Povežite se sa nama

Vijesti

KAKO POLICIJA SMJEŠTA: Aleksandru Zekoviću žele da „upakuju“ prijavu da je komandovao demonstrantima

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crnogorska policija ne odustaje od pokušaja da građanski protest na Cetinju 4. i 5. septembra okarakteriše kao skup ekstremista i terorista koji su namjeravali da oružanom pobunom destabilizuju državu, a kako smo ranije objavili, na spiskovima koje su pripremili su i ugledni građanski aktivisti, među kojima je, potvrđuje dokument do kojeg smo došli, i Aleksandar Saša Zeković!

Samo dan nakon što je cetinjsko tužilaštvo, 8. decembra, saopštilo Dnevnim novinama da je nakon postupka izviđaja, u kojem su sprovedena određena vještačenja, odlučeno da „nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kojeg lica, za bilo koje krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti“ u slučaju pucnjave na Belvederu 5. septembra, tokom građanskih protesta, policija je na saslušanje pozvala dr Aleksandra Mugošu i ispitivala ga o Zekoviću i njegovom viđenju uloge ovog građanskog aktiviste u dešavanjima na Belvederu?!

ISPITIVANJE

Mugoša je tada bio član Savjeta za građansku kontrolu rada policije i na Cetinje je, sa još dvoje članova ovog tijela, preko Belvedera stigao 5. septembra ujutro, kada je policija već uveliko u centru grada brutalnom silom rastjerivala okupljene građane.

Blokade na Belvederu (FOTO: Stevo Vasiljević)

Policija je i ranije ispitivala Mugošu povodom cetinjskih događaja, kada su mu, 24. septembra, prezentovali snimak na kojem se vidi Aleksandar Zeković kako na Belvederu komunicira sa momcima koji su stajali na brdu uz magistralni put.

I tada im je detaljno objasnio da je Zeković tražio od mladića da pomognu Mugoši, s obzirom na to da je ljekar, da preko brda dođe s druge strane barikada gdje je pozlilo jednoj ženi, jer je put bio neprohodan zato što su gume na Belvederu tada bile zapaljene, pa se cetsom nije moglo.

– U tom trenutku on se obraćao ljudima govoreći im razloge zbog kojih ih moli da mi pomognu da prođem sa druge strane barikade. Poslije nekoliko minuta popevši se preko brda prešao sam na drugu stranu – objasnio je Mugoša inspektorima.

Uzalud precizna objašnjenja. U četvrtak su ga opet saslušavali, ali sada znatno opširnije i skoro svakim pitanjem imputirajući da je Zeković komandovao demonstrantima na Belvederu, uporno pokušavajući da takav odgovor iznude od Mugoše.

Pitao je inspektor, što se vidi u zapisniku sa saslušanja u koji Pobjeda ima uvid, Mugošu „da se izjasni da li je primijetio da gdin. Zeković Aleksandar komanduje demonstrantima koji vrše blokadu na Belvederu“, pa da li poznaje osobu koja je bila sa Zekovićem, pa onda opet da li on ima bilo kakvu sumnju da je Zeković komandovao… I tako u krug…

Džaba je Mugoša objašnjavao da ničim ne može povezati Zekovića i „komandovanje“ demonstracijama, da je ovaj građanski aktivista samo tražio pomoć za trudnicu kojoj je pozililo…

SNIMAK I RTCG

Ispitivali su ga i s kim je bio Zeković, a onda su tražili i da im odgovori da li je čuo pucnjavu na Belvederu, te „da li mu je poznat snimak koji su službenici Uprave policije dostavili RTCG, đe se jasno čuju pucnji, i glas komandira koji saopštava preko sistema radio veze PS (policijskim službenicima prim. aut) da ostanu na svojim pozicijama“?

Nakon svojevsrnog priznanja da je policija dostavila snimak RTCG, nastavili su unakrsno ispitivanje ponovnim „pakovanjem“ Zekovića u ovu priču, tražeći od Mugoše da se izjasni da li zna „ako mu je poznat navedeni snimak, da li na osnovu snimka ili nekih drugih saznanja sa demonstrantima komanduje gdin. Zeković Aleksandar i njemu bliska lica“?!

Ljekar je bio deciran da je, naprotiv, stekao utisak da „Zeković ni u jednom trenutku nije komandovao ljudima koji su bili na Belvederu i kasnije tokom boravka u centru grada“.

Policajci nijesu odustajali, pa je uslijedilo pitanje što je Zeković činio na Belvederu kada ga je Mugoša primijetio, a završno je bilo đe je bio Zeković nakon što je Mugoša napuštio Belveder, iako im je on već saopštio da je zajedno sa Zekovićem i jednom ženskom osobom pješke sa Belvedera pošao na Cetinje…

TRN U OKU

Ugledni građanski aktivista očito je „trn u oku“ crnogorskoj policiji i novoj vlasti jer je od septembra podrška svim povrijeđenim građanima koji su dostavili nadležnim organima pritužbe ili prijave na postupanje policije na Cetinju 5. septembra, optužujući ih za prekomjernu silu, prekoračenje ovlašćenja, nezakonito postupanje…

On je preko Crnogorskog helsinškog odbora, gdje je generalni sekretar, procesuirao više od 40 ovih prijava.

Smeta im, svakako, i ljekar Aleksandar Mugoša koji je potvrdio, pregledom povreda građana na Cetinju, da je policija upotrijebila tokom razbijanja skupa i gumene metke, koji su zabranjeni.

Aleksandar Mugoša

Pobjeda je 1. oktobra objavila da Uprava policije u saradnji sa tužilaštvom pokušava da sastavi krivičnu prijavu kojom će građanski protest na Cetinju 4. i 5. septembra, organizovan kao bunt zbog odluke Crkve Srbije i crnogorskih vlasti da u Cetinjskom manastiru ustoliče mitropolita ove vjerske organizacije Joanikija Mićovića, zvanično proglasiti skupom ekstremista i pokušajem terorizma.

Problem policijsko-političke akcije, kako smo tada objasnili, je što prijavu ne mogu da potkrijepe i dokazima, pa su, sudeći prema zapisniku sa saslušanja doktora Mugoše, posegli „montaži“ pokušavajući da „prevedu“ jedan od snimaka sa Belvedera u svoju korist i dokažu nedokazivo. Video zapis na kojem se vidi Zeković koji je dojurio sa druge strane barikada tražeći pomoć od ljekara Mugoše za trudnicu kojoj je pozlilo i njegovi pokušaji da sa Mugošom dođe do te žene predstave kao njegovo komandovanje građanskim protestom, odnosno u tumačenju policije ekstremističkim atakom na državu.

Cetinjanke i Cetinjani, uz podršku građana iz drugih gradova, uspjeli su da onemoguće crnogorske i srpske vlasti da sprovedu plan da Mićović i patrijarh srpski Porfirije Perić kao pobjednici ušetaju u Prijestonicu i da procesija do Cetinjskog manastira prođe gradskim ulicama.

Trebalo je da iz Podgorice preko Belvedera uđu u Cetinje, ali to nije bilo moguće, pa su transportovani vojnim helikopterom.

U zoru 5. septembra, kada su počele pripreme da Mićović i Perić iz Podgorice ka Cetinju krenu vojnom letilicom počela je i brutalna akcija policije. Na mirne građane u prijestonici ispaljene su ogromne količine suzavca, šok i „fleš“ bombi, a na građane su pucali i zabranjenim gumenim mecima.

Grad je duže od četi sata bio pod paljbom, sve dok dvojac iz Crkve Srbije nije obavio posao kojim su došli i potom, isto helikopterom, vraćen u Podgoricu.

Zbog sumnje da je jedan od organizatora cetinjskih protesta i da je vođa demonstranata 7. oktobra uhapšen je Cetinjanin Neno Kaluđerović ali je poslije saslušanja u Specijalnom tužilaštvu pušten da se u daljem postupku brani sa slobode.

Martinović: Osnovna tema je upotreba državne sile u korist jedne vjerske zajednice

Da rad građanskog aktiviste Aleksandra Saše Zekovića i nekadašnjeg člana Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandra Mugoše očigledno ne odgovara „određenim krugovima, pa pokušavaju svoje profesionalne promašaje opravdati skretanjem sa osnovne teme cetinjskih demonstracija“, smatra i advokat Nikola Martinović.

– A osnovna tema je upotreba državne sile u korist jedne vjerske zajednice – kategoričan je Martinović.

Nikola Martinović

Posljedica takvih policijskih struktura, dodaje naš sagovornik, jeste i podmladak u Policijskoj akademiji, čijem ponašanju smo svjedočili nakon što je crnogorska rukometna reprezentacija izgubila od srpske.

– To jasno ukazuje da oni samo imitiraju svoje starije kolege – smatra on.

Martinović vjeruje da policija optuživanjem građanskih aktivista koji su ukazali na nezakonito policijsko postupanje pokušava da sakrije upotrebu gumenih metaka i druge prestupe.

– Izgleda da se određeni policijski krugovi ponašaju kao ljepotica kojoj ne odgovara lik u ogledalu, pa pokušava da slomi ogledalo, ovo njihovo u liku građanskog aktiviste Zekovića, ali i svih drugih građanski orijentisanih osoba u Crnoj Gori – zaključio je Martinović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Zekovic Bobo
Zekovic Bobo
11.12.2021. 10:09

Tortura koju vec 32 godina nad gradjanima Crne Gore vrse lideri DF-a(Medojevic, Knezevic, Mandic), lider SNP(Jokovic) sa njihovim partijama i politickim privjescima rodjenim u DPS okrilju poslije zaokreta DPS(Mila Djukanovica) u korist drzave Crne Gore, postaje neizdrzljiva, jer su nasli svesrdne, besprizorno neprijateljski ostrascene pomagace u rusenju svega Crnogorskog kroz partije Ravijojle(Viole) von Kramon(parlamentarke EU) pod nazivom URA i novokomponovane demosvjerske srpske okupatorske partije pod nazivom Demokrate. Torturi su se pridruzili i odmrzli ostaci LSCG Slavka Perovica, u vidu npr, Dzemala Perovica i njemu pridruzenih izvornih clanova LSCG. Ova skupina gradjanskih orijentisanih partija organizovala je Vladu, a pod hitno i Policiju i ANB, da energicno i efektivno sprovedu teror nad gradjanima Crne Gore u cilju totalnog oslobadjanja drzave Crne Gore od Crnogoraca i naziva Crna Gora. Maestralno podmukla URA i neskriveni srusilacki i siledzijski nastrojene Demokrate, brutalnom brzinom pokusavaju da slome mirne gradjane Crne Gore koji se nikad nece odreci svoje majke Crne Gore i Gandijevski ce je braniti do konacnog oslobodjenja od kravavih srpskih sluga.
Aleksandar Sasa Zekovic, dr. Aleksandar Mugosa su Crnogorski Gandijevci, i vjesnici su Crnogorskog Gandijevskog pokreta za slobodu, cast i pravo Crne Gore.
Sluge i placenici bezdkrupuloznog Srpskog okupatora moraju da znaju da uz Zekovica i Mugosu stoje desetine hiljad Crnogorskih Gandijevaca, ali i da ce se kad drugi put posalju Careviceve oklopne bagere na narod, naci poneki Crni, koji ce sevnugti svojom “levicom” i zaustaviti razbojnika Carevica, rabojnika Kovacevica i njihove batinase udobno smjestene u konacima i manastirima srpske okupatorske crkve. Smrt fashizmu, sloboda Crnoogroskim Gradjanima, Sloboda i Sreca Crnoj Gori.

Sponzor

Najčitanije