Povežite se sa nama

Vijesti

Ispostavilo se da nije bilo oružja i eksplozivne naprave: Prijetnje kao sredstvo da skrene pažnju na nepravdu prema radnicima ,,Primorke“

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Tačno u 14.53 Edin Begzić je u ušao pod jakim obezbjeđenjem u zgradu policije, a danas će biti priveden tužiocu koji će kvalifikovati krivično djelo i izjasniti se o njegovom zadržavanju. Nakon višesatne drame, koja je izazvala pažnju crnogorske i regionalne javnosti, ispostavilo se da je Begzić blefirao i da mu je osnovni cilj bio da skrene pozornost na nepravdu koja je nanešena bivšim radnicima ,,Primorke“. Kod njega nijesu pronađena nikakva ubojna sredstva, oružje, niti eksplozivne naprave

Nakon višesatne drame koju je pratila Crna Gora i region, trideset šestogodišnji Edin Begzić – koji je juče prijetio da će aktivirati eksploziv ispred NLB banke u Baru, jer institucije države u saradnji sa bankom nijesu novčano obeštetile bivše radnike „Primorke“ – nakon razgovora sa policijskim pregovaračima i telefonskog kontakta sa vicepremijerom Dritanom Abazovićem – mirno se predao policiji.

Iako je jučerašnji dan obilježila napetost i neizvjesnost, glavni akter na kraju je uhapšen. Iz policije nijesu saopštili koje krivično djelo mu se stavlja na teret, ali sudeći po svemu što se juče dešavalo, Begzić će najvjerovatnije odgovarati za izazivanje panike jer prve analize govore da nije bio naoružan i da nije imao spremnu eksplozivnu napravu.

PRIJETNJA

Juče oko 7.45 sati Begzić je, kako je i najavio na snimku objavljenom na Jutjubu, „držao pod kontrolom banku“: bio je ispred poslovnice NLB-a, držeći u rukama napravu za koju se sumnjalo da je detonirajući mehanizam kojim može da izazove eksploziju.

Begzić je čitavu akciju brižljivo, do detalja, planirao. Osim programiranog emitovanja snimka na Jutjub kanalu, u kojem objašnjava motive za prijetnje i ultimatum, rano izjutra je izlijepio izlog poslovnice transparentom na kojem je, na crnogorskom i engleskom jeziku, pisalo – ,,Vratite pare koje ste ukrali od radnika Primorke“.

Dobro smišljena akcija odmah je privukla pozornost crnogorske, ali i regionalne javnosti, a građani su sa zabrinutošću pratili dešavanja u Ulici Maršala Tita. Nikada prije u Crnoj Gori nije zabilježen slučaj ovakve javne prijetnje, koja je, makar u prvi mah, mogla da ima nesagledive posljedice jer se nije odmah znalo da li su radnici banke u prostorijama, ali i kakva je razorna moć eksplozivne naprave kojom je prijetio Begzić.

– Banku ću držati pod kontrolom sve dok banka radnicima ne isplati pare koje je ukrala, sa zakonom pripadajućom kamatom za sve vrijeme koje su čekali. Sa sobom ću imati masku za suzavac i dim, pancir, pištolj s mecima, „molotovljeve koktele“ i dvije improvizovane eksplozivne naprave na daljinski okidač. Na improvizovanim napravama biće kesice sa ekserima ukoliko dođe do eksplozije – naveo je on na snimku i demonstrirao kako naprava funkcioniše.

Situacija u Baru je djelovala dramatično i niko od nadležnih, tokom prva dva-tri sata, nije mogao da predvidi kakav će ishod slijediti.

MIRAN RASPLET

Barska policija je iz predostrožnosti evakuisala stanare zgrade, zabranjen je bio prilaz poslovnici NLB, a na mjestu događaja bili su pripadnici policije, Vojske, Hitne pomoći…

Na sreću, sve je okončano bez težih posljedica. Nešto poslije 13.30 sati Begzić je telefonom razgovarao sa potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, a sat kasnije odlučio da se preda.

Nije poznato što je Abazović obećao Begziću i da li je baš taj razgovor uticao na njegovu odluku da prekine dramu.

Važnu ulogu u predaji Begzića imao je glavni pregovarač Uprave policije koji je uspio da ubijedi Begzića da prekine agoniju i preda se. U tome su, prema informacijama Pobjede, pomogli Begzićeva porodica i radnici.

Begzić je prije „živog“ nastupa dostavio medijima snimak sa Jutjuba, u kojem je, predstavljajući se kao sin radnika „Primorke“, pozvao predsjednika i potpredsjednika Vlade, kao i predsjednika Skupštine, da pomognu u rješavanju situacije sa bankom, tvrdeći da je radnicima nanijeta višemilionska šteta.

– Ova banka je ukrala pare od poštenih građana, radnika „Primorke“ još 2010. godine. Vi ste trenutno na vlasti i imate moć 2010. godine, država pravi plan sa NLB bankom da se odobri kredit od 14,4 miliona eura, a da će u okviru toga kredita država reagovati da se isplate plate radnicima „Primorke“. Mislim da je tada radnicima trebalo da se isplati nepunih 160.000 eura. Od kada su te pare otišle, radnici „Primorke“ nemaju života, zdravlja, živimo kao u zatvoru, gladujemo. Jedino svjetlo u našem životu je ono svjetlo kad otvorim frižider – saopštio je on.

TRAŽEĆI PRAVDU

Na snimku poručuje vicepremijeru Dritanu Abazoviću da će snositi posljedice za haos koji će nastati ukoliko on bude napadnut.

– Poruku želim da uputim Abazoviću, ukoliko vi ili bilo ko u ovoj državi pošalje vojsku, policiju, da napadne radnike, kako biste odbranili ovu lopovsku banku od nas, za haos koji nastane vi ćete biti odgovorni. Isto tako, ukoliko dozvolite da nas neko napadne i isprovocira haos, kako bi se vama pripisao i trenutnim političarima, vi ćete biti odgovorni za sav haos koji će nastati. Pošto znam da ćete da analizirate svaki dio ovog videa, reći ću vam samo jednu rečenicu. Među ovim radnicima su moji otac i majka i ja sam spreman da se i te kako borim i da dam život za njih – poručio je.

On je u videu demonstrirao način na koji će aktivirati eksploziv, poručujući da nikoga „ne folira“.

– Imam namjeru da se borim do kraja. Banku ću držati pod kontrolom sve dok banka radnicima ne isplati pare koje je ukrala, sa zakonom pripadajućom kamatom za sve vrijeme koje su čekali. Sa sobom ću imati, prije svega da zaštitim sebe, masku za lice i vizir, pancir, pištolj sa mecima, „molotovljeve koktele“, i dvije improvizovane eksplozivne naprave na daljinski okidač – govori na snimku.

Sedam sati nakon objavljenog snimka ispostavilo se da je Begzić blefirao i da mu je osnovni cilj bio da skrene pozornost na nepravdu koja je nanešena bivšim radnicima ,,Primorke“. Kod njega nijesu pronađena nikakva ubojna sredstva, oružje, niti eksplozivne naprave.

Begzić je oko 14.53 sati ušao u barsku zgradu policije, a danas će biti priveden tužiocu koji će kvalifikovati krivično djelo i izjasniti se o njegovom zadržavanju.

Edin Begzić je sin pokojnog Dževdeta Đeda Begzića, dugogodišnjeg istaknutog sindikalnog aktiviste za prava radnika „Primorke“. Bliski prijatelji porodice Begzić tvrde da je Dževdet preminuo sa velikom tugom što radnici do tada nijesu ostvarili svoja prava.

Samo NLB naplatila manje od trećine potraživanja

U aprilu 2016. godine sudija Privrednog suda Ivan Kovačević zaključio je stečaj u kompaniji „Melgonia-Primorka“ otvoren dvije godine ranije, na prijedlog stečajnog upravnika Veljka Rakočevića.

Rakočević je u konačnom izvještaju, sa prijedlogom za zaključenje, naveo da je prodata cjelokupna imovina ovog preduzeća, ali da je od toga jedino NLB Montenegrobanka, kao razlučni povjerilac, naplatila 30,09 odsto potraživanja, dok za ostale razlučne i stečajne povjerioce svih isplatnih redova, uključujući i zaposlene, nije bilo stečajne mase.

Na završnom ročištu Rakočević je naveo da je tokom stečaja popisao i procijenio cjelokupnu imovinu, koja je prodata, nakon čega je sudu dostavio nacrt glavne diobe, koji je sud usvojio, na što nije bilo primjedbi, prigovora, ni žalbi. „Melgonia-Primorka“, osim imovine koja je prodata, nije imala druge pokretne ili nepokretne imovine kojom bi se mogli namiriti povjerioci. Ukazao je da bi svako dalje vođenje postupka bilo necjelishodno i neefikasno, te da bi samo stvorilo dodatne troškove. Kako na konačni izvještaj nije bilo prigovora, smatra se da su ga povjerioci odobrili, čime su, kako je navedeno u rješenju suda, ispunjeni zakonski uslovi za zaključenje stečaja.

„Primorka“ je prvi put privatizovana 2005. godine kada je kupio „Atlas mont fond“ Duška Kneževića, a nakon programiranog stečaja 2008, većinski paket prodat je podgoričkoj kompaniji „Krisma“ vlasnika Nebojše Boškovića. U stečaju, koji je zaključen 2011. godine, potraživanja su premašivala 22 miliona eura, od čega samo izlučni povjerioci 18 miliona.

Radnici koji su potraživali devet plata i doprinose za više godina nijesu se mogli naplatiti, jer nije bilo stečajne mase. M. Lk.

Klijenti i radnici filijale NLB banke u Baru bili su bezbjedni

Filijala NLB banke u Baru, u Ulici Maršala Tita, juče ujutro nije bila otvorena, a životi klijenata banke i zaposlenih u filijali su bezbjedni. To su saopštili iz NLB i dodali da je ulica u kojoj se nalazi filijala zatvorena, a na terenu su jake snage bezbjednosti i pripadnici MUP-a koji brinu o sigurnosti građana.

– Razlozi napada nijesu do kraja rasvijetljeni, a banka se stavlja na raspolaganje za saradnju sa policijom i svim državnim organima kako bi ovaj nemili događaj imao pozitivan ishod na dobrobit građana nastanjenih u ulici u kojoj se nalazi filijala banke – saopštili su iz banke.

Ministar policije ne bi da stvara negativnu sliku

Komentarišući situaciju u Baru, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović je kazao da je situacija kompleksna, te da se nada najboljem ishodu, ali i da ne može da prognozira situaciju.

Na pitanje da li je Baranin koji prijeti eksplozivom od ranije poznat policiji, kazao je da će se suzdržati od odgovora, da se ne bi stvarala negativna slika.

– Ne želim da eventualno utičem na podgrijavanje te atmosfere… Ono što smo imali prilike da čujemo je da se radi o ekonomskoj motivaciji – rekao je Sekulović.

Portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Baru Radovan Đurišić kazao je da je Begzićev osnovni zahtjev isplata novca radnicima „Primorke“ koju on potražuje od NLB banke.

Tabaš: Preliminarno mislimo da nije bilo pravog oružja

Načelnik Centra bezbjednosti Bar Veselin Tabaš kazao je da preliminarni nalazi pokazuju da Edin Begzić nije imao pravo oružje i eksploziv kod sebe.

– U toku je uviđaj i policija je pronašla određene predmete. Preliminarno mislimo da nije bilo pravo oružje i da se ne radi o eksplozivima. Imaju dva kanistera, najvjerovatnije se unutra ne nalazi nikakva zapaljiva tekućina ili eksploziv – rekao je Tabaš novinarima u Baru.

Tabaš je potvrdio da se Begzić čuo sa vicepremijerom Dritanom Abazovićem.

– Bila je komunikacija sa potpredsjednikom Vlade, jer je jedan od zahtjeva Begzića bio da se čuje sa njim kako bi se prevazišla ova situacija – rekao je Tabaš.

On je saopštio da su službenici CB Bar u 7.45 sati dobili dojavu da se jedna osoba nalazi ispred poslovnice NLB banke i da navodno kod sebe ima eksplozivnu napravu.

– Službenici CB Bar su preduzeli sve mjere koje su propisane za ovakvu proceduru. Od početka smo bili u kontaktu sa njim od strane pregovaračkog tima UP, u kontinuitetu od 7:45 do 14:50 sati, vođeni pregovori koji su, na svu sreću, rezultirali pozitivno – istakao je on.

Saopštio je da Begzić nije prijetio da će upotrijebiti silu, odnosno aktivirati neku eksplozivnu napravu prema nekoj drugoj osobi, već da će samog sebe povrijediti.

– Nije prijetila opasnost prema ljudstvu, niko nije bio ugrožen, niti je bilo ikog u poslovnici NLB banke za vrijeme ove krize – istakao je Tabaš.

Begzić se, kako je rekao, nakon dugotrajnih pregovora, predao službenicima CB Bar i u toku su dalje policijske mjere i aktivnosti.

– On je ispostavio neke zahtjeve vezano za isplatu novca bivšim radnicima „Primorke“ – dodao je Tabaš.

Tabaš se zahvalio bivšim radnicima „Primorke“ kao i porodici Begzića koji su sarađivali sa policijom u cilju rješavanja ove situacije.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije