Connect with us

Vijesti

DPS: Deklarisani antivakser nam predvodi bitku protiv korone

Published

on

Crna Gora je već mjesecima u slobodnom padu, bez efikasne i kompetentne Vlade, i nastavlja da niže crne rekorde, poručili su iz Demokratske partije socijalista, rekavši da Vlada Zdravka Krivokapića, deklarisanog antivaksera, ne može se upoređivati niti sa jednom prirodnom katastrofom.

-Svaki građanin Crne Gore pamti katastrofalni zemljotres 1979. kada je poginula 101 osoba. Međutim, po razmjerama štete koju nanosi građanima i državi, Vlada Zdravka Krivokapića ne može se upoređivati niti sa jednom prirodnom katastrofom. U posljednjih deset dana bitku sa koronom izgubilo je 78 građana dok premijer Krivokapić javno u parlamentu izjavljuje da su podaci o smrtnosti, koje saopštava Institut za javno zdravlje, netačni i da se bespotrebno dramatizuje situacija- poručuju iz DPS-a.

Kako su kazali, prema podacima IJZ od početka mandata ove Vlade Crna Gora je, samo zbog korone, izgubila više stanovnika (1.670) nego što je Šavnik imao na početku epidemije (1.527).

-Ukazivanje na ove katastrofalne podatke, jedini nevakcinisani premijer u Evropi, smatra samo pukom politizacijom. Pitamo se da li može gore od ovoga. Žair Bolsonaro, predsjednik Brazila, suočava se sa mogućom optužbom za zločin protiv čovječnosti zbog velike smrtnosti od korone i nesprovođenja adekvatnih mjera. Istovremeno, Crna Gora ima znatno veću stopu smrtnosti od Brazila pa nije isključeno da pravda uskoro zakuca na vrata najodgovornijih u Crnoj Gori – premijera Krivokapića i ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović. Elemenata pogrešnog postupanja i nepostupanja u kontroli epidemije se nakupilo više nego dovoljno a plaćali smo ih najskuplje – ljudskim životima. Ova djela ne zastarijevaju- dodaju iz DPS-a.

Sa ovom Vladom, kako kažu, smrt od kovida u Crnoj Gori je postala svakodnevica, tužna rutinska vijest, koja se saopštava kao nešto što je očekivano u borbi protiv jačeg neprijatelja i za šta su krivi isključivo građani jer se ne vakcinišu.

-Nećemo na to da pristanemo! Odupirali smo se koroni, u jednom trenutku je i pobijedili. Ubijeđeni smo da i sada možemo da budemo bolji ali nam, pored vakcina, treba kompetentno i odgovorno sprovođenje čitavog seta mjera koje bi dale rezultate. Na žalost, u Crnoj Gori ne samo da ne opada broj preminulih, već kovid ulazi u sve pore zdravstvenog sistema, onemogućavajući funkcionisanje cjelokupnog sistema zdravstvene zaštite građana- poručuju iz DPS-a.

Smatraju da “ovo nije više politika, ovdje se radi o životu i smrti”.

-Bez imalo želje da se na ovoj temi politički nadgornjavamo – jer je ovo tragedija ukupnog crnogorskog društva, svih nas koji svakodnevno gubimo svoje najmilije, svoje rođake, prijatelje – trebaju nam promjene. Umjesto saopštavanja istine, premijer Krivokapić nastavlja da ponižava i potcjenjuje građane manipulišući podacima. Radi korektnog informisanja javnosti donosimo grafikon sa kretanjem smrtnosti u Crnoj Gori, EU i drugim (turističkim) zemljama. Neophodna je otvorena i jasna komunikacija sa građanima, vraćanje povjerenja u zdravstveni sistem i donosioce odluka, donošenje seta efikasnih mjera, podizanje svijesti o značaju vakcinacije… Sve ono što ova Vlada ne umije i ne može- kazali su u saopštenju.

Zbog svega prethodno navedenog, kako kažu, kao najveća opoziciona partija, i neko ko je u najtežem periodu bio uključen u borbu protiv ove pošasti, zahtijevaće odgovornost najviših državnih funkcionera koji su zaduženi za strategiju odbrane države i građana od nevidljivog neprijatelja.

-Došao je trenutak da utvrdimo šta ste radili ovih godinu dana, kako ste rasturili sve što vam je ostavljeno, da vidimo ko je odgovoran za sve aljkavosti i nečinjenje. Između ostalog, da saznamo da li se neko podsmijava građanima, medicini i nauci, tako što na čelu Savjeta za borbu protiv kovida, najvišeg državnog tijela, drži dezertera – antivaksera. Ko se to igra sa životima građanima Crne Gore?- zaključeno je u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije