Povežite se sa nama

Vijesti

Galić: Pada broj zaraženih, najviše vakcinisanih Sinofarmom

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Trenutno najveće stope 14-dnevne kumulativne incidencije su u opštinama Tivat, Andrijevica, Cetinje, Nikšić i Podgorica. Broj hospitalizovanih osoba u posljednje dvije sedmice je za oko 11% veći nego što je to bio slučaj dvije sedmice ranije”

Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje (IJZCG) je na konferenciji za medije Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje rekao da je broj novozaraženih novim koronavirusom u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice za oko 22 odsto manji u odnosu na 14 dana ranije.

“Trenutno najveće stope 14-dnevne kumulativne incidencije su u opštinama Tivat, Andrijevica, Cetinje, Nikšić i Podgorica. Broj hospitalizovanih osoba u posljednje dvije sedmice je za oko 11% veći nego što je to bio slučaj dvije sedmice ranije”, istakao je Galić na konferenciji za medije Ministarstva zdravlja (MZD), Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) i Instituta za javno zdravlje (IJZ) na kojoj se predstavlja trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori, izazvana pandemijom koronavirusa.

On je dodao da je trenutno broj hospitalizovanih osoba u kovid odjeljenjima bolnica 305, a po ustanovama to izgleda ovako: KCCG: 114, OB Bar: 26, OB Pljevlja: 18 OB Bijelo Polje: 11, OB Berane: 30, OB Kotor: 36, OB Nikšić: 36, SB Brezovik: 34.

“Do danas, u Crnoj Gori je jednom dozom vaksinisano 56,6% punoljetnih stanovnika, sa dvije doze vakcinisano je 52,6% a sa tri doze 8,4%. U Crnoj Gori najveći procenat vakcinisanih osoba je primio Sinofarm vakcinu, njih 63%. Kada govorimo o imunizaciji protiv Kovid-19 infekcije po uzrasnim kategorijama, u kategoriji 70-79 godina odnosno 60-69 najveći je obuhvat imunizacije i iznosi 70% odnosno 65,5%, a najmanji u starosniim kategorijama od 18-24 godine odnosno 25-49 i iznosi 46,8% odnosno 57,2%”, poručio je Galić.

Što se tiče obuhvata imunizacije po opštinama, Galić je kazao da su opštine sa najvećim obuhvatom imunizacije u Crnoj Gori Kotor, Cetinje i Podgorica, dok je najmanji u opštinama Gusinje i Petnjica, gdje se kako je dodao Galić nažalost, bilježi jednocifren procenat imunizacije.

“Institut za javno zdravlje Crne Gore ponovo apeluje na sve građane da više ne oklijevaju već da se odazovu otvorenom pozivu za imunizaciju. Po podacima Instituta od ukupnog broja propisno vakcinisanih građana koji iznosi 240 109, ipak, zarazilo se 15 395 građana što oko 7% . S obzirom da je zima i sezona respiratornih infekcija pored COVID 19 infekcije nas očekuje i sezona gripa s toga molim sve građanje, posebno starije osobe i osobe sa hroničnim oboljenjima, zdravstvene radnike i radnike u kolektivnom smještaju, trudnice i djecu kao posebne kategorije da se vakcinišu protiv sezonskog gripa, vakcina ima dovoljno za sve. Donesite najbolju odluku da zaštitite sebe, svoju porodicu i zajednicu. Razgovarajte sa zdravstvenim radnicima kako biste saznali činjenice o vakcinama protiv COVID-19. Informišite se kada treba dobiti dodatnu, treću dozu vakcine. Dajte svoj doprinos kako bismo pobijedili ovaj virus. Vakcinišite se što prije”, rekao je Galić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije