Connect with us

Vijesti

31 NOVI LIJEK: Proširena Lista ljekova koji idu na teret FZO

Published

on

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je proširena Lista ljekova za 31 medikament, poručujući da na taj način podstiču konkurentnost i smanjuju cijenu ljekova

Proširena Lista ljekova za 31 lijek: Niže cijene, nema favorizovanja proizvođača, više mogućnosti za pacijente

Nova, proširena lista, na kojoj se nalazi 31 novi lijek, za građane, kažu iz resora Jelene Borovinić-Bojović, znači više terapijskih mogućnosti propisivanja odgovarajuće, odnosno prilagođene terapije za pojedinačnog pacijenta.

“Radi se o ljekovima koji se koriste u tretmanu oboljelih od malignih bolesti, dijabetesa, hemofilije, genito-urinarnih problema, hipertenzije, reumatoloških oboljenja, psorijaze, psihijatrijskih, hematoloških, neuroloških oboljenja i hereditarnog angioedema”, kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Izradom nove Liste ljekova, kako su pojasnili, podstiče se konkurentnost i smanjuju se cijene ljekova, kako bi se spriječilo favorizovanje ili monopol bilo kog poizvođača.

“Korekcije cijena ljekova u skladu sa maksimalnim cijenama koje je utvrdio CinMed su takođe obaveza redovne revizije Liste lijekova. Lista podrazumijeva ljekove koji se propisuju i izdaju na recept i ljekove koji se primjenjuju na primarnom, sekundarnom i tercijernom nivou, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i ljekove koji su sastavni dio Doplatne Liste lijekova. Doplatna lista ljekova sadrži ljekove koji su terapijska paralela (terapijska alternativa) ljekovima sa osnovne liste ljekova i osiguraniku se obezbjeđuju u visini cijene lijeka sa osnovne liste. Razliku do punog iznosa cijene lijeka na doplatnoj listi ljekova plaća osigurano lice”, navode u saopštenju.

Podsjećaju da se Lista ljekova nije mijenjala tokom 2020. godine zbog epidemiološke situacije, što je uslovilo brzu i efektnu reakciju Ministarstva zdravlja da se nadoknadi propušteno.

“Napominjemo da će već od septembra Ministarstvo zdravlja nastaviti pregovore sa farmaceutskim kompanijama u smislu smanjenja cijena novih lijekova koji su sastavni dio Liste lijekova, ali i ukupnog njihovog portfolija, koji se nalazi na Listi i u primjeni je duži vremenski period. Na taj način će se nastaviti kontinuirani rad na Listi ljekova, kao i otvaranje mogućnosti za nove aplikacije/uvrštavanje novih ljekova do kraja 2020. godine”, istakli su u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije