Connect with us

Vijesti

FERIBOT “VRONSKIY” ČEKA KUPCA: Uskoro linija Bar-Bari?

Published

on

Foto: portal Luča

Ukoliko država ili neka privatna kompanija procijene da je važno i isplativo izdvojiti sredstva za zakup ili  kupovinu broda koji se trenutno nalazi u barskoj Luci, mogla bi biti obnovljena linija Bar-Bari.

Feribot čija je cijena, kako nezvanično saznajemo, manja od dva miliona eura, može da preveze 1256 putnika, ima 220 kabina, mjesta za 354 automobila srednje veličine i 28 kamiona sa prikolicom.

Crna Gora je godinama bila povezana brodskom linijom sa Italijom. Emil Kukalj, direktor TO Bar, kaže da je obnavljanje važno i za opštinu i cijelu državu.

“U post-covid periodu sve veći broj turista će za putovanje koristiti svoja vozila, a Italijani su naročito poznati po tome. Ponovnim uspostavljanjem linije bi im se omogućilo da na bezbjedan i veoma udoban način stignu direktno u Bar, uštede na vremenu, ali i izbjegnu saobraćajne gužve na putevima u zemljama okruženja.”

Kukalj kaže da je regija Pulja veoma interesantna destinacija za naše građane.

“Sigurni smo da će, kada se linija ponovo uspostavi, biti domaćih agencija koje će nuditi turističke aranžmane (šoping ture, obilazak Barija i okoline i dr). U Crnoj Gori živi značajan broj porodica koje su porijeklom iz Italije, prisutni su i značajni investitori, a tu su i naši studenti koji studiraju u Italiji, kojima će ponovno uspostavljanje linije sigurno značiti. Osim putničkog, važno je pomenuti i transport roba  koji se obavlja ovim putem, jer je značajan broj autoprevoznika koristio usluge ferry transporta.”

Elvir Kalamperović, iz kompanije Kalamper DOO, smatra, vođen ranijim iskustvom, da ta linija može značajno doprinijeti razvoju turizma u opštini Bar.

“Činjenica je da je najbliža luka koja ima liniju sa Italijom Drač, te da se preko nje obavlja veliki protok roba iz i ka Crnoj Gori. Otvaranjem linije značajno bi se povećao broj turista iz Italije, kao i ljudi koji su u tranzitu, kako u ljetnjem, tako i u zimskom periodu.”

“Svi u Crnoj Gori znaju koliko su Barani emotivno vezani za ovu liniju. U bivšoj Jugoslaviji kad se spomene Bar, svi su ga povezivali sa Barijem, a broda i linije odavno nema i pitanje je kad će ga ponovo biti”, kaže Aleksandar Vukić iz kompanije Alegra.

Linija je radila i u mnogo težim vremenima, u doba sankcija, inflacije i viznog režima, a sada je nemamo.

Vukić kaže da se trenutno se u Baru nalazi feribot Vronskiy, koji po svojim tehničkim kaarkteristikama (gaz broda i kapaciteti auta i kamiona) najviše odgovora liniji Bar -Bari-Ankona i prava bi šteta bila ispustiti tu priliku.

“Znamo da je korona zarobila čitav svijet, ali se nadamo da će vakcina i proljeće donijeti nova, bolja vremena. Smatramo da treba naći rešenje za brod koji se prodaje ili čarteruje, da održava ovu popularnu liniju za crnogorske državljane, stanovnike Pulje koji ljeti hrle u Crnu Goru, kao i trgovinu izmedju dvije države.”

Činjenica je da Crna Gora nije jedina na regionalnom tržištu i da je važno iskoristiti možda posljednji trenutak, da ne izgubimo svoju konkurentsku prednost, koju smo godinama sticali.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije