Povežite se sa nama

Vijesti

Dvije krivične prijave protiv ministarke zdravlja: Izgovori za nesavjesno upravljanje zdravstvenom krizom neprihvatljivi

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Građanske aktivistkinje prvu krivičnu prijavu protiv ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, koja se odnosi na nesavjesno poslovanje, nanošenje štete i povređivanje prava drugih odbijanjem donacije vakcina, podnijele su u februaru. Govoreći za Gradsku televiziju, Svetlana Pajović je kazala da smatra da izgovori za takvo postupanje, administrativni ili politički, nijesu prihvatljivi.

– Broj preminulih u Crnoj Gori do februara od marta, kada je počela korona bio je 515. Od početka decembra mjeseca do februara, dan pred predavanje naše prijave, broj preminulih kovid žrtava bio je 410. Za dva i po mjeseca imali smo taj progres u žrtvama – istakla je Pajović.

Druga krivična prijava podnijeta je protiv Jelene Borovinić Bojović, ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, i direktora Instituta za javno zdravlje Igora Galića, zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od januara do maja 2021.godine, kao službena lica nevršenjem svoje službene dužnosti, nesavjesno postupali, iako su bili svjesni da takvim postupanjem nanose štetu i teško povrjeđuju prava drugih – štićenika i zapošljenih JU Doma starih ,,Bijelo Polje” i JU Doma starih Risan što je, podsjeća Pajovic, za posljedicu imalo neadekvatno liječenje i smrt više štićenika navedenih ustanova.

– Ono sto je važno da se kaže, tok događaja od januara do maja, koji obuhvata ova prijava se odnosi na vrlo delikatan tok i on je vrlo precizno dokumentovan u krivičnoj prijavi. SDT je u obavezi da utvrdi činjenično stanje – kazala je Pajović.

Na pitanje Gradske RTV da li se radi na ovim slučajevima, iz Specijalnog državnog tužilaštva kažu da su na osnovu prijava formirani predmeti.

– SDT je povodom prijave grupe građana koje su ovom tužilaštvu podnijete u martu i aprilu 2021.godine protiv Jelene Borovinić Bojović zbog više krivičnih djela formiralo predmet i izviđaj je u toku, a više podataka i informacija nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka – saopšteno je iz SDT-a.

Komentarišući ovonedjeljni performans grupe građana ispred ministrastva zdravlja , Pajović kaze da je prenosenje odgovornosti na donje instance, u kako dodaje, odbrani svoje nesposobnosti, svojstveno totalitarnim režimima.

– Odavanje počasti i pijetata žrtvama koronavirusa i kao podizanja svijesti i ukazivanja na nesposobnost upravljanja kriznim situacijama što je slučaj sa nasom vlašću. Vrlo je opasno, vrlo je sramno i nečuveno koristiti ljekare kao štit odbrani nesposobnosti vlasti – ističe Pajović

Građanska aktivistkinja poručuje da ce nastaviti da ukazuju na probleme u društvu. U Crnoj Gori je, dodaje, na snazi selektivna prava, posebno u odnosu prema ženama, koje su, zaključuje, posmatrane kao građanke drugog reda.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije