Connect with us

Vijesti

BRATIĆ: Tražim od v.d. direktora da izaberu nove pomoćnike u roku od nedjelju dana

Published

on

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić uputila je novi dopis školama, ovoga puta tražeći od novoizabranih v.d. direktora da raspišu konkurse za izbor njihovih pomoćnika. U dopisu, u koji su Dnevne novine imale uvid, piše da je nove pomoćnike direktora neophodno izabrati u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu izmjena Zakona o obrazovanju i vaspitanju, odnosno do 12. avgusta. Upravo je rok, ali i sam način izbora sporan za predsjednicu Udruženja društvene grupe predmeta Stanku Vukčević.

Naime, ona je Dnevne novine kazala da je zahtjev prosvjetnog resora nemoguće ispuniti jer, kako navodi, po zakonu pomoćnike ne biraju vršioci dužnosti, nego direktori. Osim toga, dodaje, navedeni rok je nemoguće ispoštovati.

“Postavlja se pitanje da li je, i da je sve kako treba, izvodljivo za nedjelju dana izabrati pomoćnike direktora. Treba raspisati konkurs koji traje 15 dana, dati pravo žalbe na odluku direktora, itd. I još nešto, što je i bitnije kada je u pitanju primjena zakona, to je izbor pomoćnika direktora. U članu 86 stav 2 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju navodi se ‘pomoćnika direktora ustanove bira i razrješava direktor’. To je pravo i obaveza direktora, a ne v.d. direktora”, napominje Vukčević.

Takođe, ona podsjeća da je novim zakonom predviđeno da se izbor direktora u školama vrši u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Zakona, odnosno do 12. jula, dok se izbor školskih odbora morao obaviti do 12. jula.

“Prvo, izbor direktora, u roku navedenom u izmjenama Zakona, nije izvršen niti se mogao izvršiti. U tom periodu morale su se odraditi radnje za izbor direktora, a to su, skoro sve ustanove, odnosno direktori odradili”, kazala je Vukčević.

Međutim, kako je objasnila, iako su ustanove Ministarstvu blagovremeno dostavile odluke o izmjenama tih akata, od resornog ministarstva nijesu dobile saglasnost.

“Sve ono što je bila nadležnost ustanova, odnosno direktora je odrađeno. Zašto se nijesu izabrali direktori škola kako je predviđeno Zakonom, već su postavljeni vršioci dužnosti i zašto se nijesu konstituisali školski odbori i čija je to odgovornost, valjda je lako zaključiti. Lako je zaključiti i da li je to mogao biti razlog za toliko razriješenih direktora”, kazala je Vukčević.

U najnovijem dopisu Ministarstva se navodi i da ustanove “u što kraćem roku iniciraju izmjene školskih odbora, koji će inicirati izmjenu akata škole, i to o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji i statuta ustanove. Nakon usvajanja novih akata ustanove, kako se precizira, neophodno je raspisati konkurs za izbor novog direktora škole na period od četiri godine.

“Kao što se može zaključiti, zakon kaže jedno a dopis Ministarstva drugo. Ustanove su izmijenile školske akte i dostavile Ministarstvu odluke o tim izmjenama i dopunama i prosto je nejasno zašto se od ustanova sad zahtijeva da to u što kraćem roku odrade”, dodaje Vukčević.

1 Comment

1 Komentar

  1. Ovdje

    06.08.2021. at 07:53

    Bratić isuviše radi, pa nije čudo što je, toliko “pritisnuta”, završila na infuziji. Potreban joj je odmor, kao i prosvjetnim radnicima koji nijesu dobili infuziju, a neophodna im je poslije ovoliko napada

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije