Povežite se sa nama

Vijesti

CGO: “Predsjednik DIK-a ne smije biti rezultat partijskih trgovina”

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Centar za građansko obrazovanje izražava očekivanje da će Administrativni odbor hitno predložiti kandidata za novog predsjednika Državne izborne komisije (DIK), a Skupština Crne Gore izglasati stručnog kandidata, i da ovaj izbor, kako kažu, neće biti predmet partijskih trgovina

CGO podsjeća javnost da su lokalni izbori u 3️ crnogorske opštine za oko 2 sedmice, a da Administrativni odbor Skupštine Crne Gore još nije predložio kandidata za novog predsjednika Državne izborne komisije (DIK), koja je bez predsjednika od juna ove godine.

“Postupak izbora novog predsjednika je odavno započet, ali iz nepoznatih razloga, još nije okončan. CGO izražava očekivanje da će Administrativni odbor hitno predložiti, a Skupština Crne Gore izglasati stručnog kandidata, i da ovaj izbor neće biti predmet partijskih trgovina”, navode u saopštenju.

Pozivaju članove Administrativnog odbora Miluna Zogovića, Luiđa Škrelju, Radoša Zečevića, Vladana Raičevića, Dragana Vukića, Moma Koprivicu, Vladimir Martinovića, Miloša Konatara, Daliborku Pejović, Suzanu Pribilović, Damira Šehovića, Harbić Kenana i Raška Konjevića da otvore ovo pitanje.

“OEBS je ranije saopštio da je izbor predsjednika koji ima bogato iskustvo u oblasti izbora i izborne administracije značajan u izgradnji transparentnosti DIK-a, kako bi biračima dokazali da su izbori i fer i slobodni”, navode iz CGO-a.

Stoga, kako ističu, novi predsjednik mora uživati široku podršku.

“To zahtijeva stavljanje javnog, a ne partijskog, interesa u fokus, pa će se i odgovornost poslanika prema demokratizaciji i evropeizaciji mjeriti i prema ovom izboru”, zaključuju u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije