Povežite se sa nama

Vijesti

KAMPANJA ZA LOKALNE IZBORE: Demokrate bile najzastupljenije u programima

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Agencija za elektronske medije uradila je izvještaj o medijskom predstavljanju tokom kampanje za lokalne izbore u decembru i pokrenula četiri postupka zbog kršenja odredbi Pravilnika o pravima i obavezama emitera tokom kampanje za izbore

U ovom dokumentu nije precizirano protiv kojih emitera su pokrenuli postupke.

Ukupno trajanje medijskog predstavljanja na programu televizijskih programa, za period od 20. novembra do 03. decembra iznosilo je 75.544 sekundi (1.259 minuta) ili približno 21 sat za period od 15 dana.

Najveće učešće je imala kategorija ,,oglašavanje koje se odnosi na besplatno oglašavanje u okviru programa javnog emitera“.

Najviše medijskog predstavljanja, nezavisno od vrste, emitovano je na Parlamentarnom kanalu (87 odsto), TVCG1 (30 odsto) i TVCG2 (30 odsto).

U analizi piše da je u programu Televizije Vijesti emitovano 10 odsto ukupnog medijskog predstavljanja, a u programu TV Nova M – 3 odsto, dok je TV Prva emitovala manje od 1 odsto ukupnog medijskog predstavljanja.

“Od ukupnog medijskog predstavljanja posvećenog izborima za odbornike u Skupštini opštine Mojkovac, najviše je ostvarila lista – „Demokrate – Mojkovac. Junački!“ (22 odsto), a najmanje (po 13 odsto) liste „Ujedinjena Crna Gora – Ujedinjeni Mojkovac“ i „Grupa građana Ne damo Mojkovac“” piše u dokumentu.

Liste „Mojkovac Naša kuća – koalicija DPS-SD-LP-Milo Đukanović“ i „Mojkovačka Ura – mr Ivan Ašanin – Budi odgovoran – Može Mojkovac“ ostvarile su po 18 odsto medijskog predstavljanja.

“Lista „Za budućnost Mojkovca DF – SNP – RP – PZP – DNP“ imala je 16 odsto medijskog predstavljanja. Od ukupnog medijskog predstavljanja posvećenog izborima za odbornike u Skupštini opštine Petnjica, najviše je ostvarila lista „Dr Albin Ćeman – Demokrate – Demokratska Crna Gora Nova snaga“ (24 odsto), a najmanje (4 odsto) lista „SNP Časno za Petnjicu“”, precizirano je u dokumentu.

Liste Bošnjačke stranke, Stranke pravde i pomirenja i Demokratske partije socijalista ostvarile su po 16 odsto medijskog predstavljanja. Socijaldemokrate Crne Gore, odnosno Socijaldemokratska partija Crne Gore, ostvarile su 13 odsto odnosno 11 odsto medijskog predstavljanja.

Najviše medijskog pojavljivanja posvećenog izborima za odbornike u Skupštini Prijestonice Cetinje ostvarile su liste – „Demokrate – Crnogorsko, a svjetsko! Cetinje!“ i „SD – LP Vazda dosljedni Cetinju“ (po 20 odsto), a najmanje lista „Da vratimo ponos Crnoj Gori! DPS Milo Đukanović“ (13 odsto).

Lista Građanskog pokreta Ura ostvarila je 17 odsto medijskog pojavljivanja, dok su liste Socijaldemokratske partije Crne Gore i „Ekološka Knjaževina Stara Crna Gora“ ostvarile po 15 odsto.

“Plaćeni oblici medijskog predstavljanja (što je uobičajeno za lokalne izbore) nijesu imali veliko učešće. Zanemarljivo mala količina plaćenog oglašavanja je zabilježena jedino u programu Televizije Vijesti”, piše u dokumentu.

Iz AEM-a su dali preporuke i naveli da je medijska kampanja istakla važnost sistemskog pristupa u formulisanju zakonskih rješenja koja preciziraju prava i obaveze medija, nadležnih organa za sprovođenje zakona i svih drugih subjekata koji su na direktan ili indirektan način uključeni u izborni proces i medijsko predstavljanje u toku njega.

“Još jednom je potvrđena potreba revidiranja zakonskog okvira na način da se izbjegnu preklapanja ili odsustva nadležnosti i obezbijedi efikasnost u nadzoru, prevenciji i sankcionisanju”, navodi se u dokumentu.

Zakonska regulativa

Zakon o izboru odbornika i poslanika reguliše i prava i obaveze elektronskih i štampanih medija u toku predizborne kampanje.

“Pravo na medijsko praćenje u predizbornoj kampanji počinje od dana potvrđivanja izborne liste učesnika predizborne kampanje i prestaje 24 časa prije dana održavanja izbora. Zakon propisuje da se od dana potvrđivanja izborne liste, stiče pravo da se posredstvom Radio Televizije Crne Gore, kao i posredstvom regionalnih i lokalnih javnih emitera, u okviru istih dnevnih termina, odnosno rubrika, svakodnevno, u jednakom trajanju i besplatno obavještavaju građani o izbornim listama, programima i aktivnostima”, pojašnjeno je u analizi.

Javni servis, regionalni i lokalni javni emiteri obavezni su da, u vrijeme izborne kampanje, u blokovima komercijalnog marketinga, svakodnevno, u jednakom trajanju i u istom terminu, obezbijede besplatno i ravnopravno objavljivanje najava svih promotivnih skupova podnosilaca izbornih lista.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije