Povežite se sa nama

Vijesti

IZVJEŠTAJ ISTRAŽNOG SUDIJE: Đukanović u dokumentu suda u Palermu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pomenut je u dokumentu istražnog sudije suda u Palermu Alfreda Montalta u predmetu kojim je obuhvaćen bivši albanski naftni tajkun Rezart Tači. Tači i nekoliko italijanskih državljana sumnjiče se zbog mogućeg pranja preko 20 miliona eura. Kako pokazuje izvještaj istražnog sudije, do koga je došao Portal RTCG, osim crnogorskog predsjednika, pomenut je i njegov brat Aco, pojedinačno najveći akcionar Prve banke Crne Gore

Izvještaj o istražnim radnjama suda u Palermu, koje je potpisao istražni sudija Alfredo Montalto, sadrži transkript razgovora Rezarta Tačija i osumnjičenog italijanskog državljanina Danijelea Kestagallija, gdje se vidi da Tači pominje Đukanovića, u kontekstu intervencije da bi se preko “predsjedničke banke” iz Crne Gore obavila međunarodna isplata.

Kako bi dobili komentar kabineta Predsjednika Crne Gore povodom ovog sudskog dokumenta iz Palerma, Portal RTCG se obratio pitanjima, ali odgovor zasad nije stigao.

“U spisima sudije iz Palerma pominje se Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, i njegov brat Aco. Da li su italijanski istražitelji kontaktirali Predsjednika Crne Gore ili njegove pravne zastupnike u vezi ovog slučaja? Da li je Predsjedniku poznato ko su Frančesko Zumo, Fabio Petrucela i Rezart Tači”, glasi pitanje našeg portala za kabinet šefa crnogorske države.

Na strani 17 italijanskog istražnog izvještaja navodi se kako su istražitelji utvrdili, koristeći otvorene izvore, da su crnogorski predsjednik Milo Đukanović i njegov brat Aco Đukanović, 2006.godine i kasnije, učestvovali u privatizaciji nekadašnje Nikšićke banke, koja je postala Prva banka Crne Gore.

Osim na strani 17, transkript Tačijevog razgovora pominje se i na strani 58, gdje se vidi da je pomenut takođe aktuelni predsjednik Crne Gore.

Dokument suda u Palermu prvi je objavio albanski novinar Timi Samardžiu, u emisiji Zona Zero na Top News TV, ističući da se iz tih dokumenata jasno vidi transfer velike količine novca za potrebe mafijaške organizacije „Koza nostra“.

Samardžiu je za Portal RTCG rekao da se Crna Gora pominje na nekoliko stranica u izvještaju, da je pomenut i Đukanović, ali da je teško dati neke detaljnije komentare u ovom trenutku.

Ispostavilo se da je Rezart Tači, prema ovom dokumentu, sarađivao sa osobama koja su pod istragom policije u Italiji, a to su Danijele Kestagalli, Fabio Petrucela i Frančesko Zumo. U junu ove godine, a radi dogovaranja sa Tačijem kako da se sprovedu operacije, Petrucela i Kestagalli došli su u Albaniju preko Crne Gore, što se i navodi u italijanskom sudskom dokumentu.

Sudija Alfredo Montalto potpisao je izvještaj o preliminarnim istražnim radnjama 4.novembra ove godine.

Fabio Petrucela je optužen da je sarađivao sa Kestagalijem, Tačijem i drugim, zasad nepoznatim osobama, za potrebe mafijaške organizacije Koza nostra, a u vezi pranja 22.340.285 eura. Ovaj iznos je uzet od banke “Banca delo Stato” na ime Frančeska Zuma, a za potrebe mafijaške organizacije. Ta transakcija se, po navodima iz ovog sudskog dokumenta, sastoji od kupovine argentinske obveznice za četiri miliona eura, uz monetizaciju dva povjerenička fonda koja se nalaze u Lihtenštajnu za 18.399.966 eura.

Prema navodima iz italijanskog dokumenta, ovo je urađeno da bi se poslednji iznos novca, preko pomenute banke, odnosno „Banca dello Stato“, prebacio na račun Frančeska Zumoa u „Alfa banci“ (banka drugog reda) u Tirani.

Kako je Portal RTCG već pisao, Tači je godinama bio poznat po poslovanju u naftnoj industriji i svojevremeno se smatralo da je najbogatiji čovjek u Albaniji. Bio je vlasnik firme „Tači oil“, odnosno lanca benzinskih pumpi u Albaniji.

Jedno vrijeme bio je i vlasnik italijanskog fudbalskog kluba Parma, a čak je pregovarao i o kupovini Milana, u vrijeme kada je njegov vlasnik bio Silvio Berluskoni.

*U nastavku pogledajte dio izvještaja suda u Palermu:

Foto: rtcg.me  Foto: rtcg.me

 

Foto: rtcg.me Foto: rtcg.me

 

Foto: rtcg.me  Foto: rtcg.me

 

Foto: rtcg.me  Foto: rtcg.me

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije