Connect with us

Vijesti

NOVINAR SE KRSTI I LJUBI RUKU POPU: Novinar ne može da ispoljava vjerska opredjeljenja u programu Javnog servisa

Published

on

Prema riječima Đurovića, ukoliko ne bude reakcije menadžmenta i ovo postane praksa, “možemo očekivati da neka sljedeća reportaža bude urađena u nekoj džamiji a da novinar prvo obavi vjerski obred a kasnije snimi prilog”

Jedan od profesionalnih principa i standarda Radio Televizije Crne Gore (RTCG) propisuje da prilikom kreiranja sadržaja “treba izbjegavati sve što izaziva razumnu sumnju u objektivnost novinara ili nacionalnog javnog emitera i što bi moglo stvoriti predstavu da su oni izloženi pritisku ideološke, političke, finansijske, socijalne, vjerske ili kulturne prirode”.

To je saopštio “Vijestima” direktor Media centra Goran Đurović, komentarišući emisiju “Zapis” na RTCG u kojoj se na početku emisije novinar krsti pred ulazak u dvorište crkve i ckrvu Svetog Đorđa i prilikom susreta sa sveštenikom mu ljubi ruku.

Đurović navodi da je time novinar stavio svoje vjersko opredjeljenje u prvi plan reportaže i dodaje da je sama reportaža, osim uvoda, urađena na korektan način, ali da je neophodno da novinari odvoje privatnu i javnu sferu “jer novinar nije pošao sa kamerom RTCG da ispoljava svoju vjeru već da snimi reportažu o tradiciji, istoriji, kulturi…”.

On ističe da RTCG kao javni emiter svih građana, u svom radu primjenjuje pravilnik koji reguliše profesionalne principe i standarde i da mora da bude dostupan sveukupnom građanstvu i obraća se cjelokupnom stanovništvu, bez obzira na društveni položaj, vjerske i nacionalne različitosti.

Emisija na RTCG-u
Emisija na RTCG-u
“Vjerska, politička, nacionalna opredjeljenja novinara Javnog servisa ne mogu da se ispoljavaju u programskim sadržajima javnog medijskog servisa jer je javni servis medij koji pripada svim građanima u našem društvu i ne smije dijeliti i udaljavati svojim sadržajima jedan dio stanovnika Crne Gore”, kazao je direktor Media centra.

Takođe, dodaje i da ako bi svi novinari ispoljavali svoja uvjerenja u programskim sadržajima onda bi to zapravo bilo samoreklamiranje novinara, a ne kreiranje sadržaja zbog kojih postoji javni medijski servis.

Prema riječima Đurovića, ukoliko ne bude reakcije menadžmenta i ovo postane praksa, “možemo očekivati da neka sledeća reportaža bude urađena u nekoj džamiji a da novinar prvo obavi vjerski obred a kasnije snimi prilog”.

“Takođe, ukoliko ne bude objašnjeno novinarima da ne treba oni da budu centralna figura programskih sadržaja, možemo očekivati da uskoro Dnevnik počinje novinar koji će dizati tri ili dva prsta, u zavisnosti od političkih i nacionalnih opredjeljenja. Ispoljavanje ličnih preferenci novinara u vezi sa vjerskim, poltičkim, nacionalnim pitanjem, dovešće u pitanje objektivnost javnog medijskog servisa”, saopštio je Đurović.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije