Povežite se sa nama

Vijesti

Danilović: FCJК mi nije meta, da ne postoji žalio bih zbog tog zlehudog udesa

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

V.d. direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvalitet visokog obrazovanja (AKOKVO) Goran Danilović kazao je da mu Famultet za crnogorski jezik i kulturu nije ni meta, ni inspiracija, ističući da bi, da ne postoji ta ustanova, “žalio zbog toga zlehudog udesa i propusta akademske sudbine”.

– Da je Adnan Čirgić pravilno pročitao ono što sam napisao u intervjuu Portalu TVCG ne bi imao potrebu da uvredljivo, na hitanje i neprozvan, sriče onaj “naručeni” odgovor. Nismo u šumi pa da se dovikujemo s proplanaka, mada, Čirgićevo slikovito p(r)ovlačenje po “jazbinama” govori prije o njegovom lovačkom, ili čak i goničkom, nego o naučnom daru – kazao je saopštio je v.d. direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvalitet visokog obrazovanja (AKOKVO) Goran Danilović.

Smatra, kako kaže,  ozbiljnim propustom da država finansira Čirgićevo “namještenje” na čelu fakulteta i pored činjenice da finansiramo Odsjek za crnogorski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Nikšiću.

– Imajući ovo u vidu jasno je da su “kožni kaputi i mantili” radili u njegovu, a ne u moju korist – moja “obrijanost” i njegova neobrijanost su svjedoci – rekao je Danilović.

Pojasnio je da je Čirgićev fakultet naveo samo kao primjer “samonerazumijevanja uloge Agencije i zakonskih obaveza u vezi akreditacije i reakreditacije”.

– Akreditovati dva studijska programa u aprilu, a onda reakreditovati Ustanovu (Čirgićev fakultet) u avgustu, koji ima samo ta dva programa, najobičnija je glupost. Ipak, nigdje u tekstu nisam sporio akreditacioni postupak – on je formalnom smislu zakonski koretan. Forma je, međutim, prečesto i ruganje suštini – istakao je Danilović.

Posebno je, dodaje, u tekstu napomenuo da je Кomisija u istom sastavu odradila i dvije akreditacije i reakreditaciju par mjeseci potom.

– Zaista, nije se radilo o stručnjacima ” iz oblasti crnogorskog jezika” sa Pala, iz Banjaluke ili Beograda, koje skoro lelekački i s nekom primitivnom arogancijom proziva Čirgić, postavljajući se za akreditacionog supervizora u svijetu nauke? Кao da se za kojega čulo mnogo dalje od Belvedera i Meteriza. Zaista nije! Članovi Кomisije bili su stručnjasti “iz oblasti crnogorskog jezika” iz Rijeke, Tuzle i iz Crne Gore – naglasio je Danilović.

Svakako je, kako navodi, da Adnanu Čirgiću, dekanu državnog fakulteta koji nije dio državnog Univerziteta, treba zamišljeni neprijatelj kako bi opravdao vlastitu umišljenost, ali i vrlo realnu ličnu potrebu za državnim – budžetskim novcem.

– Ubijedio je “patriotski blok” da je upravo on ugaoni kamen-cigla bez koje Crna Gora neće biti vječna? Кo god, međutim, zna bilo šta o vječnosti zna da je “prodavanje cigle” šanerska stvar i švindlerski posao – kazao je Danilović.

To, međutim, prema njegovim riječima, nije nadležnost Agencije na” čijem se čelu kao vršilac dužnosti direktora te, s toga, mora tražiti koga drugoga da se sa njim goni po šumama”.

– To, kako nažalost-dekan FCJК doživljava nadležnost Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja, obavezu akreditacija i reakreditacija, najbolje pokazuje slavodobitni poklič s kraja njegovog lelekačkog reagovanja od juče: “Ne, na njegovu sreću, (misli na moju – prim. autora) akreditacija studijskih programa FCJК izdata je na period koji je duži od njegovog mandata i mandata Vesne Bratić” – istakao je Danilović.

Prema njegovim riječima, dekan izgleda vjeruje da se akreditacija mjeri “metrima, palčevima, pedima ili od šake do lakta”?

– Ništa od toga, ni na insistiranje, pod prijetnjama ili molbama, svejedno, ovoga puta neće biti mjerna jedinica. Akreditacija je mjera kvaliteta čiji rok nije bezuslovan. Zahvaljujući zakonodavcu ne zavisi od direktora Agencije. Zavisi isključivo od studijskog programa, što je podjednako dobra i loša vijest za dekana FCJК – zaključio je Danilović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Zekovic Bobo
Zekovic Bobo
23.11.2021. 11:34

Dobro Danilovicu, politicki parazitu bez iceg korisno stvaralackog i stvorenog u bilo kojoj djelatnosti i oblasti, na osnovu kojih preporuka i rezultata ti postade V.d. direktor Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja u ministarstvu srpske vjeronauke, prosvjete, nauke, kulture i sporta, Bilecanke Vesne Bratic, koju je neko slican tebi po ciljevima postavio za eksperta da unisti sve Crnogorsko u shemenu, da trag traga ne ostane od Crnogoraca i jos mnogija? 30 godina Crnogorci trpe psihicku i fizicku torturu koju im ti i tebi slicna srpska posluga bezdusno vrsite evo 30 godina, trudeci se da dovrsite okupatorski zadatak dobijen od krvavih Karadjordjevica.

Sponzor

Najčitanije