Povežite se sa nama

Vijesti

DEKLARACIJA POSP: Traže temeljnu istragu o aferi “Pandora papiri”

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Nacrt deklaracije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (POSP) sadrži ocjenu  da je ostvaren ograničeni napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, koji su, kako se navodi, i dalje dominantni u mnogim oblastima, a traži se i da Crna Gora detaljno ispita aferu “Pandora papiri”. Nacrt je podijeljen članovima ovog zajedničkog tijela crnogorskog i Evropskog parlamenta, uoči sastanka POSP koji je najavljen za 2.decembar, a Portal RTCG objavljuje najzanimljivije djelove

Sastanku 2.decembra predsjedavaće predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i Vladimir Bilčik, u ime delegacije Evropskog parlamenta.

“Izražava žaljenje što, prema izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori iz 2021.godine, nije ostvaren napredak u oblasti pravosuđa i što stagnira sprovođenje ključnih pravosudnih reformi. Konstatuje da Skupština do sada nije bila u mogućnosti da obezbijedi potrebnu dvotrećinsku većinu za važna imenovanja u oblasti pravosuđa, poziva na političku posvećenost kako bi se deblokirale i dalje nesprovedene reforme”, piše u nacrtu ove deklaracije.

Konstatuje se da je ostvaren ograničeni napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, koji su i dalje dominantni u mnogim oblastima, pozdravlja se organizovanje prve Skupštine građana 4. novembra od strane Skupštine Crne Gore, u saradnji sa Evropskim parlamentom, na temu kreiranja antikorupcijskih politika.

“Apeluje na crnogorske nadležne institucije da unaprijede odgovor krivičnog pravosuđa na korupciju na visokom nivou i da pokrenu temeljne istrage o svim zloupotrebama koje su otkrivene Pandora papirima, u skladu sa izvještajem Evropskog parlamenta od 21. oktobra 2021. godine”. navedi se u deklaraciji.

Podsjetimo, Evropski parlament 21.oktobra usvojio je Rezoluciju o “Pandora papirima”, u kojoj je kritikovan i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, i pozvao na pokretanje temeljnih istraga. Mreža istraživačkih novinara otkrila je u oktobru da su Đukanović, i njegov sin Blažo, formirali trastove na ofšor destinacijama.

Takođe, u nacrtu deklaracije POSP pohvaljuje se Crna Gora zbog, kako se naglašava, posvećenosti, aktivnog učešća i konstruktivne uloge u regionalnoj saradnji i regionalnim inicijativama.

“Pohvaljuje potpunu usklađenost sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije i aktivno učešće u misijama Evropske unije u okviru Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike. Pozdravlja napredak i posvećenost Crne Gore međunarodnoj policijskoj saradnji, koja je dodatno ojačana sporazumom sa Fronteksom po pitanju upravljanja granicama i hvatanja u koštac sa prekograničnim kriminalom, krijumčarenjem droga i oružja, trgovinom ljudima i terorizmom”, navodi se u deklaraciji.

Kako se ističe, konstatuje se negativan uticaj pandemije Kovida 19 na crnogorsku ekonomiju koja zavisi od turizma, ali i pozitivne trendove oporavka nakon uspješne turističke sezone 2021. godine.

“Pohvaljuje finansijsku pomoć EU bez presedana i isporuku vakcina Crnoj Gori tokom pandemije, naglašava važnost smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i diverzifikacije privrede i poziva vlasti da na najbolji način iskoriste dostupnu pretpristupnu finansijsku pomoć Evropske unije, podsjeća na značaj promišljene makroekonomske i fiskalne politike s obzirom na visok javni dug”, piše u tekstu deklaracije.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije