Connect with us

Društvo

UPRAVA ZA BEZBJEDNOST HRANE: U oktobru zabranili uvoz 20.000 kilograma limuna

Published

on

Do decembra vratili 144 pošiljke, odnosno 1.160 tona hrane (ilustracija) - Foto: pixabay

U prvih 11 mjeseci ove godine zaposleni u Upravi za bezbjednost hrane vratili su s granice 144 pošiljke, odnosno 1.160 tona hrane.

Inpektori Uprave za bezbjednost hrane u oktobru su zabranili uvoz 20.000 kilograma limuna zbog povećane količine pesticida u odnosu na dozvoljenu. Ta količina zapavo je samo mali dio hrane koja se se svakog mjeseca vrati sa carine ili ukoliko inpekcije procijene da je potrebno uništi. Prema izvještaju samo u oktobru zbog neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima spriječeno je stavljanje na naše tržište ukupno 68.716 kilograma proizvoda. Ova godina, iako je protekla u znaku pandemije ne zaostaje za prethodnom po nerealizovanom uvozu.

“Do decembra vratili smo 144 pošiljke, odnosno 1.160 tona hrane što je veliki broj, a što nam govori da i dalje postoji veliki rizik od uvoza voća i povrća sa povećanom količinom pesticida”, kazala je pomoćnica direktorice Uprave za bezjednost hrane Biljana Blečić.

Ona tvrdi da se i prije uvoza vodi računa o zemlji porijekla i prati proizvođač, pa se nekada djeluje preventivno, na osnovu iskustva. Pored toga na terenu su inpektori koji vrše odookativnu provjeru a ukoliko posumnjaju na loš kvalitet uzorak se šalje na ispitivanje

“Inpektor čeka rezultate analize i skladu sa njima može pustiti robu u promet, vratiti je proizvođači ili u o0dređenim slučajevima uništiti pošiljku”, dodala je Blečić.

U Upravi kažu da su testirane velike količine i da su zadovoljni kvalitetom proizvoda naših proivođača

Isporučiocima je u oktobru vraćeno i 4.710 kilograma mliječnih proizvoda jer je utvrđeno da nijesu ispunili uslove pri transportu a u Upravi rade na tome da deklaraciuje ovih prozvoda sadrže sve informacije o porijeklu i sadžaju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije