Connect with us

Vijesti

BIRA SE NOVI: Četiri kandidata za predsjednika DIK-a

Published

on

Administrativni odbor danas će utvrditi listu kandidata, koji su se prijavili na konkurs za predsjednika Državne izborne komisije (DIK).

Na konkurs, koji je Administrativni odbor raspisao početkom jula, prijavili su se Nikola Mugoša, savjetnik u DIK-u, advokati iz Podgorice Amer Šukurica i Nikola Medojević, kao i advokat Jovan Vojinović iz Bara, potvrđeno je “Vijestima”.

Skupština je 17. juna razriješila Aleksu Ivanovića sa funkcije predsjednika DIK-a.

Administrativni odbor je krajem januara podnio predlog odluke o razrješenju Ivanovića, zbog odbijanja DIK-a da 28. decembra verifikuje mandat poslanici koalicije Crno na bijelo, Suadi Zoronjić. U predlogu dostavljenom Skupštini navodi se da je Odbor jednoglasno utvrdio da su Ivanović i pojedini članovi DIK-a povrijedili odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji su bili dužni da primjenjuju doslijedno i neselektivno, a ne da budu uzdržani i protiv njegove primjene.

Zakonom o izboru odbornika i poslanika propisano je da predsjednika DIK-a imenuje Skupština, na predlog Administrativnog odbora, nakon prethodno sprovedenog postupka po javnom konkursu.

Isti zakon propisuje da predsjednik DIK-a mora biti diplomirani pravnik, imati najmanje deset godina radnog iskustva u struci i ne smije biti član organa upravljanja političke partije.

Mandat predsjednika DIK-a je četiri godine.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori nedavno je pozdravila odluku Skupštine da počne proces imenovanja novog predsjednika DIK-a, ohrabrujući Skupštinu da dovrši ovaj proces do kraja prvog redovnog zasjedanja.

Iz Misije je saopšteno da razumiju važnost uloge predsjednika Komisije u procesu izgradnje povjerenja javnosti u izborni proces, kao i otvaranju sjednica za javnost, što je jedna od preporuka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

(Vijesti)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije