Povežite se sa nama

Vijesti

Episkop Boris: Vjernici CPC ne mogu da se mole u svojim hramovima samo zato što su Crnogorci

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Episkop Boris je istakao da je crnogorska kultura jedinstvena baš zbog toga što je ljubav prema našoj zemlji, našim građanima i svakom dobronamjernom čovjeku toliko jaka da ne može biti pobijeđena

Vladika CPC i Vikarni episkop Boris smatra da je društveno-politička kriza posljednjih godinu dana jasno pokazala put kojim Crna Gora ne treba da ide. On je to kazao u Luksemburgu, na okruglom stolu na temu “Crnogorska pravoslavna crkva i savremena dešavanja u Crnoj Gori, perspektiva budućnosti”.

Episkop CPC je sloganom zajedništva zemalja Beneluksa otvorio ovaj događaj – “Želimo da ostanemo ono što jesmo”.

“Situacija u Crnoj Gori je specifična za vjernike CPC-a, jer pravoslavni Crnogorci ne mogu da se mole u svojim hramovima, koji su kulturno istorijska baština naše zemlje, samo zato što su Crnogorci”, rekao je on.

Episkop Boris je istakao da je crnogorska kultura jedinstvena baš zbog toga što je ljubav prema našoj zemlji, našim građanima i svakom dobronamjernom čovjeku toliko jaka da ne može biti pobijeđena.

Organizatori skupa u Luksemburgi bili su NVO Montenegro International i Kulturno-informativni centar Crne Gore u Luksemburgu, kao i vjernici i poštovaoci Crnogorske pravoslavne crkve.

Cilj ovog značajnog događaja je promocija crnogorskih vrijednosti koje počivaju na građanskim i evropskim tekovinama. Učesnici su dali podršku Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i njenom vjerujućem narodu u borbi za njihova vjerska prava i slobode.

Okruglom stolu prisustvovali su Marie-Christine Ries – izaslanica Kardinala i Sekretarka za pitanja vezana za raseljena lica i izbjeglice u Luksemburgu, David Ryan – župnik Hrvatske zajednice u Luksemburgu, Irfan Hasanović – imam Shoura, iz Udruženja Luksemburg – Crna Gora bio je predsjednik Alija Sijarić, član ZK Bihor Remzo Hajderpašić, iz Udruzenja belgijsko-crnogorskog prijateljstva ’’Montenegro’’ predsjednik Goran Vratnica i mnogi drugi iz crnogorske dijaspore iz zemalja Beneluksa čijim je učešćem dat poseban značaj i doprinos medjukonfesionalnoj toleranciji, razumijevanju i ljubavi.

Marie-Christine Ries je rekla da je iz medija upoznata o borbi i problemima koje CPC ima sa drugom crkvom koja postoji u Crnoj Gori, i istakla da želi da CPC istraje u toj borbi, pozove na dijalog i nađe zajedničko rješenje radi mira i sloge.

Župnik Hrvatske zajednice je kazao da pomno prati dešavanja u Crnoj Gori i da je veoma dobro upoznat sa statusom CPC-a. Takođe je istakao da podržava poziv CPC-a na dijalog i pronalaženju rješenja kako bi izbjegli potencijalni konflikt.

Imam Shoura Hasanović je poručio da obnovu CPC-a žele muslimani i bošnjaci u Crnoj Gori i da želi da istrajemo na tom putu i ostvarimo naše težnje i ciljeve, i da se napokon riješi status CPC-a u Crnoj Gori, jer je apsurdno da obnovom nezavisnosti Crne Gore nije obnovljena i Crnogorska pravoslavna crkva.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije