Connect with us

Vijesti

DZ PODGORICA: Provjerićemo navode o nemogućnosti zakazivanja putem telefona

Published

on

U proces rada trenutno je uključeno 47 ljekara, dok je njih 15 na odmoru, a osmoro ih je na bolovanju – kazali su Pobjedi iz Doma zdravlja Podgorica, naglasivši da su bili prinuđeni da ukinu broj za naručivanje terapije zbog zloupotrebe od strane nemalog broja pacijenata, a nakon nekog vremena i pokušaja dnevnog naručivanja terapije, što se kosi sa medicinskim postulatima

U Domu zdravlja Podgorica tvrde da u njihovim zdravstvenim ustanovama nema gužvi, te da određeni broj pacijenata porani kako bi izbjegao najveću vrućinu. Oni su Pobjedi rekli i da će provjeriti navode o nemogućnosti zakazivanja putem telefona.

– Na zdravstvenim pultovima su odgovorne osobe koje svoj posao rade profesionalno. Ima i slučajeva da poneki pacijent greškom ukuca pogrešan broj telefona, pa tek nakon razgovora sa zaštitnikom prava pacijenata uvidi ovu svoju grešku – kazali su iz Doma zdravlja.

Pobjeda je juče objavila da se u svim domovima zdravlja dešava da veliki dio pacijenata treba da dođe lično kako bi zakazali pregled jer se rijetko kada to može učiniti putem telefona. Starija generacija, koja najčešće i ide kod ljekara, još uvijek manje koristi eZdravlje, pa su prinuđeni da dolaze samo kako bi zakazali.

Jedan od izabranih ljekara nezvanično je za naš list rekao da telefon non-stop zvoni, a samo je jedna sestra koja se bavi papirologijom, javlja se na telefon, prima pacijente, previja i slično…

Naručivanje terapije

Da se ne može zakazati putem telefona potvrdili su i pacijenti, koje je Pobjeda u ponedjeljak zatekla ispred ove zdravstvene ustanove. Probem je i što više ne postoji mogućnost naručivanja terapije putem poruke.

Iz Doma zdravlja kažu da su bili prinuđeni da ukinu broj za naručivanje terapije zbog zloupotrebe od strane nemalog broja pacijenata, a nakon nekog vremena i pokušaja dnevnog naručivanja terapije, što se kosi sa medicinskim postulatima.

Komentarišući to što ljekar jednog podgoričkog doma zdravlja radi za četvoro kolega a dnevno primi više od 100 pacijenata, iz ove zdravstvene ustanove kažu da broj pregledanih pacijenata varira od dana do dana.

Ako je ljekar odsutan kraće vrijeme, kako kažu, pacijente preuzimaju kolege iz njegove smjene.

– Ako je na dužem odsustvu, pacijenti se upućuju na zamjenu. Ovdje moramo naglasiti da manjak ljekara stvara određeni pritisak na naše zaposlene, ali DZ Podgorica dnevno i u hodu rješava ove stvari – kazali su iz Doma zdravlja

Na bolovanju osam ljekara

Oni ističu da je u domovima zdravlja u Podgorici u proces rada trenutno uključeno 47 ljekara, dok je njih 15 na odmoru, a osmoro ih je na bolovanju. Kraj jula i početak avgusta obilježila je mirnija zdravstvena situacija, pa samim tim i ljekari, kao i medicinski tehničari, koriste priliku da odu na svoje godišnje odmore kako bi spremni dočekali septembar i eventualno povećenje obima posla. Mnogi od njih nijesu to učinili cijelu kalendarsku godinu i u trenutku kada je pandemija popustila bilo je nužno da odmore – kazali su iz te zdravstvene ustanove, naglasivši da menadžment Doma zdravlja Podgorica stalnim unapređenjem sistema poslovanja otklanja jednu po jednu prepreku sa kojom se susrijeće.

Osvrnuvši se na navode o gužvama, iz Doma zdravlja kažu da su naši sugrađani prilagodili svoj odlazak ljekaru vremenskim prilikama, što znači da pokušavaju da izbjegnu velike vrućine koje imamo u Podgorici ovih dana.

– Ispred objekta u Bloku pet u jednom kraćem periodu bilo je pet, šest pacijenata koji su poranili i uredno čekali da ih pregledaju ljekari. Već od 8.30 sati u Bloku pet smo imali unutar objekta samo po par pacijenata, a na drugim punktovima u gradu je bilo veoma slično o čemu svjedoče i fotografije i video-materijal, koji smo jutros objavili na našoj zvaničnoj stranici. Ove brojke pokazuju da nijesu u pitanju gužve, nego pacijenti biraju rani jutarnji termin kada žele da ostvare svoje pravo – kazali su iz ove zdravstvene ustanove.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije