Povežite se sa nama

Društvo

VAHTEL: Napad na FCJK je napad građanske i ljudske slobode i prava

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Naučna ostvarenja kolega s Cetinja nalaze se u vodećim bibliotekama evropskih i ostalih univerziteta, predstavljaju se na raznim simpozijumima od Poljske do Amerike, njihove se knjige prevode i citiraju u inostranstvu, njihovi stručnjaci angažuju i na prvorazrednim projektima današnje slavistike, samo da spomenem Enciklopediju slovenskih jezika i lingvistike koju uređuje ugledni lingvista akademik Mark L. Grinberg

Piše: Akademik Endru Baruh Vahtel, univerzitetski profesor i član Američke akademije nauka i umjetnosti

Crnogorska društvena stvarnost takva je da sam pripremljeni novogodišnji pozdrav kolegama s Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i njihovim studentima morao preurediti zbog urgentnijih tema s kojima se kolege s Cetinja suočavaju.

Naime, ja i moje kolege iz Međunarodnoga komiteta za zaštitu i unapređenje rada FCJK juče smo imali priliku čuti izjavu predstavnika crnogorske vlasti kojom se priziva obustava finansiranja i potpuna administrativna blokada rada cetinjskog Fakulteta.

Endru Baruh Vahtel

Kao autor izjave date jednom crnogorskom elektronskom mediju potpisan je izvjesni Budimir Aleksić. Nas iz međunarodnog naučnog svijeta zaprepastila je retorika spomenutog gospodina i upuštanje u problematiku života akademske ustanove koju, očigledno je, ne poznaje. Da ne budem pogrešno shvaćen, ali istina je pa to i ističem, Međunarodni komitet za zaštitu i unapređenje rada FCJK čine do posljednjeg ljudi potvrđeni u svojim naučnim disciplinama, te se s punim autoritetom stavljamo u ulogu arbitra da izjava toga gospodina kako je FCJK „antinaučna ustanova“ ni kod jednoga ozbiljnog naučnika ne može biti prihvaćena.

Naučna ostvarenja kolega s Cetinja nalaze se u vodećim bibliotekama evropskih i ostalih univerziteta, predstavljaju se na raznim simpozijumima od Poljske do Amerike, njihove se knjige prevode i citiraju u inostranstvu, njihovi stručnjaci angažuju i na prvorazrednim projektima današnje slavistike, samo da spomenem Enciklopediju slovenskih jezika i lingvistike koju uređuje ugledni lingvista akademik Mark L. Grinberg.

Izjava povodom koje se obraćam crnogorskim kolegama i javnosti jedna je od onih situacija kad ljudima koji ne poznaju akademska pravila a politika im je dala da o njima sude morate objašnjaviti koliko su u zabludi. Nekako bi se apsurdnost te situacije dala prevazići da iza javnog omalovažavanja rada vodeće ustanove montenegristike ne stoji namjera političke sile da se obračuna s crnogorskim jezikom i kulturom.

Ne samo da se ta namjera prema sudbini FCJK nazire, nego je ona u spomenutoj izjavi vrlo jasno artikulisana: „apsolutno je besmisleno da postoji!“. Dakle, u XXI vijeku, pred domaćom i svjetskom javnošću, pred dostignućima i težnjom savremenoga svijeta da se tehnološki, naučno i kulturno povezujemo, jedan predstavnik crnogorske parlamentarne vlasti upozorava kolege iz crnogorske Vlade da FCJK ne smije postojati. U zemljama u kojima sam radio, kao i u zemljama odakle su članovi ovoga Komiteta ovakve bi se izjave izolovale kao primjer napada na građanske i ljudske slobode i prava, kao anticivilizacijsko djelovanje!

Međunarodni komitet za zaštitu i unapređenje rada FCJK, ja lično kao predśednik Komiteta, i svi mi pojedinačno u zemljama i na matičnim nam univerzitetima stručno i naučno stojimo iza kredibiliteta FCJK i njihovih postignuća na polju nauke i kulture.

Ovaj najnoviji vid obračuna politike i političke sile s naukom i kulturom u Crnoj Gori samo nas dodatno motiviše da stanemo uz kolege s cetinjskog Fakulteta kako bi napredovao njihov rad, a crnogorska nauka i kultura i dalje imali dostojnog predstavnika u slavistici i filološkoj nauci uopšte.

Najzad, korijeni su Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Cetinje duboki, a protivteža onemogućavanju rada od strane aktuelne opšte i prosvjetne politike jesu veliki rezultati FCJK i njihova koncepcija otvorenosti prema inostranim istraživačima i ustanovama.

Pozdravljam vas s nadom da će 2022. biti bolja za sve crnogorsko društvo!

Predśednik Komiteta

Akademik Endru Baruh Vahtel, univerzitetski profesor i član Američke akademije nauka i umjetnosti

Inače, Međunarodni komitet za očuvanje i razvoj Fakulteta za crnogorski jezik i književnost formiran je 15. IV 2021. a čine ga:

1. Prof. dr Vanda Babić (Odjel za kroatistiku Sveučilišta u Zadru)
2. Akademik Endru Baruh Vahtel (Američka akademija nauka i umjetnosti), predśednik Komiteta
3. Prof. dr Robert Bonjkovski (Šleski univerzitet u Katovicama)
4. Akademik Stjepan Damjanović (Hrvatska akademija znanosti i umjetnost, Zagreb)
5. Dr sc. Előd DUDÁS (Filološki fakultet Univerziteta Loránd Eötvös u Budimpešti)
6. Dr sc. Mječislav Đekonjski (Dziekonski Translation Erfurt, Njemačka)
7. Akademik Mark L. Grinberg (Univerzitet u Kanzasu, SAD)
8. Prof. dr Artan Hadži (Univerzitet u Skadru)
9. Prof. dr Sanjin Kodrić (Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu)
10. Prof. dr Džon Koks (Državni univerzitet Śeverne Dakote u Fargu, SAD)
11. Prof. dr Milica Lukić (Filozofski fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku )
12. Akademik Ranko Matasović (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb)
13. Akademik Hasnija Muratagić-Tuna (Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu)
14. Prof. dr Mimoza Priku (Univerzitet u Skadru)
15. Prof. dr Jakov Sabljić (Filozofski fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku)
16. Prof. dr Simon Sazdov (Filozofski fakultet u Skoplju)
17. Prof. dr František Šistek (Institut za istoriju Češke akademije nauka, Prag)
18. Akademik Emil Tokaž (Šleski univerzitet u Katovicama)
19. Prof. dr Amira Turbić-Hadžagić (Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli)
20. Prof. dr Ljudmila Vasiljeva (Katedra za slovenske jezike NU „Ivan Franko“ u Lavovu)
21. Prof. dr Ilija Velev (Institut za makedonsku književnost, Skoplje)

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije