Povežite se sa nama

Vijesti

ĐUKANOVIĆ: Rado ću se odazvati pozivu SDT-a

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da će se rado odazvati pozivu Specijalnog državnog tužilaštva u vezi sa navodima da ga je albanski naftni tajkun pomenuo u kontekstu međunarodnog pranja novca i sumnjivih isplata. On tvrdi da se kreiranjem afera pokušava skretati pažnja od onog što su realni politički i društveni problemi, jer imamo nefunkcionalnu i neučinkovitu vlast.

U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je predmet povodom navoda albanskog nafnog tajkuna Rezarta Tačija i izviđaj je u toku, saopšteno je Portalu RTCG. Tači je pomenuo crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića u kontekstu međunarodnog pranja novca i sumnjivih isplata u vezi sa italijanskim državljanima Frančeskom Zumomo i Fabriom Petručelijem.

“I ja sam kao i vi informisan da je SDT formiralo predmet. Radujem se tome i radujem se efikasnom postupanju SDT-a kao i uvijek do sada. Rado ću se odazvati pozivu svakog državnog organa jer želim na taj način da dam primjer kako treba postupati ukoliko iskreno želimo da uspostavimo efikasnu vladavinu prava u našoj zemlji”, kazao je Đukanović.

On je kazao da je na ovu temu manje više sve rečeno.

“Saopšteno je iz Kabineta predsjednika da je riječ o potpuno iskonstruisanoj aferi, da ne znam o koji9m se licima radi, niti sam na bilo koji način sa tim licima ikada imao ikakav kontakt. Kao i vi pročitao sam i reakciju banke koja se pominje koja je saopštila da nikada nije imala bilo kakav poslovni  odnos i da ti ljudi nijesu njihovi klijenti”, kazao je Đukanović.

Smatra da je riječ o kompletnom falsifikatu.

“Nije nikakvo iznenađenje. Ti falsifikati su se namnožili i u političkom životu i u medijskoj djelatnosti gdje se pokušava kontinuiranim kreiranjem afera skretati pažnja sa važnih pitanja. Skretati pažnja od onog što su realni politički i društveni problemi, jer imamo nefunkcionalnu i neučinkovitu vlast”, kazao je on.

Dodao je da umjesto da se javnost usresredi da spriječi propadanje Crne Gore, pokušava se zabaviti kreiranjem novih afera.

“Nemam nikakav problem sa tim jer znam kako sam radio i potrebno je samo nekoliko dana da se te afere raspadnu kao kula od karata”, kazao je Đukanović.

Kazao je da danas više niko ne pominje Pandora papire, jednako tako neće pominajti ni ovu aferu.

“Ono što želim da podijelim i za čim iskreno žalim da iz bogatog repertoara iskonstruisanih afera, čak ni tako zahtjevne adrese kakav je specifično vrijedan medij kakav je javni servis ne koristimo da nešto naučimo. Nego opet se pecamo u zamke koje nam spremaju drugi ili želimo da budemo neki od ribolovaca koji postavljaju takve zamke”, kazao je on.

Kroz interpretaciju jednog medija u okviru javnog servisa sada se upetljao i navodni vlasnički odnos i uticaj predsjednika države na funkcionisanje jedne poslovne banke.

“Dovoljan je samo klik na računaru da sve što vas zanima jednostavno saznate. Tamo ćete pronaći da sam tri puta napuštaop politiku,  da sam formirao firme želeći da se bavim i nečim drugim,  pronaćićete da sam kupio akcije u jednoj banci, da je ta firma prodala akcije, koliko je zaradila, pronaći ćete koliko sam platio porezam da sam ugasio tu firmu i da više nemam veze sa tom bankom već osam godina. Ali mnogo je interesantnije baviti se “intrigašenjem” protiv predjsednika svoje države”, kazao je on.

Istakao je da je to dio balskanske interpretacije slobode medija.

“Vidimo kako uživamo u blagodetima promjene vlasti. Svakog dana vidimo i kako uživamo u balkanskom doživljaju slobode medija”, kazao je on.

Dodao je da se nada da su to neizbježni koraci da dođemo do potrebnog nivoa građanske kulture da naučimo da nam pravo na slobodno izražavanje ne konzuumira pravo da vrijeđamo ljude, izmišljamo i konstruišemo.

“Valjda ćemo i te lekcije naučiti. Ja svakako pamtim, a trudim se da ovakve prilike iskoristim da ljudima pomognem da bolje razumiju”, zaključio je Đukanović.

Crna Gora zaslužuje da bude prva naredna članica Evropske unije i Poljska ne shvata politiku velikih evropskih država prema Zapadnom Balkanu koje su usporile proces integracija, kazao je predsjednik Republike Poljske Andžej Duda. Njega je uz najviše državne počasti sa suprugom na Cetinju dočekao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije