Povežite se sa nama

Vijesti

ČOVJEK IMA ANTITIJELA: Neće Zdravko da primi vakcinu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

– Ako imate vjeru, nemate nikakvih problema, nećete se zaraziti pričešćem – svojedobno je govorio Krivokapić prije tačno godinu. Taj eksperiment premijer je pokazao uživo sopstvenim primjerom na Parlamentarnom kanalu RTCG prilikom skupštinskog zasijedanja, pardon, ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija prije mjesec

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić jedan je od rijetkih evropskih zvaničnika i gotovo jedini predsjednik Vlade na Balkanu koji i dalje nije vakcinisan protiv korona virusa.

Od čelnika izvršne vlasti iz regiona do sada su imunizovani Ana Brnabić (Srbija), Andrej Plenković (Hrvatska), Edi Rama (Albanija), Aljbin Kurti (Kosovo), Zoran Zaev ( Sjeverna Makedonija) a Krivokapiću društvo na listi nevakcinisanih, prema zvanično dostupnim informacijama, jedino pravi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Crnogorska javnost, za sada već daleko čuvena premijerova antitijela, saznala je nakon što se Krivokapić, tada mandatar, pravdao zbog čega je prilikom sahrane mitropolita Amfilohija kršio epidemiološke mjere.

– Ja sam na taj način iskazao nepoštovanje, iako pouzdano znam da sam kovid prebolio na nogama, a to govore antitijela. Preležao sam koronu i ne znajući da je imam – govorio je tokom novembra 2020. Krivokapić.

Tako su premijerova antitijela počela svoje bitisanje i evo traju duže od njegove vlade. Zbog tog podatka opravdano je pitanje da li je Krivokapić stvarno, kako je i nedavno kazao medicinski fenomen, ili pak nauka daje neka logična objašnjenja.

Vodeći američki infektolozi u februaru ove godine objavili su naučni rad u uglednom časopisu „Science“ u kojem se zaključuje da oko 95 procenata inficiranih može imati imunološku memoriju (antitijela prim. aut) najduže do šest mjeseci nakon infekcije.

Do sličnih zaključaka došlo se i u studiji američkog Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH) čiji su naučnici ocijenili da imunitet nakon prebolovanog kovida može trajati maksimalno do osam mjeseci. Sa druge strane Agencija za ljekove SAD (FDA) već duže od pola godine ne preporučuje građanima da se testiraju na antitijela kako bi utvrdili eventualni nivo zaštite od kovida-19, pa čak ni nakon što se vakcinišu.

Eksperti Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), čije preporuke prati i naš Institut za javno zdravlje, idu čak i korak dalje tvrdeći da se u slučajevima asiptomatske, blaže infekcije, na osnovu mnoštva studija može sa sigurnošću tvrditi da mnogo ljudi razvija izuzetno mali nivo antitijela.

– Zbog toga preporučujemo da, iako ste imali kovid infekciju, primite vakcinu, ukoliko vam je dostupna, jer vakcina u značajnoj mjeri poboljšava imuni sistem organizma – navodi se u preporukama eksperata SZO.

Dok iz SZO navode da je vakcinu bezbjedno primiti i nekoliko sedmica nakon oporavka od infekcije, zvanične preporuke Instituta za javno zdravlje, su slične. Tako se navodi da se osobe, ukoliko prime jednu dozu vakcine unutar šest mjeseci od prebolovane korone, smatraju kompletno imunizovanim.

Naravno, postoje i neki drugi elementi i određene nepredvidivosti koje mogu uticati na učinkovitost i trajanje imuniteta, a prije svega se misli na eventualne pojave novih sojeva virusa. Zbog toga je, kako se navodi u preporukama crnogorskih zdravstvenih organa, važno dalje pridržavanje opštih mjera prevencije koje će onemogućiti virusu da se šri, razmnožava a samim tim i da mutira jer su distanca, higijena ruku i maske jedino što novi sojevi sigurno ne mogu da zaobiđu.

Dosta sa preporukama. Ili, što bi zavapio premijer, odgovarajući zbog čega se još nije vakcinisao, svodite me na marketing!? Stvarno, zbog čega bi premijer koji je i naučnik, univerzitetski profesor, poštovao preporuke nauke, ako ima vjeru.

– Ako imate vjeru, nemate nikakvih problema, nećete se zaraziti pričešćem – svojedobno je govorio Krivokapić prije tačno godinu. Taj eksperiment premijer je pokazao uživo sopstvenim primjerom na Parlamentarnom kanalu RTCG prilikom skupštinskog zasijedanja, pardon, ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija prije mjesec.

Iako je više puta obećao da više neće kršiti mjere, Krivokapić to nije ispoštovao kako 30. oktobra prošle tako i istog datuma ove godine. Juče je premijer ponovo bio bez maske na liturgiji organizovanoj u Hramu u Podgorici povodom godišnjice smrti mitropolita Amfilohija.

Do sljedećeg obećanja u Crnoj Gori bi se trebalo, smatra Krivokapić, posvetiti istraživanju fenomena kojem možda i pripada.

– A to je da nijesam osjetio da imam kovid a da imam tolika antitijela – kazao je prije nekolika dana premijer i doktor nauka dodajući da se konsultovao sa ljekarom koji ga je savjetovao da se ne vakciniše osim ako neće da pravi marketing.

Šteta što javnost neće saznati ime ljekara koji, kako kažu stihovi antivakserske himne, „ne priznaje svjetsku medicinu“. Do tada možete biti ubijeđeni, kao premijer, da se vjerom mogu i pomjeriti planine, ali bar dok ova pošast ne prođe vjerujte i ljekarima.

P. S. Ne budi kao Zdravko. Vakciniši se.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije