Povežite se sa nama

Vijesti

Čirgić: Naša akreditacija traje duže nego vaš mandat

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Iako u procesu reakreditacije FCJK nema kršenja zakona, v.d. direktora Agencije Danilović ipak smatra da se radi o „nerazumijevanju i nepoznavanju Zakona“. Dekan Čirgić ističe da je evaluaciju rada fakulteta radila nezavisna evropska služba

Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja nije trebalo da reakredituje Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) na zahtjev te ustanove u aprilu 2019. godine, rekao je Portalu RTCG v.d. direktora Agencije Goran Danilović i dodao da je ta odluka bila nerazumna.

Ta njegova izjava je izazvala burne reakcije javnosti, a prvi čovjek Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, dekan Adnan Čirgić ga je pozvao da dođe na protest zaposlenih na tom fakultetu u srijedu i da „poput njegovog prethodnika u kožnom mantilu dođe i pozdravi protest ispred FCJK“.

– Nakon što je istekao rok upotrebe priučenome harmonikašu Draganu Koprivici, ministarka PNKS Vesna Bratić iz svoje ideološke jazbine izvela je Gorana Danilovića da nastavi sa započetim procesom gašenja FCJK – rekao je Čirgić.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta su Pobjedi, upitani da prokomentarišu Danilovićevu izjavu, kazali da će Ministarstvo nastaviti da finansira FCJK.

– Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nastavlja sa finansiranjem Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na osnovu ranije preuzetih obaveza. Za sve stavove pojedinaca i institucija, molimo da se njima obratite za pojašnjenja – odgovorilo je Ministarstvo.

SPINOVANJE

Dekan FCJK Adnan Čirgić je kazao da Danilović spinuje informacije, jer je taj fakultet dobio pozitivno mišljenje međunarodnih komisija, ali da v.d. direktora Agencije i dalje čudi kako je to FCJK akreditovan u aprilu 2019. pa reakreditovan u avgustu iste godine.

– Ne radi se, veli, o „klasičnome kršenju zakona“, ali mu je čudan nalaz međunarodne komisije koja je to dozvolila i time stvorila utisak o navodnoj hiperaktivnosti FCJK i lažnome legitimitetu ustanove – rekao je dekan Čirgić.

Goran Danilović je lider Ujedinjene Crne Gore, a na mjesto v.d. direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja je imenovan 15. oktobra.

On je Portalu RTCG kazao da je Agencija reakreditovala devet ustanova visokog obrazovanja u protekle dvije godine, ali da ima i „neslavnih izleta“. Istakao je da se ne radi o kršenju zakona već o „nerazumijevanju i nepoznavanju Zakona, o pokušaju stvaranju utiska hiperaktivnosti koje nije bilo, odnosno, o davanju dodatnog legitimiteta FCJK pred laičkom javnošću“.

– U konkretnom slučaju reakreditacija je bila, najblaže rečeno, nerazumna i Agencija je nije trebala prihvatiti – kazao je Danilović.

Čirgić je na to odgovorio da Danilović odlično zna da je akreditacija studijskih programa jedno, a reakreditacije ustanove drugo. To je jasno propisano zakonskom regulativom, za koju i sam Danilović potvrđuje da nije prekršena.

– FCJK je dobio akreditaciju dva studijska programa iz oblasti jezičke i književne montenegristike (jedan osnovni i drugi master) te reakreditaciju ustanove. Da nije tako, ne bi se Danilović glaskao u medijima, no pokrenuo postupak obustave rada Fakulteta. Ovako mu ostaje samo da spinuje – rekao je Čirgić.

Goran Danilović

Evropska ili komisija ,,srpskog sveta“?

Dekan FCJK se osvrnuo i na Danilovićevu ocjenu da je Agencija za mandata prethodnog direktora napravila propust jer je akreditaciju i reakreditaciju uradila ista ekspertska komisija od tri člana i da je to propust Agencije, odnosno bivšeg direktora, kako je istakao Danilović.

– Možda bi Danilović angažovao objektivnu međunarodnu komisiju sastavljenu od stručnjaka za oblast crnogorskoga jezika s Pala, Banjaluke i Beograda. No, na njegovu zlu sreću, akreditacija studijskih programa FCJK izdata je na period koji je duži od njegova mandata i mandata Vesne Bratić – kazao je Čirgić.

Dekan FCJK je pozvao Danilovića da objavi izvještaj evaluacije tog fakulteta koji je nakon provjere koja je trajala godinu dana donijela nezavisna služba Evropske asocijacije univerziteta, koja sprovodi evaluaciju visokoga obrazovanja i punopravni je član Evropske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) i nalazi se u Evropskome registru za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (EQAR).

– Neka javnost vidi kako evropske institucije ocjenjuju misiju i rad FCJK. Ima li išta prirodnije od toga da evaluatori iz EU institucija i evaluatori iz institucija ,,srpskoga sveta“ donose oprečne zaključke o FCJK?! – rekao je Čirgić.

Reakcije i poziv na protest

Građanski aktivisti i političke partije su takođe reagovale na izjavu Gorana Danilovića da je nerazumna odluka akreditacije fakulteta na kome se izučavaju crnogorski jezik i kniževnost.

Izvršni koordinator Građanske inicijative ,,21. maj“ Ljubomir Filipović je ocijenio da je „jadno reagovanje“ Gorana Danilovića koji je, kako smatra, „milošću i kadrovskom politikom Crkve Srbije zakučio mjesto u Agenciji za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja“.

– Ovdje nije riječ o Daniloviću, jer se podrška njegovoj mikro partiji može brojati samo promilima, ovdje je riječ o namjerama ove vlade i njenih političkih lidera da stalno podgrijavaju tenzije i da na tim tenzijama opstaju – rekao je Filipović.

Prema njegovim riječima, podizanje tenzija i provociranje reakcija i protesta kreira otrovnu situaciju u društvu i podgrijava podjele sužavajući prostor za bilo kakav smisleni dijalog.

– Platforma na kojoj bi se suočili Adnan Čirgić i Aleksandar Radoman sa jedne i Danilović, Bratićka, Glušica i rektor, pokazala bi ko je u suštini ekstremista i ko zastupa radikalne stavove –zaključio je Filipović.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković je odgovorila Daniloviću da mu ,,neće uspjeti zlonaum da ukine FCJK“.

Ona je kazala da je izjava skandalozna i duboko anticrnogorska.

Vuksanović-Stanković je istakla da je Danilović još jednom pokazao, ovom politički i ideološki ekstremnom izjavom, koliki je velikosrpski nacionalista i protivnik Ustavom normiranog službenog crnogorskog jezika.

– Ali, gospodine Daniloviću, neće Vam uspjeti zlonaum da ukinete FCJK, koliko god se trudili. Ovim ste pokazali da ne poštujete Ustav, zakone i državu Crnu Goru – poručila je poslanica SDP-a u svojoj objavi na Tviteru.

Protest ispred bivšeg Ministarstva kulture

Profesori FCJK organizovaće u srijedu u 12 sati protest ispred zgrade bivšega Ministarstva kulture na Cetinju jer je vlast krenula u novi obračun s FCJK putem tromjesečne finansijske blokade i ukidanja zaštitarske službe zgradi fakulteta koja je zakonom zaštićena.

Grupa građana Cetinja, koja organizuje protest, je saopštila da je FCJK jedina ustanova koja je bez straha od režima ukazivala na sunovrat društva.

– Podržimo protest profesora FCJK koji više od godinu dana ukazuju na zlodjela aktuelne vlasti i koji pored svih pritisaka afirmišu crnogorski jezik, književnost i kulturu, koje vlast svojim akcijama nastoji uništiti! Narod bez jezika nije narod! Smrt fašizmu – sloboda Crnoj Gori – zaključeno je u pozivu grupe građana na protest ispred Ministarstva kulture u tom gradu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije