Povežite se sa nama

Vijesti

BRATIĆ: Crnogorski sport prevazilazi partijske interese

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o sportu koje je predložila Vlada, Crna Gora će u potpunosti uskladiti nacionalno zakonodavstvo sa međunarodnim standardima u oblasti antidopiga, a crnogorski sportisti će nastupati pod svojom zastavom i himnom, kazala je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić u Skupštini. Skupština Crne Gore nastavila je sjednicu, koja je počela u petak, a poslanici treba da se izjasne o još sedam tačaka dnevnog reda

Poslanici raspravljaju o izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima i sportu.

Govoreći o izmjenama i dopunama Zakona o sportu ministarka Bratić je kazala da je svima u interesu da crnogorski sportisti nastupaju pod crnogorskom zastavom i uz intoniranje crnogorske himne.

“Mi smo učinili sve da uskladimo Izmjene i dopune zakona o sportu čiji je predlagač Vlada sa standardima Svjetske antidoping agencije, nadamo se razumijevanju jer se ovdje zaista radi o nečemu što je opšte dobro. Dakle radi se o crnogorskom sportu koji prevazilazi partijske interese ili politikanstvo”, kazala je ministarka Bratić u Skupštini CG.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o sportu, kaže ona, naša zemlja ispunjava obaveze koje su proistekle UNESCO međunarodne konvencije protiv dopinga u sportu od 19. oktobra 2005. godine.

“Usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o sportu koje je predložila Vlada Crna Gora će u potpunosti uskladiti nacionalno zakonodavstvo sa međunarodnim standardima u oblasti antidopiga. Buduća komisija će imati svoju pravnu, organizacionu i finansijsku samostalnost, a sistem sporta će biti u potpunosti depolitizovan, što je u konačnosti i očekivani nivo pristojnosti koji vlada u zemljama Evropske unije”, kazala je Bratić.

Poslanik DPS-a Danijel Živković kazao je da se od konstituisanja nove Vlade po ko zna koji put desila suituacija sa unižavanjem crnogorskog dostojanstva i ponosa.

“To se desilo sa raznim resorima, od kulture i nauke, pa se na kraju došlo i do sporta”, kazao je on.

Istakao je da je sjednica prilika da se razriješi pitanje da li je do toga došlo zbog neznanja, nemara ili namjere.

“Kad smo mi predložili izmjene u Skupštinu, optuženi smo da vršimo opstrukciju. Nije korektno takvo ponašanje. Vi se dogovorite između sebe ko je kriv, a ko je prav. Ne dovodite sport, kulturu i nauku pred svršen čin”, rekao je Živković.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović kazao je da za ovakvo stanje u sportu nije kriva ova većina ni ova Vlada, već oni koji su vodili Crnu Goru 30 godina. Na to mu je Živković odgovorio da o tome koliko DF želi dobro crnogorskom sportu, najbolje govori odnos Radunovića prema reprezentacijama, zastavi i himni.

Boris Bogdanović Boris Bogdanović

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović kazao je da usvajanjem ovih izmjena i dopuna ispravlja se nepravda prema crnogorskim sportistima u prvom redu prema Ivanu Strugaru i Pradragu Radoševiću i drugim crnogorskim šampionima.

“Amandmanima Demokrata obezbjeđuju se doživotne naknade za najbolje sportske rezultate. Najbolja pomoć za naše najbolje, kao motivacija, jer su oni naša vizit karta u svijetu”, zaključio je Bogdanović.

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović optužio je ministarsku Bratić da se poigrava sa crnogorskom kulturom i sportom.

On je kazao da Ministarstvo i Vlada punih devet mjeseci nijesu bili u stanju da predlože dvije tehničke izmjene Zakona o sportu koje se tiču definicije antidopinga i komisije za antidoping.

“Da nijesu znali da to treba da urade, mogli bismo da oprostimo, međutim nije tako. Njima nije bilo dovoljno to što su četiri puta od strane prethodnog rukovodstva upozoravani na tu činjenicu”, kazao je Šehović.

Poslanik Demokratskog fronta Nikola Bajčetić kazao je da se izmjenama i dopunama Zakon u potpunosti usklađuje sa međunarodnim standardima.

“Naš poslanički klub će podržati pomenute izjave kako bi naši sportisti nastupali pod zastavom Crne Gore bez bojazni”, kazao je on.

On je kazao da treba pristupiti temeljnim izmjenama zakona, a jedan od problema je prenormirana registracija klubova.

“Važno je raditi na korekciji starosne granice za penziju, jer ima sportista koji sa 35 godina još igraju, a primaju penziju”, kazao je Bajčetić.

Smatra i da treba ukidati licence za profesionalne trenere.

“Zamislite da dođe Murinjo i da mora da polaže kod našeg ministarstva”, kazao je on.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kaže da je do ove situacije dovela aktuelna vlast.

“Gospođo ministarko, mislim da je moralno da podnesete ostavku”, kazao je on i dodao da će glasati za izmjene i dopune Zakona radi naših sportista.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković kazao je da je nekome očito smetalo to što je Lalošević bio izuzetno aktivan i odgovorno vodio Upravu.

“ On je doživio da treći put ostane bez posla. Od DPS smo to i očekivali, ali kad smo mi došli na vlast – to da se desi je nepodnošljivo”, kazao je Joković.

Joković je poručio da je Laloševića prijavio najvjerovatnije neko ko je za sebe želio tu poziciju.

“Ni od jednog sportiste nijesam čuo nijednu pozitivnu riječ o novom direktoru Uprave Begoviću”, dodao je on.

Draginja Vuksanović Stanković Draginja Vuksanović Stanković

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković podsjetila je da je opozicija upozoravala da je spajanje četiri ministarstva štetno za sve četiri oblasti.

“Sada kada vidimo nazadovanje u sve četiri oblasti, shvatamo da ministarka Bratić nije ispunila ni naša skromna očekivanja od nje”, kazala je Vuksanović Stanković.

Ona je kazala da se loptica ne smije prebacivati na saradnike ministarke kako je to urađeno u slučaju Vasilija Laloševića.

“Cijeli Bar zna da je riječ o poštenom čovjeku i profesionalcu u svom poslu. Što se nas tiče odgovor je jasan. Ministarka je prebacila lopticu u dvorište u kojem toj loptici nije mjesto. Zato što ministarka ne priznaje crnogorsku državu, naciju, grb i himnu, pa je htjela da dobije na vremenu kako bi se desilo da sportisti ne nastupaju na međunarodnim takmičenjima. Tražićemo njenu smjenu”, poručila je Vuksanović Stanković.

Vesna Bratić Vesna Bratić

Odgovarajući poslanicima, Bratić je kazala da Ministarstvo nije podnijelo krivičnu prijavu protiv Laloševića.

“Meni, za razliku od vas, riječ nešto znači i ja mogu da se zakunem da ni ja, ni niko od mojih saradnika nije podnio prijavu protiv Laloševića”, kazala je ona.

Bratić je kazala da je prošla vlast imala punih šest godina da odgovori na dva upitnika Svjetske antidopig agencije.

Poslanici će glasati o sedam tačaka

Izmjenama zakona o unutrašnjim poslovima, koje je predložila Demokratska partija socijalista, precizno se definiše izbor direktora policije.

Zakonodavni odbor je ocijenio da predložene zakonske izmjene nijesu u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom.

Izmjenama Zakona o sportu, koji je predložila Vlada, ovaj zakonski akt se usaglašava sa međunarodnim standardima u oblasti antidopinga.

Poslanici će se izjasniti o inicijativi za pokretanje postupka za utvđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav prilikom događaja na Cetinju.

Poslanici će raspravljato i o interpelacijama o vođenju politike Vlade u oblastima vanjske politike, prosvjete i poljoprivrede.

Na dnevnom redu su izbori, imenovanja i razrješenja.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije