Connect with us

Vijesti

Đukanović na Samitu svjetskih lidera u Glazgovu

Published

on

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otputovaće večeras u Glazgov, gdje će na poziv premijera Borisa Džonsona, učestvovati na Samitu svjetskih lidera, koji se održava u okviru 26. Konferencije država ugovornica Okvirne konvencije UN o klimi (COP26), 1-2. novembra.

Đukanović će, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, prvog dana Samita govoriti u okviru sesije na najvišem nivou, na kojoj će učestvovati više od 120 svjetskih lidera.

On će istog dana biti gost na prijemu koji kao domaćin Samita priređuje britanski premijer Boris Džonson.

-Drugog dana boravka u Glazgovu, Predsjednik će na poziv predsjednika SAD Džozefa Bajdena i predsjednice EK Ursule Fon der Lajen učestvovati na skupu kojim će zvanično biti pokrenuta inicijativa EU i SAD „Globalni program obavezivanja na smanjivanje emisije metana“- navodi se u saopštenju.

Samit u Glazgovu se organizuje s namjerom da svjetski lideri predstave konkretne poteze i kredibilne planove za dostizanje ciljeva, i koordinisane akcije kojima će se odgovoriti na promjenu klime.

-Na marginama Samita, Predsjednik Crne Gore imaće bilateralne kontakte uobičajene za međunarodn skupove na visokom nivou. Na inicijativu Jermenije i San Marina, imaće odvojene susrete sa predsjednikom Sarkisianom i kapetanima regentima Simoncinijem i Musonijem- zaključuje se u saopštenju

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije