Povežite se sa nama

Vijesti

AKO PROĐE MARŠALOV PLAN: Cigarete bi bile skuplje do 37 centi

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Cijena paklica cigareta od 1. januara bila bi veća za 28 do 37 centi, saznaju “Vijesti” kod uvoznika cigareta, na osnovu informacije iz projekta “Evropa sad”, kojeg je Vlada usvojila u četvrtak i u kome se najavljuje ubrzanje akciznog kalendara na cigarete

Prema ovoj najavi specifična akciza na cigarete bila bi od 1. januara povećana sa 37 na 47 eura na 1.000 cigareta. Stopa proporcijalne akcize ostala bi na nivou od 29 odsto maloprodajne cijene. Akciza ulazi u osnovicu obračuna PDV-a od 21 odsto, pa i to utiče na rast cijena, kao i zarada uvoznika i trgovaca.

Ukupan rast po svim osnovama bio bi za 28 do 37 centi po paklici u odnou na postojeće cijene.

U obrazloženju najave Vlade, navedno je da je Direktivom EU predviđeno da akciza na cigarete ne smije biti manja od 90 eura na hiljadu komada, kao i da Crna Gora svoj akcizni kalendar mora uskladiti sa ovom direktivom.

Nakon povećanja specifične akcize na 47 eura od 1. januara naredne godine, ukupan iznos akcize 84,7 eura na hiljadu cigarete.

Planom je predviđeno i da se ukupna akciza od 1. januara 2023. poveća na 88,15 eura na hiljadu cigareta, a 1. januara 2024. godine na 91,6 eura čime bi ispunili obavezu iz EU direktive.

Legalni uvoznici i trgovci cigareta zabrinuti su da bi novi rast maloprodajnih cijena mogao ponovo uticati na rast sivog tržišta, kao što se desilo prije tri godine kada je tadašnja Vlada takođe željela da ubrza usklađivanje akciza sa EU, pa je u kratkom roku cijena paklice porasla za preko jednog eura. To je tada uticalo na ogroman rast sivog tržišta i pad legalnog za oko 50 odsto, pišu Vijesti.

Država je zbog toga bila na gubitku pa je 2018. smanjila akcize. Vlada najavljuje borbu protiv sivog tržišta, jer od ovog povećanja akciza očekuje prihod od 10 miliona eura, koji treba da zajedno sa ostalim nadoknadi gubitak od smanjenja dažbina na zarade radnika.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije