Connect with us

Društvo

VIDEO: U susret Danu ljudskih prava i deceniji osnivanja LGBT Forum Progresa

Published

on

U susret 10. decembru, Međunarodnom danu ljudskih prava i decenije osnivanja NVO LGBT Foruma Progres, kao prve autentične LGBTIQ organizacije u Crnoj Gori, koristimo priliku da sa crnogorskom javnošću podijelimo video koji smo kreirali ovim povodom, saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

Ističu da prije deset godina, kada je formalno osnovana njihova organizacija i faktički započeo pokret za ljudska prava LGBTIQ osoba kakvim ga danas znamo, niko nije mogao da zamisli koliko će težak i trnovit put da bude pred svima njima. Ali, uprkos svim preprekama, ljudska prava LGBTIQ osoba su našla svoje mjesto u javnom diskursu Crne Gore, na svim nivoima.

“Upravo Dan ljudskih prava služi da se podsjete svega što je za njima onoga što je bilo dobro i onoga što je bilo loše, kako bi mogli da budemo još bolji i snažniji u zaštiti ljudskih prava LGBTIQ osoba i šire društvene zajednice u budućnosti. A da na tom putu nismo sami, svjedoče i građanski aktivisti i aktivistkinje, naši saveznici i saveznice, koji su jasno rekli – vrijeme je za promjene, razbijanje predrasuda, radnička prava, zaštitu od nasilja, slobodu vjeroispovjesti, da pustimo glas, za inkluzivno obrazovanje, prihvatanje, iskrenu brigu o životnoj sredini, slobodu medija i ravnopravnost”, navode iz Progresa.

Uključivanje LGBTIQ osoba u politički život i procese odlučivanja, kao i aktivno zagovaranje i borba za ljudska prava svih ostaju temeljne vrijednosti koje baštine i na kojima zasnivaju svoj rad.

“U periodu značajnih društvenih i političkih promjena ne smijemo da izgubimo iz vida ljudska prava kao osnovni postulat crnogorskih društvenih vrijednosti”, rekli su iz ove NVO.

Zahvalilu su se svima koji su učestvovali u videu, onima koji su dali doprinos za njegovu realizaciju, kao i cjelokupnoj LGBTIQ zajednici Crne Gore koja im već deset godina ukazuje povjerenje i zbog koje postoje.

Srećan Dan ljudskih prava!, zaključuje se u saopštenju LGBT Foruma Progres.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije