Povežite se sa nama

Vijesti

AKO NEGATIVNO ODGOVORE NA NJIHOVU PLATFORMU: DF planira da pokrene inicijativu za skraćenje mandata Skupštini

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Po Ustavu Crne Gore, Skupštini može prestati mandat prije vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata parlamenta i to na prijedlog predsjednika Crne Gore, Vlade ili najmanje 25 poslanika. Demokratski front ima potrebnih 25 poslanika da bi podnio tu inicijativu

Demokratski front će u slučaju negativnog odgovora na njihovu platformu od strane ostatka parlamentarne većine pokrenuti dijalog o organizovanju vanrednih parlamentarnih izbora što uključuje i inicijativu za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore, saznaje Pobjeda. Rok koji je dao DF partijama parlamentarne većine ističe u petak 10. decembra.

U slučaju da parlament izglasa skraćenje mandata, to automatski znači pad Vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora bez izglasavanja nepovjerenja Vladi.

Više izvora Pobjede je saopštilo da je taj scenario ozbiljna opcija o kojoj je razgovarano u vrhu DF-a, a da je kap koja je prelila čašu ,,prevara Ure da glasa kandidata vlasti za predsjednika DIK-a“.

-Plan je da u subotu, 11. decembra, objelodanimo dalje korake. Opcija za skraćivanje mandata Skupštini nakon što se postigne dogovor o izborima je puno prihvatljivija jer izbjegava opciju da zajedno sa DPS-om rušimo Vladu, što ni mi ni naši birači ne žele – rekao je izvor Pobjede.

Po Ustavu Crne Gore, Skupštini može prestati mandat prije vremena na koje je izabrana raspuštanjem ili skraćenjem mandata parlamenta i to na prijedlog predsjednika Crne Gore, Vlade ili najmanje 25 poslanika. DF ima potrebnih 25 poslanika da bi podnio tu inicijativu.

Demokratski front ponudio je 22. novembra partnerima iz većine posljednju platformu sa prijedlozima za prevazilaženje političke krize. U platformi navode da su spremni da za mandatara podrže pogodnu ličnost, koju predlože partneri iz koalicija „Mir je naša nacija“ ili „Crno na bijelo“. Žele da se u novu vladu uključe autentični predstavnici manjinskih naroda.

DF u dokumentu traži da se u najkraćem mogućem roku izabere nova vladu koja bi bila sastavljena od predstavnika tri pobjedničke koalicije, jedna je od stavki platforme.

– Nova vlada treba da u značajnoj mjeri odražava izbornu volju građana, kako po strukturi, tako i po njenim programskim prioritetima. Nova vlada će poštovati prethodno postignute dogovore, što podrazumijeva moratorijum na ideološke i programske razlike – navodi se u platformi.

DF, kao najbrojniji konstituent vlasti je, kako navode, spreman da u cilju postizanja dogovora napravi ustupke i dodatno uvaži specifični značaj manjih konstituenata.

Da DF planira dogovor o novim izborima, potvrdio je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

– Nakon isteka roka 10. decembra konstatovaćemo da li postoji 41 poslanik za formiranje nove vlade ili ne. Ako ne bude podrške od Ure, što je realno očekivati, Demokratski front će obavijestiti kolege iz parlamentarne većine da su se stekli uslovi da krenemo u dogovor oko organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora – poručio je Medojević.

Radunović: Glasanje o nepovjerenju Vladi prva tačka jer je Konatar izigrao dogovor unutar većine

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je juče u parlamentu da je na njegovo insistiranje inicijativa o nepovjerenju Vladi odlukom Kolegijuma uvrštena kao prva tačka tačka dnevnog reda zasijedanja 13.decembra jer je Miloš Konatar iz Ure izigrao dogovor parlamentarne većine o predsjedniku DIK-a.

– Tačno je. Morali smo da imamo tu potrebu zato što je gospodin Konatar iznevjerio kolege iz parlamentarne većine. Želimo da vidimo da li je koalicija sa

DPS-om uspostavljena ili nije. Da vidimo da li je formalizovana koalicija Ure i DPS-a ili nije. Zašto bi sve izglasali, a da padne Vlada – rekao je Radunović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije