Povežite se sa nama

Vijesti

CG DELEGACIJA NA SAVJETU OEBS-a: U fokusu zloupotreba ljudskih prava i konflikti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Zajednički izazovi sa kojima se Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), kao što su konflikti,  zloupotreba ljudskih prava i sloboda i teško postizanje konsenzusa između država učesnica, predstavljaće teme za dijalog na ovogodišnjem Ministarskom savjetu koji će biti održan u Stokholmu. Crnogorsku delegaciju na sjednici savjeta predvodiće šef diplomatije Đorđe Radulović

Vlada je usvojila platformu za učešće delegacije, u kojoj se navodi da će u sklopu Ministarskog savjeta biti održana ministarska radna večera, 1. decembra, na kojoj će biti raspravljano o ključnim aspektima funkcionisanja Organizacije.

“Poput unaprijeđenja rada i funkcionisanja OEBS-a kao platforme za rješavanje konflikata, postizanja konsenzusa i pospješivanja efikasnog procesa donošenja odluka, te pružanja podrške sveobuhvatnom konceptu bezbjednosti i sprovođenju zajedničkih obaveza”, piše u tekstu platforme.

U okviru Ministarskog savjeta biće upriličen i ministarski radni ručak tokom kojeg će u fokusu interesovanja biti razvoj situacije u Avganistanu i uticaji humanitarne i ekonomske krize na OEBS-ov region, s posebnim osvrtom na dešavanja u Centralnoj Aziji. Događaju će prisustvovati i visoki predstavnici drugih međunarodnih organizacija kako bi se tema Avganistana pokrila iz različitih aspekata i mandata.

“Saradnja i jačanje odnosa sa međunarodnim organizacijama je jedan od spoljno-političkih prioriteta Crne Gore. U tom kontekstu, OEBS ima izuzetno značajnu ulogu i mjesto. Saradnja Crne Gore sa OEBS-om, ali i sa Misijom u Podgorici, uzima se kao primjer konstruktivnog i otvorenog odnosa između države domaćina i OEBS-a. Delegacija Crne Gore na Ministarskom savjetu daće svoj doprinos u raspravama i donošenju odluka o aktuelnim izazovima sa kojima se Organizacija i njene učesnice suočavaju. Učešće na Ministarskom savjetu OEBS-a poslužiće kao prilika za valorizaciju reformskih ostvarenja na putu evropskih integracija”, navedeno je u tekstu platforme.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije