Povežite se sa nama

Vijesti

DPS: Zapostavljanjem nauke i obrazovanja ova vlast vodi državu i društvo u propast

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U svakom modernom i razvijenom društvu kakvom građani Crne Gore teže, obrazovanje i nauka zauzimaju značajne pozicije, poručuju iz Komisije za nauku i inovacije Demokratske partije socijalista.

Prema njihovim riječima, ulaganje u nauku i obrazovanje mladih ljudi, zapravo znači ulaganje u konkurentnost i kompetitivnost kompletnog društva i ekonomije, a urušavanje ovih vrijednosti predstavlja “svojevrstan desant na razvoj crnogorskog društva, a na taj način i stimulans da naši najbolji mladi ljudi napuste zemlju što je zapravo i najveći ekonomski gubitak jedne zemlje”.

– Prošlo je godinu dana od kako nauka i obrazovanje nemaju svoje posebne resore u Vladi Crne Gore, što je jasan pokazatelj vrednovanja ovih oblasti u ovoj “osvježenoj” društvenoj zbilji. Takođe, rukovođenje ovim oblastima bezmalo godinu dana preuzela je osoba koja je u tako kratkom periodu uspjela da pažnju javnosti na sebe skrene ne uspjesima na polju nauke i obrazovanja, već teatralnim nastupima u crnogorskom parlamentu, otpuštanjem nekoliko garnitura svojih najbližih saradnika, zatim sječom direktora škola, kontroverznim izjavama, i urušavanjem profesionalnih timova u državnoj administraciji – poručuju oni.

Oni su ocijenili da o “brizi tog i takvog ministarstva i Vlade za nauku i obrazovanje” najbolje govore ostvarenja u ovoj godini, a kako su kazali, u programu rada Vlade za 2021. godinu predložene su izmjene i dopune tri zakonska rješenja: Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, zatim Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o priznavanju stranih diploma i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija.

– Nijedan od tri prijedloga zakona nije došao ni na dnevni red Vlade, a kamoli da je ušao u skupštinsku proceduru. Zakoni su ostali zaglavljeni ni na nebu ni na zemlji, u nekom limbu, gdje se nalazi i Strategija razvoja visokog obrazovanja. Vjerovatno se čeka kompletiranje metafizičkih procesa da bi se zakoni vratili među ovozemaljsko i tek onda bili spremni za usvajanje – navode iz Komisije za nauku i inovacije DPS-a, i poručuju da je i “laiku jasno da se radi na ubrzanom urušavanju podrške nauci”.

Kako su kazali, jedan od prvih poteza ministarke bio je poništavanje konkursa za naučno-istraživačku djelatnost, pod mantrom neefikasne evaluacije, a novi konkursi nikad nijesu objavljeni – “na ovaj način je kompletna naučno istraživačka djelatnost ukinuta i saradnja koju su naši univerziteti trebali da ostvare sa privredom ugašena”.

– Podrška onom najvrijednijem što Crna Gora ima doktorandima i mladim doktorima nauka, svedena je na mizeriju. Trogodišnje stipendije za doktorande su ukinute – zaključili su u saopštenju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije