Povežite se sa nama

Vijesti

DETALJI OPTUŽNICE: Marović i ekipa sa bankovnih računa 14 osoba „skinuli“ više od 12 miliona eura

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Po instrukcijama nekadašnjeg visokog državnog funkcionera i jednog od lidera Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića, srpska državljanka Olivera Ilinčić i još šest pripadnika ove grupe su lažnim ugovorima, garancijama i obećanjima preko kompanije ,,Properti investments“ sa bankovnih računa 14 osoba preuzeli ukupno 12.545.969,91 euro i u tom iznosu stekli imovinsku korist – navodi se u optužnici dostavljenoj na kontrolu podgoričkom Višem sudu.

Kontrola je bila zakazana za juče, ali je odgođena za 1. februar naredne godine, jer u spisima predmeta nije bilo dokaza da je optuženima Oliveri Ilinčići, Katarini Pekić i Vesni Blagojević uručen poziv za ročište zbog čega nijesu bili ispunjeni uslovi za održavanje.

Osim Ilinčić, Pekić, Blagojević i kompanije ,,Properti investments“, na optužnici Specijalnog tužilaštva su Stevica Dragović, Novka Baćević, Milo Klisić i Marko Vujović.

„Pozajmice“

Malverzacijama Marovića, Ilinčić i ostalih članova ove kriminalne grupe sa bankovnih računa porodica Dragović i Divanović, kako se navodi, prevarno je skinuto ukupno 5.338.913,91 euro kako bi se pokrila dva kredita od 3.500.000 eura i 2.150.000 eura.

Kako iznos novca koji su „skinuli“ sa računa ove dvije budvanske porodice nije bio dovoljan za zatvaranje svih potraživanja kompanije „Properti investments“, Marović je ,,lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu Gojka Kapisodu i Dušana Delića“ koji su za ,,izlazak iz finansijske krize budvanske opštine i države Crne Gore kompaniji “Properti investments” na ime pozajmice uplatili 5.000.000 i 452.056 eura“.

Marović je, kako se navodi u optužnici, Kapisodi i Deliću saopštio da novac ne mogu da uplate direktno na račun budvanske opštine, ali da će im pozajmica biti uredno vraćena. Vjerujući mu, Kapisoda i Delić su decembra 2008. godine sa kompanijom „Properti investment“ zaključili ugovore o pozajmici, iako je Marović znao da im taj novac nikada neće biti vraćen već iskorišćen za pokrivanje dugovanja ovog preduzeća.

Po istom scenariju, ali preko posrednika, Marović je za oporavak Opštine Budva i Crne Gore pozajmio do Vida Anđusa 355.000 eura, od Danice i Slavka Kljajića po 100.000, Miodraga Lazovića 200.000, dok je od Rada Skrobanovića uzeo milion eura.

– Nakon što je ovaj novac iskorišćen za zatvarnje dugova „Properti investmentsa“ kod Prva banke, Olivera Ilinčić je po nalogu, sada osuđenog organizatora kriminalne organizacije Marovića, realizujući kriminalni plan i u namjeri da onemogući ovih 14 osoba da svoja potraživanja naplate u sudskim postupcima od imovine „Properti investmentsa“, nepokretnosti koje se vode na to preduzeće, prenijela na kompaniju ,,Fifth Avenue Investments“ čiji je ona stvarni vlasnik – navodi se u optužnici.

Na ovaj način kriminalnoj organizaciji Svetozara Marovića pribavila je korist od 12.545.969,91 eura.

Prema navodima optužnice, Ilinčić i ostali optuženi su u novembru 2007. godine da su postali članovi kriminalne grupe koju je formirao Marović radi sticanja nezakonite moći i dobiti. Ova grupa je, kako se osnovano sumnja, djelovala do decembra 2010. godine.

Nekretnine

Nekadašnja savjetnica Svetozara Marovića je, prema stavu Specijalnog tužilaštva, prihvatila nalog šefa kriminalne grupe da u Crnoj Gori osnuje kompaniju „Properti investments“, preko koje se zaduživala kod banaka i kupovala nekretnine od mještana nadomak Svetog Stefana.

Grupa je, kako se osnovano sumnja, varala banke i porodice od kojih je uzela nekretnine. Ključnu ulogu imalo je preduzeće „Properti investments“ preko kojeg su se zaključivali kupoprodajni ugovori, a u tim poslovima opština je oštećena, jer su njeni službenici koji su se našli na optužnici prihvatali neispravne ponude na tenderu. Ilinčić je prvi put posjetila tužilaštvo još 2014. kada je u svojstvu građanke odgovarala na pitanja u istrazi preprodaje dr- žavne zemlje u mjestu Košljun u Budvi. Iste godine, Ilinčić se i drugi put našla u Specijalnom tužilaštvu, ali u svojstvu svjedokinje. Objašnjavala je kako su milionski iznosi sa računa u Prvoj banci budvanskih porodica Dragović i Divanović prenijeti na kompaniju „Properti investment“, koja je u njenom vlasništvu.

Osim što je bila savjetnica Svetozara Marovića za vrijeme njegovog službovanja u Beogradu, Ilinčić je bila direktorica deviznog sektora Narodne banke Jugoslavije, a u jednom

periodu bila je direktorica firme „Futura plus“, tada u vlasništvu srpskog biznismena Stanka Subotića.

Ona je prvi put u ljeto 2012. pomenuta u kontekstu budvanskih poslovnih kombinacija, odnosno u aferi vezanoj za prodaju desetina hiljada kvadrata zemlje u blizini hotela,,Splendid“  u Bečićima.

Sudski spor protiv kompanije ,,Gud lokejšen propertis“, iza koje je stajala Ilinčić, pokrenuo je Marovićev saradnikZoran Mugoša, koji je tvrdio da mu nije isplaćen novac.

Za Svetozarom Marovićem i Oliverom Ilinčić crnogorske vlasti raspisale su crvenu potjernicu, ali Srbija po tim zahtjevima nije postupila.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije