Povežite se sa nama

Vijesti

FOND NAJAVIO: Jednokratna pomoć penzionerima od 30 do 100 eura

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Upravni odbor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) donio je odluku o dodjeli jednokratne pomoći penzionerima u Crnoj Gori, koja će biti isplaćena u decembru sa redovnom penzijom za novembar

Iz Fonda je saopšteno da je za tu namjenu izdvojeno oko 3,1 milion eura.

“Penzionerima koji primaju minimalnu penziju biće isplaćena pomoć od 100 eura, dok će penzioneri čija se penzija kreće u iznosu od minimalne do prosječne penzije, uključujući i ovaj iznos, primiti pomoć u iznosu od 30 eura”, navodi se u saopštenju Fonda PIO.

Navedena aktivnost je, kako su kazali, rezultat zajedničke inicijative Fonda i Ministarstva finansija i socijalnog staranja i sprovodi se u cilju poboljšanja materijalnog položaja penzionera čiji iznos penzije nije veći od prosječne penzije u Crnoj Gori.

“Odluka o isplati jednokratne pomoći donijeta je na osnovu modaliteta utvrđenog analizom relevantnih statističkih podataka i raspoloživih sredstava Fonda ostvarenih uštedama u budžetu za ovu godinu, sa naročitim fokusom na intenciju Fonda i resornog ministarstva da se obezbijedi najveći mogući obim njenog sprovodenja”, rekli su iz Fonda PIO.

Prema statističkim podacima za oktobar, Fond PIO isplaćuje prava za 118,32 hiljade korisnika u Crnoj Gori, od kojih je 113,76 hiljada penzionera.

“Prosječna penzija u Crnoj Gori iznosi 292,91 eura, dok je iznos najniže penzije propisan Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju i iznosi 147,08 eura, a prima je 16,7 hiljada korisnika ovog prava. Kako je broj penzionera čija se penzija kreće u intervalu od minimalne do prosječne 47,67 hiljada, jednokratnu pomoć će primiti ukupno 64,37 hiljada penzionera, što čini 56,58 odsto ukupnog broja penzionera u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Tokom ove godine, uključujući i ovu odluku, isplaćeno je oko 5,53 miliona eura za jednokratne pomoći penzionerima, što je šest puta više u odnosu na prethodnu godinu, kada je isplaćeno 930 hiljada eura za tu namjenu.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije