Connect with us

Vijesti

BAHAĆENJE: Pod Mitropolijom SPC čak 20 kola srpskih sestara

Published

on

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve u prijavi Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava, osim crkava i manastira, navodi vjerske škole, izdavačku djelatnost, proizvodno-prodajnu i pokloničku djelatnost, dobrotvorna društva, bratstva pravoslavne omladine, udruženja…, pišu Dnevne novine.

Tako pri Mitropoliji SPC postoji čak dvadesetak kola srpskih sestara i to: Kolo srpskih sestara “Sveti Marko” Podgorica, zatim “Sveta Blažena Matrona Moskovska” pri Crkvi Svetog Arhangela Mihaila u Doljanima Podgorica,Milosrdno kolo sestara “Kraljica Milena” na Cetinju, Kolo srpskih sestara u Kolašinu, Kolo milosrdnih sestara “Ognjena Marija” u Bandićima, Kolo srpskih sestara “Blagovjerna knjeginja Jelena Balšić” uZeti, Kolo srpskih sestara “Sveta Blagovjerna knjeginja Teodora Kosara” u Ulcinju, Kolo srpskih sestara “Sveti Jovan Vladimir” u Baru, Kolo srpskih sestara “Svete žene Mironosice” u Sutomoru, Kolo pravoslavnih sestara “Sveta Jelena Štiljanović” u Paštrovićima, Kolo srpskih sestara “Sveti Evstatije Prevlački” u Budvi, Kolo srpskih sestara “Kontesa Ekaterina Prevlačka” u Tiv tu, zatim Kolo srpskih sestara u Radovićima u Kotoru, u Risnu, Bijeloj, Baošićima, Đenovićima, Herceg Novom i Kolo srpskih sestara “Sveti Jovan Bogoslov” u Zelenici.

Na spisku je i 14 bratstava pravoslavne omladine i to: Bratstvo pravoslavne omladine “Sveti Simeon Mirotočivi” iz Podgorice, Bratstvo pravoslavne omladine “Sveti Luka” iz Kotora, Pravoslavno bratstvo “Sveti Arsenije Srpski” iz Danilovgrada, Bratstvo pravoslavne omladine “Sveti car Lazar” iz Grblja, Bratstvo srpske pravoslavne omladine “Sveti Pantelejmon” iz Tivta, Bratstvo pravoslavne omladine “Sveti Dimitrije” iz Kolašina, Bratstvo pravoslavne omladine “Časnog Krsta” iz Ulcinja, Pravoslavno bratstvo “Svih srpskih svetitelja” iz Kuća, Pravoslavno bratstvo “Sveti Petar Cetinjski” iz Spuža, Pravoslavna omladina “Spona” iz Herceg Novog, Bratstvo “Burđevac” iz Budve, Pravoslavno bratstvo “Sveti Đorđe” iz Podgorice, Bratstvo pravoslavne omladine “Mitropolit Amfilohije” iz Zete i Bratstvo pravoslavne omladine “Sveti Jovan Vladimir” iz Bara Bogataje i izdavačka i medijska djelatnost Mitropolije crnogorskoprimorske SPC.

U ovom dijelu navedena je Informativno-izdavačka ustanova “Svetigora”, koja izdaje časopis obraznik zavjeru, kulturu i vaspitanje “Svetigora”, zatim Radio Svetigora, koji djeluje u okviru “Metropolitan media” d.o.a Podgorica sa cjelodnevnim programom i čujnošću na gotovo cijeloj teritoriji Crne Gore, ali i u pograničnim djelovima susjednih država i portal. Izdavačkom djelatnošću se, kako je navedeno, povremeno bave i pojedine druge crkvene j edinice ove Mitropolije. Nabrojana su tri dobrotvorna društva Dobrotvorni fond Čovjekoljublje (registrovan kao N VU) sa sjedištem pri Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici koji vrši dobrotvornu misiju kroz različite vidove pomoći nevoljnima i potrebitima, Narodna kuhinja pri Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici i Narodna kuhinja “Mati Jelisaveta” na Cetinju.

Kada je riječ o vjerskim školama, prijavljena je Bogoslovija Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju i to kao srednja bogoslovska škola.

Mitropolija je navela da se bavi i pokloničkom djelatnošću, i to preko Agencije za hodočasnička putovanja “Odigitrija” d.o.o. Budva, koja se bavi organizacijom hodočasničkih (pokloničkih) putovanja u zemlji i inostranstvu.

Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava za jedan dan je izdalo rješenjeo upisu Mitropolije crmogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, bez ikakve provjere dokumenata, zbog čega je pokrenuta lavina reagovanja, krivične prijave, kojima se traži poništenje uvjerenja i krivična odgovornost protiv svih koji su učestvovali u, kako navode podnosioci tužbi, najvećoj pljački crnogorske imovine i prebacivanju u vlasništvo Beogradske patrijaršije.

Proizvodno-prodajna djelatnost

U prijavi je navedeno da MCP SPC u okviru proizvodno-prodajne djelatnosti posjeduje centralni poslovni magacin Mitropolije kod Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici koji vrši snabdijevanje crkvenih jedinica svijećama, ikonama, tamjanom i ostalim predmetima za bogo-

službene potrebe sveštenstva i vjernika. U okviru Centralnog magacina djeluju crkvene knjižare Svetog Jovana Vladimira u Podgorici i Svetog Jovana Krstitelja na Cetinju. U Manastiru Stanjevići se nalazi Radionica za voštane svijeće koja podmiruje najveći dio potreba Mitropolije.

Dnevne novine će narednih dana objaviti koje su sve crkve i manastiri postali vlasništvo SPC.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije