Connect with us

Vijesti

FILADELFIJA: Crnogorski državljani osuđeni na šest i po i sedam godina zatvora zbog šverca 20 tona kokaina

Published

on

Crnogorski državljani Ivan Đurašević i Nenad Ilić osuđeni su na šest i po i sedam godina zatvora zbog učešća u međunarodnom švercu 20 tona kokaina. Presuda im je izrečena u sudu u Filadelfiji, piše DAN.

Kako su prenijeli američki mediji, iznoseći odbranu, dvojica crnogorskih pomoraca su naveli da su pokušali da odbiju „ponudu“ da učestvuju u ovom poslu, ali da su na kraju bili primorani da to urade jer su strahovali od osvete.

Đurašević i Ilić su ispričali da je anonimni predstavnik moćne balkanske mafijaške organizacije za trgovinu drogom stupio u kontakt s njima prije nego što su isplovili na brodu „MSC Gajan“, na kojem su američke vlasti u junu 2019. pronašle kokain vrijedan milijardu dolara. Tvrde da su u početku odbijali da odrade taj posao za „astronomski visoke novčane iznose“, ali su na kraju to učinili iz straha za svoju i bezbjednost svojih porodica.

Đuraševićev advokat rekao je da opcija „ne“ nije bila moguća kao odgovor za regrutovanje u ovu kriminalnu grupu.

– Regrutovan je suviše blaga riječ, bio je prinuđen – istakao je Đuraševićev branilac.

Okružni sudija SAD Harvi Bartl III ocijenio je da su obojica okrivljenih, uprkos tvrdnjama da su bili prinuđeni da švercuju drogu i da iz straha za život nijesu smjeli da odbiju ponudu moćnog kriminalnog klana, ipak pristali da učestvuju „u velikoj, velikoj aktivnosti za zloupotrebu droge koja je mogla da dovede do smrti hiljada ljudi“.

Đurašević i Ilić nijesu prvi koji su kazali da su bili primorani da učestvuju u švercu kokaina koji je zaplijenjen u Filadelfiji. To su rekla još petorica sada već osuđenih njihovih saradnika koji su takođe državljani Crne Gore. Oni su ranijim odlukama suda osuđeni na kazne zatvora u trajanju od dvije do sedam godina. Čeka se izricanje presude još jednom okrivljenom.Američki mediji naglašavaju da od hapšenja 2019. godine pa do danas, kada su izrečene kazne skoro svim optuženim u ovom predmetu, učesnici u švercu koakina nijesu otkrili podatke o organizatoru do sada najveće zaplijenjene pošiljke droge u Americi. Podsjećaju i da Crnu Goru već godinama obilježava nasilje bandi povezano sa unosnom evropskom trgovinom drogom.

Osim državljana Crne Gore, u ovom predmetu optuženi su i Samoans Fonofavae Tiasaga (29) i Laauli Pulu (34), koji su osuđeni na po pet godina zatvora.
Posljednja javnosti poznata presuda u ovom slučaju izrečena je Vladimiru Pendi (28), koji je osuđen na pet godina i deset mjeseci zatvora zbog pomoći prilikom utovaranja i sakrivanja kokaina na brod MSC Gajan. Prema navodima pomenutog portala, on je kazao da želi da se što prije vrati u Crnu Goru kod svoje porodice i da se više neće baviti nezakonitim radnjama.

Mediji su ranije objavili da je Aleksandar Kavaja (27) priznao da je za učestvovanje u međunarodnom švercu 20 tona kokaina dobio 50.000 eura. Ni on nije saopštio imena saradnika i šefova kriminalnog klana, ali je naveo da su još trojica angažovana u Crnoj Gori za ovaj posao.

Boško Marković osuđen je na sedam godina robije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije