Povežite se sa nama

Vijesti

Istraživanje uoči izbora na Cetinju: DPS gubi, SDP bilježi najveći rast!

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Navedeno istraživanje rađeno je za potrebe jedne međunarodne organizacije, i urađeno je po najsavremenijim standardima, intervjuisanjem 800 punoljetnih građana Cetinja, podijeljenih u popisne krugove, koji do kraja predstavljaju odgovarajuću geografsku raspodjelu stanovnika, odnos urbanog i ruralnog stanovništva, kao i druge elemente, poput uzrasta, pola i etničke pripadnost. Anketu je radila renomirana inostrana kuća – Clear Air Turbelence, koja je realizovala nekoliko sličnih projekata u Crnoj Gori.

Ono što je bitno napomenuti da ove rezutate ne treba upoređivati sa rezultatima parlamentarnih izbora, jer su se na njima građani izjašnjavali o drugim pitanjima, a drugačija je i politička ponuda bila.

Izbore smo upoređivali sa rezultatima lokalnih izbora, a zanimljivo da skoro sve partije koje su učestovale na njima učestvuju i sada. Za razliku od lokalnih, na parlamentarnim je u;estovala koalicija ZZBCG koja je na tim izborima ostvojila rekordnih 877 glasova, a sada od njenih konstituenata na izborima učestvuje samo SNP, koji je u koaliciji sa LP na prošlim lokalnim izborima 2017 uzeo samo 84 glasa i ispod 1%. Takođe, Stara Garda, Crnogorska i Pozitivna (zbirno 980 ili skoro 10%) nijesu učestvale na parlamentarnim izborima što je dovelo do rasta broja glasova DPS i SDP, dok su URA i SD ostvarile slične rezultate i na lokalnim i parlamentarnim, a Demokrate doživjele značajan pad na parlamentarnim izborima u odnosu na lokalne i pale sa 1375 na 686, od čega se značajan dio očigledno prelio listi koju je predvodio DF i Zdravko Krivokapić. Zanimljivo je da ni DF, ali ni lista Zdravka Krivokapića ne učestvjuju na ovim lokalnim izborima.

Trenutni raspored snaga u Cetinjskom parlamentu je:

DPS – 16
SD – 1 (2 na izborima -1 nezavisni)
(vlast) – 17

URA – 5
Demokrate – 5
SDP – 3
Stara garda – 2
Nezavisni – 1
(opozicija) – 16

Po rezultatima ankete primjetna su značajna pomjeranja na političkoj sceni i na osnovu njih bi se moglo desiti da partije osvoje sljedeći broj mandata:

DPS: 13-14
SDP: 8-9
Stara garda: 3-4
URA: 3
Demokrate: 2-3
SD-LP: 1
SNP: 1

Očigledan je značajan pad DPS, koji preko 15 godina upravlja Prijestonicom i da će nezadovoljstvo lošim upravljanjem “platiti” upravo na ovim izborima. Pad će, vjerovatno, doživjeti i partije koje čine državnu vlast, najviše zbog dešavanja u septembru mjesecu, tako da će se URA i Demokrate gotovo prepoloviti.

Rast bi po ovoj anketi, ali i po nekim drugim rađenim u skorije vrijeme, trebale da ostvare izvorne suverenističke snage SDP i Stara garda. Na granici ulaska su SNP i lista Dragana Hajdukovića.
Projektovana izlaznost je 72% i po njoj bi na birališta trebalo da izađe oko 9.950 birača od ukupno upisanih oko 13.800.

U svakom slučaju, očekuje nas zanimljivih 7 dana do izbora, u kojima će sve partije pokušati da poboljšaju trenutnu poziciju.

Napemena: Radi se o trenutnom raspoloženju građana, koje se može promijeniti do izbora

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije