Connect with us

Vijesti

Eskobar: DF nije američki partner

Published

on

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijel Eskobar kazao je da Amerika ne treba da odlučuje o strukturi crnogorske Vlade, ali i istakao da Demokratski front (DF) koji pretenduje da uđe u Vladu nije američki partner.

On je, u intervjuu za TV Vijesti, ponovio da Vlada Zdravka Krivokapića ima punu podršku SAD-a.

U osvrtu na aktuelnu temu o rekonstrukciji Vlade i mogući ulazak DF-a u nju, Eskobar ističe kako je ta politička grupacija više usredsređena ne etničke podjele, nego na ekonomsku obnovu, te da su bili glavna prepreka usvajanju budžeta i zakona.

– Naša uloga je da podstaknemo Crnu Goru da nastavi da napreduje na evropskom putu, da osnaži članstvo u NATO-u i da nastavi borbu protiv korupcije. Naša politika uključuje pružanje podrške našim partnerima da to i čine. To se ne odnosi samo na partnere koji se samo izjašnjavaju kao takvi, nego na one koji su već konkretnim koracima to i pokazali. U vezi sa DF-om, iskreno govoreći, ranije preduzeti koraci nisu baš najbolji. Oni su više usredsređeni na etničke podjele, nego na ekonomsku obnovu. U Skupštini su bili jedna od ključnih prepreka za usvajanje budžeta i zakona. Tako da se ne radi samo o tome šta kažu, nego šta i rade.Tako da ćemo pažljivo pratiti situaciju, ali za sada ne mogu reći da su naši partneri – istakao je Eskobar.

On nije želio da govori o potencijalnim imenima onih, kako iz vlasti tako i iz opozicije, koji bi se mogli naći na listi američkih sankcija, navodeći da se ta odluka ne donosi lako.

– Ovaj proces je važan za SAD. I ne donosimo laku odluku jer, na kraju krajeva, sankcije nisu temelj za naš odnos. Drugo, ne signaliziramo unaprijed namjeru uvođenja sankcija – naglasio je Eskobar.

Odobrio tvit Ambasade SAD

On je rekao i da je djelimično tačna izjava šefa Kabineta predsjednika Crne Gore da tvit američke ambasade, u kome se naglašava zabrinutost SAD-a zbog ukorijenjene korupcije u zemlji, ne odražava suštinu i sadržaj susreta sa Milom Đukanovićem.

Eskobar je rekao i da je on dao potvrdu da tvit te sadržine može da se objavi.

  1. Eskobar je istakao da je svrha njegove posjete dvostruka, a najprije da pruži podršku ovoj Vladi koja je, smatra, uradila mnogo na evropskom planu, na jačanju partnesrstva između SAD-a i Crne Gore.
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije