Povežite se sa nama

Vijesti

Borovinić Bojović: Suludo je očekivati da ljekari i ministarka zdravlja kontrolišu poštovanje mjera

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

”Dala sam i svoj doprinos u cilju zaštite zdravlja građana. Ako neko očekuje da ljekari i ministar zdravlja kontroliše poštovanje mjera, onda je to suludo”

Sergej Boljević nikad nije bio član pregovaračkog tima Vlade Crne Gore kad je u pitanju nabavka vakcina, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović danas u Skupštini.

Poslanika DPS-a Jevta Erakovića zanimalo je da li je Boljević bio ili i dalje jeste član Vladinog pregovaračkog tima za nabavku Sputnjik vakcina.

”Ako je g. Boljević član pregovaračkog tima cmogorske Vlade, molim Vas, da kažete i pod kojim uslovima – pro bono ili ugovorno. Da li je primao i, ako jeste, koliku nadoknadu za to? Da li je tačna njegova tvrdnja (Dan, 16.11.2021) da je neko iz crnogorske Vlade obećao ruskoj strani da će Crna Gora kupiti 500.000 doza Sputnjika lajt ”, navodi Eraković u pitanju.

Boljević je, kako je pojasnila ministarka, član ruskog tima za nabavku vakcina, u zemlji čiji je i državljanin. Ministarka je kazala da zbog toga i nema informacija o primanjima Boljevića.

”Uprkos preporuci NITAG da osobama starijim od 60 godina se preporučijue treća doza Fajzer vakcine, dok se mlađi mogu vakcinisati prethodnom vakcinom, imam osjećaj da vi baš želite da primite Sputnjik lajt. Naš tim jeste primio krajem avgusta direktora Gamalea, Aleksandra Ginzburga gdje nam je predstavljena Sputnjik lajt buster vakcina. Efikasnost same vakcine čine sljedeću komponentu za razmatranje tokom cijelog procesa. Kad budemo imali nove informacije dostavićemo ih i vama i građanima”, kazala je ministarka u odgovoru Erakoviću.

Saopštila je i da je 12. novembra stigla faktura, za plaćanje 50.000 doza Sputnjik vakcine.

Eraković je u komentaru naveo da se Vlada možda nije trudila da motiviše građane na vakcinaciju zbog problema sa dopremanjem Sputnjik vakcinama.

”Bilo je dovoljno da vam Boljević kaže kako donacija Deripaske od 100.000 Sputnjik vakcina nije prihvatljiva, da biste odmah nakon toga, od Rusije kupili za skoro pola miliona eura 50.000 doza”, kazao je Eraković uz ocjenu da ne čudi da je prema istraživanju CGO, Vlada i Ministarstvo loše ocijenjeni kod građana.

Mugoša: U sistemu imate ljekara koji govori suprotno od vaših preporuka

Poslanik Boris Mugoša pitao je ministrku zdravlja da li smatra da nosioci najviših javnih funkcija svjesnim kršenjem epidemioloških mjera i ponašanjem, odnosno izjavama koje su u suprotnosti sa stavovima nadležnih institucija (Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje…) omalovažavaju ogromne napore zdravstvenih radnika u gotovo dvogodišnjoj borbi protiv koronavirusa.

Pitao je i da li je normalno da u zemlji na čelu savjeta za borbu protiv korone bude čovjek koji krši mjere koje donosi i koji nije vakcinisan, kao i da li je normalno da se u tom tijelu nalaze ministri koji krše mjere.

Borovinić Bojović je odgovorila da je licemjerno pominjati sve one koji su umrli.

”Dala sam i svoj doprinos u cilju zaštite zdravlja građana. Ako neko očekuje da ljekari i ministar zdravlja kontroliše poštovanje mjera, onda je to suludo. Niti mi određujemo ko će ih kontrolisati, niti to od nas zavisi. Neophodno je i osnovno je pravilo poštovati sve mjere. Kao neko ko je ljekar, naglašavala sam da svako kršenje mora biti sankcionisano.”

”Kršenje mjera ma sa koje adrese dolazilo, značajno urušava epidemiološku sliku. Očekujem bolju disciplinu svih kolega u javnoj sferi”, kazala je ministarka.

Ona je poručila svima da lijek ne traže na internetu, da vjeruju u medicinu i da se vakcinišu.

Mugoša je kazao da nikad nije manipulisao sa žrtvama, ali da je najlicemjernije što je u Skupštini prmijer rekao da se izgubljeni životi u pandemiji “ne dramatizuju”.

”Ja sam očekivao da ćete vi izaći i reći “ovo je vrhuinac licemjerstva”. To je vrhunac licemjerstva i može im se, je li ih ko kaznio za to što krše mjere?”, prokomentarisao je Mugoša i poručio da je tužna činjenica da donosioci odluka iste te odluke ne poštuju.

Smatra da je degutantno govoriti o broju antitijela nakon dvije godine trajanja pandemije.

”Vi morate da znate koji je to ljekar kazao premijeru, jer on govori suprotno od vas. U sistemu imate nekoga ko govori suprotno od onoga što vi kao struka preporučujete građanima. On možda govori još 2.000 ljudi da imaju dovoljan broj antitiiela. Koja to studija pokazuje dovoljan broj antitijela, đe to piše?”, kazao je Mugoša.

Poslanik DPS-a Halil Duković pitao je Borovinić-Bojović planira li intenzivniju kampanju o značaju vakcinacije protiv korona virusa, kako bi građanima pružili sve informacije o korisnosti iste i za pojedinca i za društvo.

”Što se doasadašnje kampanje tiče, ispunili smo cilj SZO koja očekuje da bude do kraja godine imunizovano bar četiri od deset stanovnika. Učinićemo sve da ovaj procenat bude što bolje i da oni koji nisu željeli da se vakcinišu proimijene tu odluku”, kazala je ministarka.

Najavila je da se privodi kraju i intezivna kampanja koja targetira one koji su najmanje vakcinisani – populaciju do 45 godina i koja najviše vremena provodi na internetu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije