Povežite se sa nama

Vijesti

Đukanović: Do kraja ogoljena nekompetentnost izvršne vlasti, CG se oduprla svim udarima retrogradne politike

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kao u životu ljudi, tako i u istorijskom trajanju naroda i država, ima godina koje bi najradije zaboravili. Za nas u Crnoj Gori godina koju ispraćamo je jedna od tih. Pamtićemo 2021. po tome što nije bila godina pregnuća ni posvećenosti vrijednostima na kojima je utemeljena savremena Crna Gora. Bila je to godina u kojoj je do kraja ogoljena nekompetentnost izvršne vlasti i neodgovornost parlamentarne većine, godina lutanja i improvizacija u ekonomiji, zdravstvu, prosvjeti, kulturi i drugim oblastima, što sve zajedno skupo košta crnogorsku državu i društvo – kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Predsjednik je u novogodišnjoj čestitki naveo i da je “nažalost, i godina u kojoj je pandemija kovid-19, ostavljajući pogubne posljedice po zdravlje ljudi, odnijela više od 1.700 života naših sugrađana”.

– Pandemija koronavirusa je pošast koja pogađa cijeli svijet. Ali su posljedice pogubnije u Crnoj Gori prvenstveno zbog neodgovorne politike aktuelne vlasti. One bi bile još teže da nije natčovječanskih napora naših zdravstvenih radnika i nemedicinskog osoblja, za šta im odajemo duboku zahvalnost i priznanje – istakao je Đukanović.

Ipak se, kako dodaje, Crna Gora oduprla svim udarima retrogradne politike i iznutra, i spolja.

– Vrijednosni sistem čije smo temelje popločali nakon obnove državnosti prije 15 godina pokazao je snagu i vitalnost. U Crnoj Gori smo odlučno stavili rampu povampirenju politike 90-tih u regionu, koja teži prekrajanju granica i stvaranju uvećanih nacionalnih država. Pokazalo se da je, bez obzira na promjenu vlasti, ideja većinske Crne Gore koja je zadobila podršku 21. maja 2006. održiva i postojana, i da je u međuvremenu dobila nove sljedbenike, što je garancija naše izvjesne evropske budućnosti. Ideja izgradnje građanskog, multietničkog društva vladavine prava, i poštovanja ljudskih sloboda i prava po najvišim evropskim i međunarodnim standardima – naglasio je Đukanović.

Sve ovo, prema njegovim riječima, daje nadu da sa optimizmom gledamo na rasplet situacije u godini koja je pred nama.

– Vjerujem da su realna očekivanja da se obnovi državno-politička infrastruktura vlasti koja će predano raditi na prevazilaženju podjela u društvu, na daljim reformama i ispunjavanju obaveza iz evropske agende, što će ubrzati naš put ka članstvu u Evropskoj uniji, osnažiti poziciju zemlje u NATO i učvrstiti kredibilitet pouzdanog susjeda, države koja doprinosi očuvanju regionalne stabilnosti – kazao je Đukanović.

Vjeruje da će promjene u tom pravcu, kako je rekao, ponovo učiniti realnom perspektivu poboljšanja kvaliteta života ljudi, izgradnje boljeg zdravstvenog i obrazovnog sistema u interesu očuvanja zdravlja nacije u datim okolnostima i sticanja novih znanja neophodnih za napredak svakog društva koje ide ukorak s vremenom.

– Potrebna nam je vlada koja će uvjereno, bez ostatka biti posvećena ostvarenju strateškog evropskog cilja, stvaranju povoljnijeg ambijenta za razvoj biznisa, za zaštitu i privlačenje novih domaćih i stranih investicija i za otvaranje novih radnih mjesta, za pravedniju socijalnu politiku i bolji život svih kategorija stanovništva. Moraće to biti i Vlada koja će se od prvog dana suočiti sa posledicama politikantskog stvaranja iluzija o bitnom unaprjeđenju životnog standarda preko noći i koja će biti u stanju da makroekonomsku politiku države vaspostavi na temeljima realnog i odgovornog upravljanja. Borba za ostvarenje ovih ciljeva traži jasnu viziju, kao i odlučnost, hrabrost, umijeće i odgovornost, čega nikada nije nedostajalo našim građanima u prelomnim istorijskim trenucima. Vjerujem da je godina pred nama jedna od njih – ocijenio je Đukanović.

Svim građanima Crne Gore, našoj dijaspori, predstavnicima u vojnim i diplomatskim misijama, svim našim ljudima gdje god da su, kako je poručio, želi prije svega dobro zdravlje, mir, slogu i napredak u Novoj, 2022. godini.

– Nek je vječna Crna Gora – poručio je Đukanović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije