Connect with us

Vijesti

Dokument EU: “Zapadni Balkan izvor ilegalnog vatrenog oružja”

Published

on

Prema dokumentu Evropske unije, “balkanski kartel” uključen je u uvoz kokaina iz Južne Amerike a Turska je i dalje ključna tranzitna zemlja za heroin koji se krijumčari u Evropsku uniju, kako na balkanskim, tako i na južnokavkazskoj ruti, navodi se u dokumentu EU o borbi protiv kriminala. Zapadni Balkan je naveden kao “izvor ilegalnog vatrenog oružja”.

“Ukrajina, Bjelorusija i Azerbajdžan koriste se kao lokacije za skladištenje pošiljki heroina namijenjenih EU,” napomenuli su oni, piše EU Observer, pozivajući se na interni EU dokument.

U pitanju je dokument pod nazivom „Operativni akcioni plan 2022. o visokorizičnim kriminalnim mrežama“, i kako se navodi, izradili su ga zvaničnici EU u Savjetu, gdje se okupljaju predstavnici zemalja članica.

Dokument je dijeljen uoči razgovora država članica o prioritetima u borbi protiv kriminala kasnije ovog mjeseca i, kako se tvrdi, oslanja se na informacije Evropola.

Zvaničnici EU takođe su govorili o zajedničkim policijskim operacijama EU, SAD i Kolumbije u borbi protiv “globalne prijetnje” od “balkanskog kartela” koju su “uglavnom činili državljani Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije”.

“Uvoz iz Latinske Amerike u EU i daljnja distribucija kokaina na EU narko-tržištu … [su] ‘osnovni posao’ – glavna kriminalna aktivnost ovog OCN-a [mreže organiziranog kriminala] – kao i popratni oblici kriminala, kao što su ubistva i nasilje u vezi s klanskim ratovima, korupcija, pranje novca,” navodi se u dokumentu.

Zapadni Balkan je naveden kao “izvor ilegalnog vatrenog oružja”.

“Ručne bombe koje se ilegalno trguju i koriste u nekim državama članicama EU… obično potiču iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana,” navodi se u dosijeu iz EU.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije