Connect with us

Društvo

USSCG: Nove mjere prilika da se zaposlenima riješi radni status

Published

on

Nova mjera u vezi sa kretanjem tokom zabrane međugradskog saobraćaja može biti prilika da se u dijelu zaposlenih riješi radni status kako bi ostvarili Ustavom garantovano pravo na rad, zaradu i obavezno socijalno osiguranje, smatraju u Uniji slobodnih sindikata (USCG).

Ministarstvo zdravlja donijelo je u srijedu nove eipidemiološke mjere, i u dijelu koji se odnosi na međugradski saobraćaj, propisalo obavezu putnika da, prilikom kretanja između opština ili nakon 21 sat, osim potvrde poslodavca prilože rješenje o zasnivanju radnog odnosa ili ugovor o radu.

Zamjenica Generalnog sekretara USSCG Ivana Mihajlović kazala je da to sindikalno udruženje pozdravlja najnoviju mjeru, ukoliko je u praksi prepoznata zloupotreba izdavanja i korišćenja potvrda kojima se zaposlenima omogućava putovanje van mjesta rada, odnosno van mjesta prebivališta.

Mihajlović smatra da će ovakva mjera na najdirektniji način pogoditi poslodavce koji posluju u domenu sive ekonomije i koji radnike angažuju “na crno”.

»Dakle, takvi, neodgovorni poslodavci biće na gubitku budući da neće moći da angažuju one radnike sa kojima, suprotno zakonu, nijesu zaključili ugovor o radu i nijesu ih prijavili na obavezno osiguranje«, rekla je Mihajlović agenciji MINA.

Ona je naglasila da su radnici koji nemaju riješen radni status i u redovnim uslovima, a posebno u uslovima krize poput ove u kojoj se sada država nalazi, u veoma nezavidnom položaju imajući u vidu da, primorani da prihvate bilo kakav radni angažman pa i rad “na crno”, ne mogu ostvariti osnovna prava iz rada i po osnovu rada, ne uživaju prava po osnovu zaštite i zdravlja na radu, ne mogu kreditno da se zaduže, da ostvare pravo na penziju .

»Na posredan način, možda upravo ovakva mjera, može biti prilika da se bar jednom dijelu naših sugrađana riješi radni status kako bi ostvarili Ustavom garantovano pravo na rad, zaradu, obavezno socijalno osiguranje i pravo na zaštitu i zdravlje na radu«, ocijenila je Mihajlović.

Angažovanje radnika na crno u ovakvo složenoj epidemiološkoj situaciji, kako je ukazala, predstavlja dodatni rizik posebno u pogledu zaštite i zdravlja na radu.

»U slučaju razbolijevanja ili povrede prilikom obavljanja radnih zadataka, ova kategorija radnika ne bi imala apsolutnu nikakvu zaštitu niti od sistema, a posebno ne od strane poslodavca«, navela je Mihajlović.

Prema njenim riječima, USSCG se od nastanka kontinuirano bori protiv te negativne pojave i zalaže za legalizaciju sive ekonomije i uvođenje u legalan radni odnos preko 40 hiljada radnika koji u Crnoj Gori, prema brojnim istraživanjima, rade na crno.

Mihajlović je kazala da vjeruju da je, od dana proglašenja epidemije u Crnoj Gori do danas, broj građana koji su zaposleni »na crno« drastično povećan.

Ona je kazala da se Crna Gora suočava sa veoma kompleksnom i zabrinjavajućom epidemiološkom situacijom u kojoj svaki pojedinac mora dati lični doprinos u borbi protiv pandemiju, a sve u cilju što bržeg izlaska iz zdravstvene i ekonomske krize u kojoj se nalazi.

Kako je navela, USSCG je, pridružujući se apelu Ministarstva zdravlja, pozvala sve svoje članice i građane Crne Gore da ne zloupotrebljavaju potvrde za putovanje van mjesta rada, odnosno van mjesta prebivališta.

»Istovremeno smo istakli da samo zajedničkom borbom, solidarnošću i empatijom, možemo pobijediti “nevidljivog neprijatelja”, spasiti brojne živote, pomoći zdravstvenim radnicima, crnogorskoj ekonomiji i očuvati radnaih mjesta kako bi smo se, što je moguće prije, vratili normalnom životu i radu«, zaključila je Mihajlović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije