Connect with us

Društvo

URA: Što prije javne rasprave u vezi istraživanja nafte

Published

on

Građanski pokret URA pozvao je resorna ministarstva da što prije organizuju javne rasprave u vezi sa procesom istraživnaja nafte.

Iz URE su pozvali ministre kapitalnih investicija, finansija i socijalnog staranja i ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Mladena Bojanića, Milojka Spajića i Ratka Mitrovića da ugovore sastanke sa zainteresovanim građanima, građanskim aktivistima i organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine.

Istraživanja nafte na crnogorskom primorju će početi 25. marta.

– Potrebno je uključiti ih u proces istraživanja nafte i dati im sve potrebne informacije u vezi sa slučajem, kako bi se otklonile sve nedoumice. Ne želimo da nastavimo sa starom praksom, da prikrivamo ugovore i kršimo ustav da bi na kraju ispaštali građani Crne Gore – navodi se u saopštenju URE.

Iz te političke partije su rekli da se, kao zelena partija i dio porodice Zelenih Evrope, zalažu za ekološku Crnu Goru, kako je to definisano Ustavom.

– Protivimo se svakom projektu koji može to da ugrozi, pa i istraživanju nafte na crnogorskom primorju, u slučaju da ono ide na štetu takvoj Crnoj Gori – kazali su iz GP URA.

U partiji smatraju da je opravdano nezadovoljstvo i nepovjerenje dijela javnosti, s obzirom na to da je prethodna vlast potpisivala razne štetne ugovore, sa firmama koje se sumnjiče ili koje su osuđene za korupciju, a koji su išli na uštrb ekološke Crne Gore.

– Tako je bivša vlast potpisala ugovor o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika sa koncesionarima Eni i Novatek 2016. godine. Imali smo prilike da vidimo kakve je efekte imalo dodjeljivanje koncesija za naše rijeke i šume bivše vlasti, zato je neophodno da nova vlast preduzme sve neophodne aktivnosti kako bi preispitala i ovu koncesiju na naftu i gas, koji se potencijalno mogu naći u našem dijelu morskog dna – dodaje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije