore na izborima 14. marta!”, poručio je Mandić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije