Povežite se sa nama

Vijesti

Air Montenegro: ,,Bravo“ poslat na servis u Portugal

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Na pitanje zašto servis ne rade u Bratislavi, gdje su ranije održavali avione, u Air Montenegru su kazali da kompanija ATB nije imala raspoložive kapacitete

Avion Air Montenegra, registarskih oznaka 40-AOB, poznat pod kodnim imenom „bravo“, poslat je na servis u Portugal, gdje će biti servisiran u skladu sa propisanim šestogodišnjim održavanjem, saznaje Pobjeda.

Servis rade mehaničari Portugalia erlajnza, regionalne avio-kompanije koja je u vlasništvu državnog prevoznika TAP Air Portugal. To je prvi put da Portugalia erlajnz radi servis aviona neke strane kompanije.

Da će održavanje jednog od dva ,,embraera 195“ koja imaju u floti raditi u Portugalu potvrdili su i u Air Montenegru. Oni, međutim, nijesu odgovorili na pitanje Pobjede koliko će ih to koštati.

– Avion 4O-AOB jeste u Portugalu na šestogodišnjim strukturalnim radovima održavanja, tj. strukturalnom servisu koji obavlja firma Portugalia erlajnz. Kao i za sve prethodne procese, i za ovaj je sproveden adekvatan postupak nabavke po kojem je od više pristiglih ponuda odabran najpovoljniji ponuđač – kazali su u Air Montenegru.

Bratislava

Embraer 195, kodnog naziva ,,bravo“, u Portugalu je već desetak dana, a u državnoj avio-kompaniji očekuju da će se vratiti u redovan saobraćaj sredinom decembra. Servis koji će mu biti odrađen obavlja se svakih šest godina i dio je baznog održavanja vazduhoplova, za šta Air Montenegro nema dozvolu.

Na pitanje zbog čega su se odlučili da servis ,,brava“ obave u Portugalu, a ne u Bratislavi gdje su ranije održavali avione, iz Air Montenegra su kazali da je slovačka kompanija bila zauzeta.

– Kompanija Austrian Technik Bratislava u trenutku upita nije imala raspoložive kapacitete – naveli su u Air Montenegru.

Prije puta u Portugal ,,bravo“ je morao da dobije dozvolu za let od proizvođača, brazilske kompanije Embraer, i crnogorske Agencije za civilno vazduhoplovstvo, jer mu je 1. novembra isteklo rješenje za odlaganje radova nakon čega više nije mogao da leti.

On je prethodno bio prizemljen zbog kvara na iznajmljenom motoru.

Zamjena

Dok se ,,bravo“ ne vrati sa servisa floti Air Montenegra se pridružio iznajmljeni ,,foker 100“ hrvatske kompanije Trade Air. Crnogorski avio-prevoznik trenutno saobraća ka Beogradu, Istanbulu i Ljubljani, a avion Trade Aira angažuje za potrebe dodatnih letova i čartera.

Isti tip aviona koji je Air Montenegro iznajmio od Hrvata ima Montenegro erlajnz (MA) u stečaju, čiji je ,,foker 100“, registarskih oznaka 4O-AOM, parkiran u hangaru na podgoričkom aerodromu. On trenutno nije plovidben, ali je uz određena ulaganja, mogao biti osposobljen za saobraćaj.

Njega je stečajna uprava u maju nudila Air Montenegru u dugoročan zakup, ali su iz državne avio-kompanije tada tvrdili da im fokeri zbog starosti ne trebaju u floti.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije