Povežite se sa nama

Vijesti

Džaferi-Bečić: Zajednička vizija budućnosti na tekovinama evroatlantizma

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju kvalitetan politički dijalog i kvalitetne međudržavne odnose, koji mogu služiti kao primjer efikasne regionalne saradnje utemeljene na prijateljstvu, otvorenosti, kontinuiranoj međusobnoj podršci u okviru multilateralnih formata saradnje, kao i zajedničku viziju da svoju budućnost grade na tekovinama evroatlantizma i evropskih vrijednosti, ocijenili su predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i njegov makedonski kolega  Talat Džaferi.

Bečić je izrazio zadovoljstvo ponovnim susretom sa predsjednikom Sobranja i naglasio da Crna Gora želi da dalje učvrsti i produbi sveukupnu saradnju sa Sjevernom Makedonijom.

Potvrdivši da je upravo regionalna saradnja jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore, Bečić je istakao da naša zemlja, kao prijatelj i susjed, i kandidat za članstvo koji je najdalje odmakao u procesu pristupanja, snažno podržava evropske aspiracije zemalja regiona i spremna je da pruži ekspertsku, tehničku i svaku drugu vrstu pomoći Sjevernoj Makedoniji u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende.

Bečić je apostrofirao da su prioriteti aktuelne vlasti uokvireni vladavinom prava, ekonomskom i političkom stabilnošću, kao preduslovima za cjelokupan razvoj društva i države, te istakao da nova vlast želi da gradi uspješnu prozapadnu, proevropsku i prograđansku Crnu Goru.

Bečić je predsjednika Sobranja upoznao sa svim rezultatima i aktivnostima koje su realizovane u cilju osavremenjivanja i modernizacije parlamenta i snažnog jačanja transparentnosti rada, te ocijenio da su zalaganja Skupštine u ovim domenima priznata i prepozanta sa relevantnih evropskih adresa.

Talat Džaferi se zahvalio Bečiću na učešću na Konfereciji, te istakao da je ,,posjeta još jedna potvrda odlične parlamentarne saradnje, parlamenata Sjeverne Makedonije i Crne Gore”.

Ističući da dvije zemlje imaju prijateljske odnose bez ijednog otvorenog pitanja, Džaferi je podsjetio na zajedničku evroatlantsku perspektivu, ali i ukazao na zajedničke izazove, među kojima je period za nama obilježila borba sa kovidom.

On je u tom kontekstu apostrofirao važnost i neophodnost ,,dosadašnje i buduće uzajamne podrške”.

Džaferi je ukazao i na evidentan zastoj u napretku Sjeverne Makedonije ka EU, koji uslovljava ,,postojanje otvorenog bilateralnog pitanja sa Bugarskom”.

Predsjednik Skupštine Sjeverne Makedonije informisao je  Bečića i o ključnim infrastrukturnim projektima u Sjevernoj Makedoniji.

U okviru zvaničnog susreta, Bečić je razgovarao i sa predsjednicom Poslaničke grupe Sobranja Sjeverne Makedonije Dafinom Stojanoskom.

Predsjednica Stojanoska je ocijenila da Crna Gora ima veoma dobre rezultate kada su u pitanju integracioni procesi u EU i predstavlja dobar primjer u tom smislu.

Bečić je naglasio da je formiranje grupe prijateljstva Crne Gore i Sjeverne Makedonije od izuzetne važnosti za dalje inteziviranje partnerstva dvije zemlje, čiji odnosi, kako je naglasio, nijesu opterećeni bilo kakvim pitanjima iz prošlosti.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije