Povežite se sa nama

Vijesti

Injac: Svi napadi na mene su bili isključivo zbog toga što sam bila odlučna da otkrijem sve afere bivšeg ministra Boškovića i njegovih lojalnih pomoćnika

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vjerujem da su svi napadi na mene zbog toga što sam bila odlučna da se otkriju sve afere bivšeg ministra Boškovića i njegovih lojalnih pomoćnika Volkova, Ljuljanaj i Drobnjaka. U prvih mjesec dana mandata napravila sam radikalne promjene i smjenila sve rukovodioce iz Ministarstva, a nakon imenovanja načelnika Generalštaba VCG krenuli smo i sa kadrovskim promjenama u Vojsci, kazala je u intervjuu za IN4S, ministarka odbrane Olivera Injac.

Kako biste ocijenili trenutnu bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori?

Bezbjednosna situacija je izazovna, zbog organizovanog kriminala i korupcije, koji su duboko infiltrirani u svim segmentima, a posebno zbog povezanosti u sferi politike. Zabrinjava što je kriminalizacija društva nešto što je prisutno decenijama unazad, što se rizici organizovanog kriminala nisu percipirali kao ključna opasnost i što zarobljene institucije bezbjednosnog sektora i pravosuđa, nisu doprinijele niti su efikasne u radu na suzbijanju kriminala. Nevjerovatno je da su se desile desetine likvidacija između suprostavljenih kriminalnih klanova na javnim mjestima u Crnoj Gori, ali da prethodna vlast nije to zaustavila niti doprinijela spriječavanju.

Vještačko podsticanje etničkih i političkih tenzija je zabrinjavajuće, jer doprinosi porastu društvenih podjela i podriva stabilnost. Podjele su, nažalost, dugo već dio naše stvarnosti i ne ulivaju optimizam građanima Crne Gore.

Crna Gora je od ulaska u NATO krenula i uložila desetine miliona evra u modernizaciju snaga – kupovinom helikoptera, lakooklopnih vozila. Šta je sljedeće na polju modernizacije?

Planiran je nastavak modernizacije i traže se najbolja rješenja. Pored izvjesne realizacije značajnog projekta instalacije radara za nadzor vazdušnog prostora, na listi prioriteta su unapređivanje infrastrukture, ulaganja u kapacitete Mornarice VCG i drugih jedinica. Aktivno radimo na jačanju i razvoju vazduhoplovnih kapaciteta i sposobnosti, posebno transportnih, borbenih i onih za obuku.

Očekuje se i dalja isporuka lakooklopnih taktičkih vozila J-LTV, kao i njihova nadogradnja borbenim stanicama kompanije „Elbit“. Takođe, dio tih vozila biće prilagođen zadacima vatrene podrške, odnosno opremljen minobacačima i protivoklopnim sredstvima. Potrebno je da ojačamo transportne kapacitete VCG, kao i sposobnosti i kapacitete logistike, nabavkom novih transportnih i specijalizovanih vozila.

Ima još mnogo toga i trenutno radimo na srednjoročnim i drugoročnim planovima za investiranje i modernizaciju.
Imamo očekivanja da nam donacije partnera i saveznika budu značajna podrška, iako nisu glavni izvor ali su važan oslonac za nastavak modernizacije Vojske CG.

Da li smatrate da je Mornarica bila zapostavljena? Kakvi su Vaši planovi po tom pitanju?

Saglasna sam da je Mornarica bila u nepovoljnom položaju, jer ne samo da nije ulagano, već su zadržavana stara plovna sredstva i oprema, što predstavlja jedan od krupnijih naslijeđenih problema koji sam zatekla u sistemu odbrane.

Kako bi sistem bio održiv na moru, planiran je nastavak modernizacije Mornarice u tri pravca: 1. modernizacija sredstava plovnog sastava, sa ciljem realizacije obavljanja širokog spektra zadataka; 2. modernizacija sistema nadzora mora i upravljanje akvatorijumom; 3. modernizacija infrastrukture u cilju poboljšanja uslova rada neophodnih za podršku operativnih jedinica Mornarice (renoviranje postojećih i izgradnja novih objekata, unapređenje tehničke zaštite i infrastrukturno unapređenje).
U prethodnom periodu, u Mornarici je težište bilo na modernizaciji sistema nadzora mora i senzorske mreže na kopnu, što je implementirano kroz saradnju sa SAD, kao i na obrazovanju i usavršavanju kadra, kroz školovanje i usavršavanje u inostranstvu i učešće u međunarodnim misijama i operacijama.

Poslije godinu dana rukovođenja MO, da li ste zadovoljni učinjenim?

Bila je ovo dinamična godina. Trebalo je identifikovati probleme u sistemu, nositi se sa opstrukcijama, prevazilaziti prepreke od finansijskih do brojnih drugih, dobro upravljati u godini zdravstvene i finansijske krize i stvoriti viziju nastavka reformi, modernizacije i unapređivanja sistema. Sigurna sam da uvjek može bolje, ali kada dođete u instituciju kojoj je kasa namjerno ispražnjena što se potrudio prethodni ministar, sa kreditnim zaduženjem od nekoliko desetina miliona, urušenim sistemom i naslijeđenim brojnim problemima, imate sužen izbor mogućnosti, ali sam sa velikim entuzijazmom i voljom radila ovih godinu dana, sa namjerom da nešto korisno ostane od mog rada.

Bivše rukovodstvo MO, i bivša vlada, konstantno iznose pritužbe i optužbe na Vaš račun. Poslednjih dana aktuelna je tzv. afera „Kadeti“ . U međuvremenu saslušani ste kod Odbora za bezbjednost i odbranu. Više puta ste rekli da je riječ o fabrikovanoj aferi kojom Vas pokušavaju zaplašiti. Kako biste to prokomentarisali?

Vjerujem da su svi napadi na mene zbog toga što sam bila odlučna da se otkriju sve afere bivšeg ministra Boškovića i njegovih lojalnih pomoćnika Volkova, LJuljanaj i Drobnjaka. U prvih mjesec dana mandata napravila sam radikalne promjene i smjenila sve rukovodioce iz Ministarstva, a nakon imenovanja načelnika Generalštaba VCG krenuli smo i sa kadrovskim promjenama u Vojsci.
Zatim, zbog brojnih nezakonitosti sam podnijela više krivičnih prijava protiv njih, ali zbog zarobljenog tužilaštva, očigledno da moramo sačekati na njihovo procesuiranje. Zbog toga sam mjesecima izložena pritiscima, što je naročito došlo do izražaja nakon ustoličenja Mitropolita Joanikija na Cetinju, kada je upotrijebljen vojni helikopter Vojske CG. Očigledno je da je tzv. afera “Kadeti” izmišljena i fabrikovana od strane DPS, način da mi se osvete za sve, od otkrivanja zloupotreba bivšeg menadžmenta, do upotrebe helikoptera. Ozbiljne sumnje imam u postojanje organizovanih kriminalnih aktivnosti u cijelom slučaju protiv mene, ali nisu me zaplašili.

Nastaviću da radim kao do sada, sa vjerom da će pobjediti istina, jer nikakve zloupotrebe nije bilo u tom oglasu i na školovanje su otišli najbolji kandidati, koji su imali najveći broj bodova.

Takođe, ista garnitura ljudi optužuje Vas da ste zloupotrijebili službeni položaj, kada ste dozvoli upotrebu helikoptera prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju. Da li su osnovane te optužbe?

Optužbe za zloupotrebu prilikom upotrebe helikoptera Vojske CG nisu osnovane, jer je sve urađeno po zakonu. Za neke članove Vlade, uključujući i mene, bezobzirno medijski plasiraju da smo izdajnici i da smo zloupotrijebili položaje kada smo pomogli da se održi ustoličenje Mitropolita Joanikija na Cetinju. Jasno je da iza takvih „spinova“ ne stoje dobre namjere tih garnitura iz opozicije i neformalnih centara moći.

U proteklom periodu VCG bila je zloupotrijebljena od strane bivšeg ministra odbrane Predraga Boškovića. Da li se konačno može raskrstiti sa praksom da partijska knjižica bude sredstvo za napredak u Vojsci?

Zaista vjerujem da se može i mora raskrstiti s tim i da više nikada neće biti u Vojsci i Ministarstvu odbrane zloupotreba kadrovskih i materijalnih kapaciteta, a posebno u smislu političkih pritisaka na zaposlene. To je bilo veoma prisutno, posebno prije zadnjih parlamentarnih izbora 2020. godine, kada su se vršili pritisci na profesionalna vojna i civilna lica da „podrže ministra odbrane Boškovića“, nudeći zauzvrat protivusluge u smislu unapređenja, usavršavanja, zapošljavanja članova porodice, prekomandi i drugo. Zalagaću se da Vojska CG bude institucija jednakih prava i mogućnosti za sve i da će put ka napredovanju biti kroz lično zalaganje i odnos prema povjerenim zadacima.

Da li pokrenuti postupci utvrđivanja odgovornosti bivšeg rukovodstva koja se sumnjiče da su jednom dijelu pripadnika VCG dali otkaze zbog učešća na litijama i zbog nacionalne pripadnosti?

Mogu potvrditi da je prethodno rukovodstvo veoma perfidno realizovalo odluke o prekidu službe i prekomandama jednom broju lica kojih su željeli da se „oslobode“, a otežavajuća okolnost je što ni lica kojima su prekinuti ugovori nisu u roku pokrenuli tužbe pred nadležnim organima. U takvim okolnostima, nije jednostavno utvrđivanje činjenica, na osnovu kojih bi se mogli osnovano voditi postupci protiv bivšeg rukovodstva VCG i MO.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije