Povežite se sa nama

Vijesti

BEČIĆ: Izbori u jednom danu smanjiće polarizaciju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima će se objediniti održavanje lokalnih izbora u jednom danu, nešto je što je potrebno Crnoj Gori i smanjiće polarizaciju u društvu – ocijenio je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić na konferenciji za medije u parlamentu nakon održane Skupštine građana.

Pored sve složenosti političkih odnosa tranzicija vlasti, prema njegovim riječima, ima izazove, ali mu se čini da je poruka pozitivna jer mu se čini da taj proces protiče mirno.

– U moru složenih političkih odnosa, polarizacija i podjela, koje usložnjavaju dijalog, mislim da je značajan razlog nemogućnosti vođenja valjanog dijaloga i dolaska do rješenja to što imamo kontinuirane izbore na lokalnom nivou  – rekao je Bečić i dodao da je međunarodna zajednica više puta ukazala na to da to dodatno polarizuje Crnu Goru.

Ako u ovako polarizovanom društvu, kako je rekao, nešto ne promijenimo, “onda je jasno da ćemo imati kontinuirano vanredno političko stanje”, te da je neophodno da se stvore pretpostavke da potencijalno dođemo do rezultata koje treba da nas objedine.

– Trajanje mandata lokalnih skupština definiše Zakon o lokalnim samoupravama, ne Ustav – naveo je Bečić.

Motivi su, kako je naglasio, krajnje iskreni i dobronamjerni.

– Nikome se ne uskraćuje pravo, već se i produžava mandat u određenim opštinama – kazao je Bečić.

Poslanik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik je rekao da što se tiče izborne reforme, ona je u Crnoj Gori na agendi već niz godina i misli da je jasno iz dokumenata koje su usvojili u Evropskom parlamentu, a koje usvaja i Evropska komisija, da podstiču napore da se konsoliduje izborni proces u zemlji.

– Pozdravljam činjenicu da se Skupština vratila, odnosno da će zasijedati bez bojkota. Pozdravljam nastavak rada Odbora za izbornu reformu. Izborna reforma je važno pitanje i takva reforma zaslužuje kontrolu od strane javnosti, angažovanje svih relevantnih aktera i treba da dobije široku podršku javnosti – ističe Bilčik.

Prvi koraci ka izbornoj reformi su, kako je rekao, napravljeni, a poziva sve da se uključe u ovaj proces.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije