Connect with us

Vijesti

JOŠ JEDNA PRIJAVA: Brutalni napad suzavcem na građane bez najave

Published

on

Da sam upozorena da će doći do policijske prinude, naravno da ne bih dozvolila da budem tako tretirana. Izbjegla bih poniženje i udaljila se sa lica mjesta. Uprava policije nije dala ni sekundu vremena građanima da shvate što se dešava i da se udalje sa trga, već je nastavila bjesomučno da ispaljuje suzavce na nas – istakla je u pritužbi studentkinja, Cetinjanka Stefana Vulević

Kada je nekoliko policajaca skinulo šljemove, a mi građani pomislili da neće učestvovati u sramnom činu napada na svoje građane, bez ikakvog upozorenja, zamijenili su ih gas maskama i počeli da bacaju suzavac na nas. Svojim ponašanjem na gradskom trgu, isključivo građanskim stajanjem, nijesam zaslužila da me Uprava policije na takav način ponizi i obespravi i pokaže da sam u odnosu na interese SPC u Crnoj Gori toliko nevažna, nebitna – istakla je pored ostalog studentkinja, Cetinjanka Stefana Vulević u pritužbi na postupanje policije u Prijestonici 5. septembra.

Posredstvom građanskog aktiviste Aleksandra Saše Zekovića i Crnogorskog helsinškog odbora ona se obratila Savjetu za građansku kontrolu rada policije, ombudsmanu i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

– Nalazila sam se na Dvorskom trgu na Cetinju. Stajala sam mirno, bez bilo kakvog nasilja, kako bih iskazala građanski protest zbog načina na koji se nameće rješenje za crkveno pitanje u Crnoj Gori: umjesto uvažavanja svih crkvenih zajednica i osiguravanja jednakih prava za Crnogorce isto kao i za Srbe, vlast u Crnoj Gori pruža podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi da asimilira Crnogorce i da primora sve one koji su vjernici da svoja prava zakonito mogu ostvariti jedino preko SPC – napisala je ona i istakla da je građanskim stajanjem imala namjeru da iskaže neslaganje sa tim konceptom aktuelne Vlade i SPC.

Kategorična je da je protest iskazivala na miran način, bez nasilja i bez mržnje prema bilo kome.

– Da sam upozorena da će doći do policijske prinude, naravno da ne bih dozvolila da budem tako tretirana. Izbjegla bih poniženje i udaljila se sa lica mjesta. Uprava policije nije dala ni sekundu vremena građanima da shvate što se dešava i da se udalje sa trga, već je nastavila bjesomučno da ispaljuje suzavce na nas – istakla je u pritužbi.

Objasnila je da je „šokirana i uplakana lupala na vrata kafića ‘Dvor’, na Dvorskom trgu, kako bih našla utočište i zaštitu“.

– Nijesam mogla ni da dišem, da gledam, niti da hodam. Gospođa (higijeničarka u tom ugostiteljksom objektu) mi je otvorila vrata, a za mnom je ušlo još nekoliko građana, uglavnom starijih osoba – napisala je Vulević.

Naglasila je da nije mogla dugo da ostane jer je shvatila da njen otac nije ušao za njom u kafić.

– Od količine dima nijesmo mogli da se vidimo i pratimo. Izašla sam opet na trg kako bi ga potražila, ali u tom trenutku je policija ispalila još suzavaca. Jedna od patrona je pala između mojih stopala. Nije bilo razloga da me gađaju suzavcem, jer ništa nijesam uradila protivzakonito prema policajcima, nijesam izazvala nerede, primjereno sam se ponašala. Tu sam bila samo kako bih tražila svog oca. Sa drugim građanima sklonila sam se u ulaz jedne od obližnjih zgrada. Bila sam uznemirena i nijesam mogla prestati da plačem – istakla je Vulević u prijavi.

Piše i da je pored nje bio mladić kojeg su policajci ranili gumenim mecima, te da je rane imao po čitavim leđima.

– Ni tri dana nakon policijske akcije na Cetinju se nije moglo disati od količine suzavca bačenog na građane koji su pokušali mirnim okupljanjem da iskažu, na demokratski način, svoje neslaganje sa politikom Vlade i SPC prema građanima koji se nacionalno, etnički i vjerski izjašnjavaju kao pravoslavni Crnogorci – zaključila je ona.

Savjet je ovim predmetom zadužio članicu Milenu Popović-Samardžić.

Advertisement

Najčitanije